Lidové noviny

Vánoční barvy jsou i šampaň, šedá a černá

-

Klasikou vánoc je červená, zelená, zlatá a stříbrná. Tyto barvy podle obchodníků stále u ozdob na vánoční stromek prodejům dominují. „Každý rok ale s sebou přináší nové trendy – pro letošní rok jsou to barvy šampaň, šedá a černá,“říká Barbora Vanko z obchodního řetězce Albert. V řetězci Tesco se pak prodávají i barvy jako je fialová, modrá či bílá.

„Zákazníci se nezřídka rozhodnou vybočit z tradice a koupit ozdoby na celý stromek v nové barvě,“potvrzuje Václav Koukolíček z Teska.

Umožňují to především příznivé ceny ozdob z plastu, které ovšem mnohdy od těch skleněných na první pohled nerozeznát­e. Například sada 30 malých koulí se dá pořídit za méně než stokorunu, sada 25 větších již kolem 150 korun a 20 kusů velkých zhruba od 250 korun. K dostání jsou i kompletní sady s různými tvary ozdob a špicí, sada 60 kusů se dá pořídit od 350 korun. Pokud byste chtěli skleněné ozdoby, přišla by vás změna mnohem dráž. Sada čtyř koulí totiž obvykle vyjde zhruba na 150 až 300 korun. „Navzdory vyšším cenám je přesto zákazníci nyní kupují častěji,“dodává Koukolíček. Populární jsou prý zejména velké foukané koule s dětskými motivy.

„Na popularitě pak znovu získávají i dekorace dřevěné,“doplňuje Barbora Vanko. Stejně tak ty slaměné. Pokud byste naopak hledali něco netradiční­ho, můžete sáhnout po vánočních ozdobách, které jsou kombinovan­é s LED. Například svítící hvězdu na špičku stromku nebo barevně osvětlené ozdoby.

Kromě klasických vánočních ozdob, jako jsou například malované závěsné koule, hvězdy, vločky či zvonky, podléhajíc­í módním trendům i doplňky. „K těm zajímavým patří například péřové boa, chundelaté závěsné koule nebo andělská křídla,“uvádí několik příkladů Daniel Brychta ze sítě hobbymarke­tů Hornbach. Vytvoří romanticko­u atmosféru a nahradí klasické vánoční ozdoby na stromky. „Kromě toho se hodí například i jako výzdoba do oken anebo ozdobí štědroveče­rní tabuli,“dává další tip Brychta.

Zájem roste také o další dekorace, například různé pohádkové vesničky, vánoční tržiště či zasněžené domky. Stále častěji si lidé pořizují výzdobu i do exteriéru, tedy třeba na balkon, terasu či do zahrady. V módě jsou letos nejen tradiční světélka, ale i různé keramické či nafukovací figury, jako je třeba sněhový jednorožec, zpívající andělíček nebo klasický nafukovací sněhulák. jak

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia