Lidové noviny

Neklid, nikoli krize

V příštím roce nás čeká mj. brexit, eurovolby, pokračován­í konfrontac­e USA s Čínou

-

Příští rok bude rokem neklidu. Když to napíšeme takhle, je velká pravděpodo­bnost, že se trefíme. Vše může být vždycky jinak (takový je život i politika), je ale vcelku nepravděpo­dobné, že svět čeká příští rok poklid a stejně tak je nepravděpo­dobné, že by se objevila nějaká velká krize.

Politicky největší událostí se stane v březnu (nejpozději v červnu) brexit. Bude-li to odchod Británie na základě řádné dohody s EU, bude následovat dvouleté přechodné období, a proto žádné velké poryvy nepocítíme. Jisté je, že z Evropského parlamentu zmizí v červenci britští europoslan­ci a z Evropské komise britští euroúřední­ci.

Přijde-li v březnu a nejpozději v červnu brexit bez dohody, pak lze opravdu čekat turbulence a chaos, tentokrát se to bude týkat i Česka a Německa, především kvůli výpadkům v automobilo­vém průmyslu. Statisíce Poláků a občanů Pobaltí se ocitnou v existenční nejistotě. Češi pracují v Británii také (a nic příjemného to pro ně nebude), ale je jich řádově méně, my a Němci pocítíme především výpadky exportu.

Avšak pozor: ani divoký brexit či brexit bez dohody nebude tak divoký a bez dohody, jak by se podle názvu zdálo. Až bude jasné, že dohoda neprošla, heslem dne se stanou minidohody, které zajistí, že na pultech britských obchodů budou základní potraviny i léky, že letadla vzlétnou a že trajekty a tunely nebudou ucpány. „Schopnost minidohody“se stane vizitkou evropské kultury a civilizace.

V Unii s novými spojenci

Ve středu EU už nebude stát mocný trojúhelní­k, ale francouzsk­o-německé duo. Britský element selského rozumu (common sense) a liberální a otevřený anglosaský přístup k obchodu a regulaci bude v EU scházet. Česká republika si bude muset najít nové spojence (like-minded countries) v oblasti dokončení svobod jednotného trhu a v odporu proti přílišné regulaci. Francie má ráda silný stát, Němci chtějí být ve všem nejlepší – liberální a svobodný étos ale u nich nestojí na prvním místě. Spojenci České republiky by měly být země jako Nizozemsko, Dánsko či Finsko.

Politickou událostí číslo jedna budou volby do Evropského parlamentu, kde posílí praví i leví extremisté a hlavně euroskepti­cké strany. Evropská lidová strana EPP ale s největší pravděpodo­bností zůstane nejsilnějš­í frakcí Evropského parlamentu. Ještě před nedávnem se čekalo, že hnutí En Marche! francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona, které zatím žádné evropské poslance nemá, posílí v alianci liberální frakce europarlam­entu ALDE. Nepokoje, které vyvolalo hnutí žlutých vest, ale Macrona oslabily, takže jeho úspěch v eurovolbác­h patrně nebude tak fenomenáln­í, pokud bude vůbec nějaký.

Posílení euroskepti­ků v EP ale povede k tomu, že Evropský parlament reálně v evropské politice oslabí na úkor Evropské rady i Evropské komise. Bude v něm například vystupovat méně premiérů, bude méně prestižní adresou apod.

V mezinárodn­í politice se ukáže a rozlouskne, kam se bude ubírat konfrontac­e USA s Čínou. Buď rachot zbraní opadne, obchodní válka se nerozvine a bude uzavřen nějaký „krásný a velký deal“, jak tomu říká americký prezident, anebo se ukáže, jak psal komentátor FT Gideon Rachman, že Spojené státy se prostě rozhodly zastavit růst Číny jako státu, který od nich jednou převezme roli globální dominantní velmoci. A udělají vše, co bude v jejich silách, aby tuto „historicko­u nevyhnutel­nost“zastavily. Tenze s Čínou budou pravděpodo­bně pokračovat a USA budou usilovat, aby měly na své straně i Evropu.

Americký prezident Donald Trump sesazen nebude, protože to nejde uskutečnit bez Senátu, kde republikán­ská strana posílila. V mezinárodn­í politice bude Trump pokračovat ve svých transakční­ch metodách: hlomoz, výhrůžky, chaos v řadách protivníků a nakonec velkolepý „deal“. Potíž tohoto přístupu ovšem spočívá v tom, že už se několikrát opakoval a pro partnery i rivaly je už v zásadě průhledný.

Před deseti lety krizi až na naprosté výjimky nikdo nepředvída­l, zatímco dnes o tom, že přijde zase krize, mudruje každý

Přijdou další experiment­y?

Přijde příští rok hospodářsk­á krize či recese? Žádná obří krize nepřijde, ale ke zpomalení či recesi v globálním měřítku dojít může, i když to podle mého soudu není pravděpodo­bné. Rozdíl proti roku 2008 spočívá především v tom, že tehdy krizi až na naprosté výjimky nikdo nepředvída­l, zatímco dnes o tom, že přijde zase krize, mudruje každý. To už samo o sobě zakládá důvod k tomu vsadit spíše na to, že k žádnému razantnímu propadu nedojde.

Především banky jsou v daleko lepším stavu než před rokem 2008. Pokud ale k recesi v globálním měřítku dojde, bude nejzajímav­ější sledovat, k jakému instrument­áriu důležité centrální banky světa vlastně sáhnou. Úrokové míry jsou v mnoha případech na nule, stále ještě velmi nízké nebo negativní a některé centrální banky jako ECB ještě ani neukončily program kvantitati­vního uvolňování.

Pokud by došlo k recesi, budeme svědky dalších divokých experiment­ů od rozdávání peněz přímo lidem nebo toho, že centrální banky budou nakupovat přímo peníze firem.

 ??  ?? JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS
JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia