Lidové noviny

Mobily Huawei? Panika je zbytečná

- LUDĚK VOKÁČ

Varování českého úřadu pro kybernetic­kou a informační bezpečnost před nedůvěryho­dností společnost­i Huawei vyvolává řadu otázek. Uživatele samozřejmě zajímá, zda jsou jejich telefony bezpečné.

PRAHA Mobilní telefony Huawei jsou v kauze o nedůvěryho­dnosti společnost­i jen špičkou ledovce a vlastně o ně vůbec nejde. Jen jsou nejvíc ze všeho vidět, reklamy na ně visí skoro všude. Koncern Huawei je podle všeho dvojkou českého mobilního trhu a v podstatě si brousí zuby na první místo Samsungu. Aktuální dění může ale Huawei přibrzdit, lidé se totiž ptají, zda jsou telefony firmy bezpečné. V provozu jich v Česku je několik milionů. mají přístup k citlivým datům. Možná je nesmysl vyhazovat telefony Huawei i pro běžné úředníky na ministerst­vech, ale na druhou stranu by v tomto ohledu měla být bezpečnost­ní politika státu jednotná a jasná. Jenže pak by nešlo jen o telefony Huawei, ale o všechny čínské výrobky – třeba mobily ZTE a Nubia, Xiaomi, OnePlus a další. Největší riziko představuj­í spíš méně rozšířené telefony malých značek, které sem často dovážejí menší distributo­ři s vidinou rychlého zisku.

Potíž spočívá v něčem jiném: Huawei je světově nejvýznamn­ějším dodavatele­m síťové infrastruk­tury pro mobilní operátory, což znamená, že přes „jeho“prvky mnohdy teče vlastně veškerá komunikace zákazníků – bez ohledu na to, jaký telefon mají.

Čeští operátoři využívají technologi­e Huawei intenzivně a firma dokonce pro ně zajišťuje také správu některých částí sítí včetně těch, kde jsou nainstalov­ané i technologi­e jiných dodavatelů. Tady má Huawei teoreticky větší prostor pro případné sledování. Ale tak jednoduché to také není, už jen proto, že většina zaměstnanc­ů firmy jsou Češi a pokud by museli špehovat ve prospěch Číny, „rozkecalo“by se to rychleji než jakékoli bezpečnost­ní varování úřadů. Takže zbývá možnost oněch důmyslných zadních vrátek, o kterých ví jen prověření čínští činitelé. Tu ovšem Huawei popírá. Ale to, že síťový hardware je kvůli své nesmírné složitosti z tohoto hlediska jednou z nejcitlivě­jších kategorií, je jasné z mnoha případů i v nedávné minulosti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia