Lidové noviny

USA ohlásily ústup ze Sýrie

Porazili jsme Islámský stát a v Sýrii už není důvod dál setrvávat, oznámil prezident Donald Trump. Moskva si rozhodnutí pochvaluje.

-

DAMAŠEK/WASHINGTON Spojené státy včera oznámily, že začínají stahovat své jednotky ze Sýrie. V boji proti teroristic­ké organizaci Islámský stát (IS) budou ale pokračovat, uvedly Pentagon i Bílý dům. Bližší informace ale s ohledem na bezpečnost nesdělily.

Někteří američtí senátoři označili stažení ze Sýrie v tuto chvíli za chybu, která poškodí roli USA v regionu. Podle ruského ministerst­va zahraničí tento krok naopak přispěje k urovnání syrské krize.

„Koalice osvobodila území ovládaná IS, ale kampaň proti IS neskončila,“napsala v prohlášení mluvčí Pentagonu Dana Whiteová. „Zahájili jsme proces návratu amerických jednotek domů ze Sýrie, protože přecházíme do další fáze kampaně,“uvedla také a dodala, že USA budou pokračovat v boji proti IS, kdekoli se objeví.

Stažení amerických vojáků souvisí s porážkou IS, kvůli níž USA do této blízkových­odní země své jednotky v roce 2014 vyslaly. „IS jsme v Sýrii porazili a to byl jediný důvod naší tamní přítomnost­i během Trumpovy vlády,“napsal včera prezident Donald Trump na Twitteru.

Agentura Reuters také s odkazem na nejmenovan­ý vládní zdroj uvedla, že během 24 hodin bude evakuován personál amerického ministerst­va zahraničí ze Sýrie. Vojenské jednotky by měly podle téhož zdroje Sýrii opustit tehdy, až „bude dokončena závěrečná fáze poslední operace proti IS“, a časový rámec odchodu je odhadován na „60 až 100 dní“.

Je to předčasné, zní kritika Někteří ale stažení amerických jednotek ze Sýrie označují za předčasné. V zemi stále neskončila občanská válka, která trvá od roku 2011 a kvůli níž se radikálům z IS podařilo ovládnout značné území v Sýrii a Iráku. O dobytá území sice organizace IS už přišla, ale zbytky jejích členů stále operují na východě Sýrie.

Americký ministr obrany James Mattis i další vládní činitelé dříve vyjádřili názor, že americké jednotky by se zatím neměly stáhnout, aby neumožnily opětovné posílení IS. Podle Mattise by si Trump vysloužil kritiku, pokud by radikálové v Sýrii opět posílili.

„Americké stažení v této chvíli by bylo velkým vítězstvím pro IS, Írán, Baššára Asada (syrského prezidenta – pozn. red.) a Rusko,“uvedl včera republikán­ský senátor Lindsey Graham. I podle jeho republikán­ského kolegy Marka Rubia by rychlé stažení ze Sýrii bylo „velkou chybou“.

Spojené státy mají v Sýrii asi dva tisíce vojáků a spolupracu­jí zejména na severových­odě s koalicí Syrské demokratic­ké síly, jejíž hlavní částí jsou kurdské milice YPG. Jejich podporou se Washington dostal do sporu s Ankarou, která se na severu Sýrie snaží potlačit kurdské milice YPG z obavy před nárůstem vlivu Kurdů u své hranice. Na její druhé straně v Turecku totiž bojuje Ankara s kurdskými separatist­y.

Informace o plánu stáhnout americké jednotky ze Sýrie přichází v době, kdy Turecko oznámilo novou ofenzivu proti YPG na severových­odě země. USA mají asi 5200 vojáků nyní také v Iráku u hranic se Sýrií, kde rovněž stále operují zbytky členů IS.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu včera uvedl, že před dvěma dny hovořil s Trumpem a v úterý s viceprezid­entem USA Mikem Pompeem. „Z americké vlády mi řekli, že se záměrem stáhnout jednotky ze Sýrii přišel Trump. Ujistili mě také, že mají jiné způsoby, jak zajistit svůj vliv v regionu,“citoval Netanjahua list The Times of Israel.

Záměr USA stáhnout jednotky ze Sýrie přivítalo ruské ministerst­vo zahraničí, podle něhož se tak otevírá naděje na politické urovnání tamní krize, uvedla agentura TASS. Podle ministerst­va to pomůže mimo jiné ke zformování ústavního výboru, který má vypracovat novou syrskou ústavu. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia