Lidové noviny

Sbohem, plaste

Co udrží kulturu spotřeby na jedno použití? Papír?

- Zbyněk Petráček

Až za dva roky Evropská unie zakáže plasty na jedno použití, těžko je bude někdo oplakávat. Asi tak lze vnímat nynější dohodu zástupců členských zemí EU a europoslan­ců. Plastové výrobky (příbory, talíře, pohárky) nepatří ke zboží, jež vyvolává emoce. Nejsou to žárovky, pomazánkov­é máslo ani rum z brambor. Servírován­í v plastech na jedno použití spíše zosobňuje americkou nekulturu pití kávy. Nenajde se asi moc těch, kteří ji obdivují, ba přijali za svou.

Dalo by se dokonce říci, že v zákazu plastů na jedno použití se vzácně shodnou argumenty evropských tradiciona­listů (plast je nekulturní zlo) a pokrokářů snažících se o záchranu planety (plast je zdroj odpadu zamořující­ho pevniny i oceány včetně vod v Arktidě). Máme tedy před sebou bezproblém­ový politický krok a happy end? To není tak úplně jisté.

To, že za dva roky zmizí z Evropy plasty na jedno použití, ještě neznamená, že s nimi zmizí i styl života, který používání plastů pozdvihl na symbol globální civilizace. Až zmizí plasty na jedno použití, mohou je nahradit třeba papírové kelímky, které se v přírodě rozkládají. Ale jak se to promítne do výroby papíru, výsadby lesů a do průmyslu? O tom se při „potírání zla plastu“moc neuvažuje. Ale mělo by se uvažovat.

Web Spiegel Online píše, že branže výroby plastů vykazuje v Evropské unii obrat 340 miliard eur a zaměstnává 1,5 milionu lidí. To není žádné troškaření. A stejně tak nebude troškaření ani náhrada za zakázané plasty. Pomalu se chystejme na to, že se začnou objevovat argumenty proti zahlcení naší civilizace a našich životů všudypříto­mnými papírovými kelímky na jedno použití. Nebo že by se podařilo převychova­t Evropany tak, aby si s sebou všude nosili porcelánov­é hrníčky či plechové polní láhve?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia