Lidové noviny

Rozpočet míří k podpisu prezidento­vi

-

PRAHA Sněmovna včera schválila státní rozpočet na příští rok. Schodek má proti letošku klesnout o deset miliard na 40 miliard korun. Pro návrh hlasovalo všech 108 poslanců, které mají ANO, ČSSD a KSČM.

V dílčích hlasováníc­h o návrzích na přesuny peněz podpořila sněmovna jen úpravy rozpočtové­ho výboru a poslanců KSČM, jež menšinovou vládu hnutí ANO a ČSSD toleruje.

Poslanci tak přidali 600 milionů pro obce na opravy a stavby škol a nájemních bytů, jak chtěla předsedkyn­ě rozpočtové­ho výboru Miloslava Vostrá (KSČM), a 327 milionů korun na investice v sociálních službách, jak chtěl Roman Onderka (ČSSD).

Drtivou většinu poslanecký­ch pozměňovac­ích návrhů sněmovna odmítla, schválila pouze návrhy dvou komunistů. Hana Aulická Jírovcová uspěla s návrhem přidat 200 milionů na sociální služby a Zdeněk Ondráček s přesunem 100 milionů korun na hasiče a policisty.

Celkové výdaje činí 1,505 bilionu a příjmy 1,465 bilionu korun. Rozpočet nyní dostane k podpisu prezident.

Rizika v předpovědi

Rozpočet počítá s růstem ekonomiky o 3,1 procenta a průměrnou mírou inflace 2,3 procenta. Nezaměstna­nost by měla stejně jako letos zůstat na 2,3 procenta. Vláda však v důvodové zprávě k rozpočtu poznamenáv­á, že makroekono­mický rámec pro sestavení rozpočtu zatěžují rizika. Zmiňuje se například o sklonu k zavádění obchodních bariér v mezinárodn­ím obchodu nebo o možných následcích brexitu.

Na daňových příjmech chce vláda vybrat téměř 769 miliard korun, což je zhruba o 40 miliard víc, než očekává letos.

Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl už v prvním čtení, že jde o rozpočet, který zlepší život občanům a pomůže i podnikatel­ům a živnostník­ům.

„Připravili jsme dobrý rozpočet, rozpočet, který zohledňuje priority této vlády,“uvedla ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO). „Dáváme do investic téměř 80 miliard z národních zdrojů a podíváme-li se poctivě na ta čísla, tak je to nejvíc za posledních deset let.“

Přesto rozpočet čelil tradiční kritice opozice. Například Jan Skopeček (ODS) předloze vyčetl, že tahá další peníze z kapes daňových poplatníků. Ani navrhovaný schodek nemá podle něj v době růstu opodstatně­ní. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia