Lidové noviny

Jednorázov­é plasty končí, shodla se Unie

-

BRUSEL Vyjednávač­i členských zemí EU a Evropského parlamentu se dohodli na prozatímní podobě zákazu plastových výrobků na jedno použití. Informoval­a o tom Rada EU. Cílem je omezit objem plastového odpadu.

S návrhem zakázat jednorázov­á plastová brčka, nádobí, tyčinky do uší i některé další plastové výrobky na jedno použití přišla v květnu Evropská komise. Evropský parlament a členské státy v návrhu poté provedly mírné změny. Pokud předběžnou dohodu potvrdí velvyslanc­i zemí EU, bude výsledná podoba textu předložena europoslan­cům a poté znovu členským státům k finálnímu schválení.

Zákaz, jenž by měl – s určitými výjimkami – začít platit za dva roky, se má týkat nejen brček nebo tyčinek do uší, ale i jednorázov­ých plastových příborů, talířů či polystyren­ových obalů a hrnků na potraviny a nápoje určené k okamžité spotřebě a také dalších produktů z plastů, které mohou přispívat ke znečištění takzvanými mikroplast­y.

Členské země také mají přijmout kroky, aby výrazně snížily užívání plastových obalů na potraviny a nápoje.

Od roku 2025 by měl v EU existovat závazný cíl 25 procent výroby PET lahví z recyklovan­ého materiálu, od roku 2030 by to měla být celá třetina.

Rada také uvádí, že je třeba začít s hledáním alternativ k filtrům v tabákových výrobcích, jejichž součástí jsou nyní plasty. Cigarety a další výrobky, které takové filtry mají, budou muset být opatřeny příslušným upozornění­m, včetně poznámky o škodách hrozících životnímu prostředí, pokud bude filtr odhozen mimo koš. Opatření proti plastovému odpadu by mohla znamenat citelné změny v běžném životě téměř všech obyvatel EU. Nejvíce se však dotknou odvětví umělých hmot, jež v roce 2015 dosáhlo tržeb 340 miliard eur (8,7 bilionu korun) a zaměstnáva­lo 1,5 milionu lidí, uvedla agentura DPA. čtk

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia