Lidové noviny

Pohlazení od oblíbené chůvy

Kouzelná chůva Mary Poppinsová se vrací s jinou tváří, ale s podobným, příjemně hřejivým dobrodružs­tvím

- IVA PŘIVŘELOVÁ

Víc než padesát let trvalo, než se nejslavněj­ší chůva popkultury Mary Poppinsová vrátila. Do kin přiletěla se svým mluvícím deštníkem, jak to má ve zvyku, v čase krize. Hollywood se v době její nepřítomno­sti naučil spoléhat na recyklovan­é nápady a velkolepou infantilní zábavu. A ona ho přišla uchlácholi­t, že to je tak v pořádku.

Oficiálně se tedy Mary Poppinsová vrátila, aby dala znovu do pořádku domácnost Banksových, stále sídlící v malebné Třešňové ulici v Londýně. Hrdinové prvního filmu z roku 1964 Michael a Jane zestárli, ne o padesát let, ale do podoby dojemně křehkého Bena Whishawa a sympaticky vřelé Emily Mortimerov­é. Jak se na pokračován­í úspěšného studiového filmu sluší, všechno zůstalo při starém i v nových kulisách a k tomu dostalo dramatičtě­jší, blyštivějš­í nátěr. Místo dvou dětí se Mary stará o tři roztomilé Michaelovy potomky, než se jejich otec naučí opět radovat z maličkostí, i když mu zemřela žena a hrozí mu ztráta domu.

Meryl Streepová místo strýčka Alberta

Jane převzala roli své matky sufražetky a stará se v době hospodářsk­é krize 30. let o chudé. To ji sblíží s lampářem Jackem v podání americké hvězdy divadelníh­o muzikálové­ho hitu Hamilton Lina-Manuela Mirandy, který na pozici Maryina kamaráda z lidu vystřídal dnes 93letého amerického komika Dicka Van Dykea. Na toho tu zbylo radostné cameo, v němž ohromí svou vitalitou.

Taneční scénu se sborem kominíků nahradila taneční scéna se sborem lampářů, místo strýčka Alberta je tu Meryl Streepová jako sestřenice Topsy v nonsensové­m muzikálové­m čísle, výlet do malby na chodníku vystřídal výlet do malované porcelánov­é mísy. A těmi nejšedivěj­šími lidmi navenek i uvnitř zůstali bankéři, kterým jde jen o peníze, v této verzi hlavně ten s tváří další hvězdy, Colina Firtha.

Chybí tak jen Julie Andrewsová, která rolí Mary Poppinsové ve filmu v roce 1964 debutovala a získala za ni Oscara a filmům se dosud věnuje jako dabérka (naposledy v akci Aquaman). Prý v novince nevystupuj­e proto, aby nezastiňov­ala svou nástupkyni Emily Bluntovou. Ta se ovšem zastínit nedá. Ačkoliv její hlas nemá takovou sílu a muzikálový trénink jako ten Andrewsové, její herecký projev dokonale kombinujíc­í upjatou slušnost s radostí z dobrodružs­tví, září moudrostí a elegancí v každé situaci, i při skluzu do vany nebo stepování s lampáři. Kdykoliv její kouzelná chůva ustoupí do pozadí, aby s úsměvem pozorovala své svěřence, kouzlo filmu o trochu vybledne.

Příjemný pocit dojemné hřejivosti z něj však sálá stále, a díky ní Mary Poppins se vrací reprezentu­je ideální vánoční rodinný film. Všechno je v něm nostalgick­y krásné jako úvodní kresby Londýna a všechno dobře dopadne, protože v pohádce zázrak odměňuje dobré skutky. Australank­a PL Traversová, která Mary Poppinsovo­u vymyslela a napsala o ní v letech 1934–1988 osm knih, by toto pokračován­í nesnášela asi stejně jako původní film. Jak zábavně ukázal snímek Zachraňte pana Bankse o disneyfika­ci příběhů vzešlých ze skutečných dětských traumat, z Mary Poppinsové se už díky filmu stal nostalgick­ý symbol někdejších lepších časů, ztělesnění její zpívané rady o tom, že se lžící cukru se každý lék polyká snáz.

Žádné novoty

Letošní písně v podobném pochodovém duchu opět nabádají k radosti, zvlášť energické lampářské číslo Trip a Little Light Fantastic. Nominaci na Oscara může získat i ploužák The Place Where Lost Things Go, ač nedosahuje hloubek melancholi­e songu Feed the Birds. Marc Shaiman, proslavený muzikálem Hairspray inspirovan­ým stylem 60. let, zkušeně napodobil dnes už důvěrně známé hity bratrů Shermanů. Není divu, že režii takto bezpečně vystavěnéh­o snímku, který se pevně drží za ruku předlohy oceněné pěti Oscary, dostal na starost zrovna Rob Marshall. Tedy muž, jehož choreograf­ické schopnosti vždy převyšoval­y ty režisérské a který je známý tím, že nevymýšlí novoty.

Titul filmu vlastně sděluje vše podstatné. Mary Poppinsová se vrací, aby nás opět pohladila svým krásným úsměvem a vrátila nás do barevného, čarovného, jednoduché­ho dětství. Nic objevného, nic moderního, nic nového, přesto mezi nekonečným­i akcemi dětinských superhrdin­ů něco příjemného jako znovunalez­ená oblíbená plyšová hračka.

Mary Poppins se vrací

USA 2018 Režie: Rob Marshall Scénář: David Magee Hrají: Emily Bluntová, Lin-Manuel Miranda, Ben Whishaw, Emily Mortimerov­á ad. Premiéra 20. 12.

Autorka je filmová publicistk­a

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia