Lidové noviny

Lize vládl Komličenko...

Fotbalovou ligu opanují Slavia s Plzní, Olomouc je překvapivě na chvostu. Nejen takový byl fotbalový podzim.

- JAN KREJCAR

PRAHA Devatenáct­é kolo první ligy uzavřelo letošní fotbalovou scénu v tuzemsku, nyní už fanoušky čeká silvestrov­ské derby. Překvapivý­ch výsledků byla celá řada, nicméně nikoho neudiví, že lize vládne Slavia, a nezarazí ani poslední příčka pražské Dukly.

Jenže na hlavního hrdinu a nekorunova­ného krále podzimu by asi předem sázel málokdo. Jmenuje se Nikolaj Komličenko a je to ruský sniper ve službách Mladé Boleslavi. Nasázel za osmnáct zápasů stejný počet branek a už teď má vyšší počet zářezů, než měl třeba Michael Krmenčík za celý ročník 2017/2018.

„V Česku se mi opravdu líbí a rád bych tu zůstal natrvalo,“glosoval budoucnost v rozhovoru pro LN Komličenko. Jen je škoda, že jeho umění nesleduje na středočesk­ém stadionu více diváků. Průměrně se na zápasy týmu z města škodovek přijde podívat jen 2827 diváků, což je třetí nejhorší návštěvnos­t v lize. Hůře už na tom je jen Opava, která ale půl podzimu odehrála v brněnském azylu, a už tradičně Dukla.

Právě bývalý armádní klub se nachází na poslední příčce prvoligové tabulky, ale vyrovnanos­t ligy ukazuje, že tým z Julisky dělí jen sedm bodů od příček zajišťujíc­ích boje o Evropskou ligu. Což by se v případě vhodného posílení nemuselo jevit jako nereálné, ale spíše se dá čekat, že se tentokráte Dukla strašáku jménem sestup nevyhne. A pokud se přece jen zachrání, půjde v jejím případě o velký úspěch.

Kdo se v Evropské lize na podzim opravdu představil, byla olomoucká Sigma. V závěrečném předkole proti Seville hrála urputně, na hraně možností, ale dost možná právě tyto vynaložené síly stály Hanáky začátek ligy, kdy jim „ujel vlak“, do něhož se už později špatně nastupoval­o. Naštěstí přišly body z kategorie last minute, kdy v posledních dvou podzimních kolech uhráli svěřenci kouče Václava Jílka čtyři body a alespoň trochu se odpoutali od dua Karviná–Dukla.

S Jílkem v Sigmě trpělivost měli, s jinými trenéry se ale majitelé moc nepárali. Hned pět klubů změnilo během podzimu kouče, nicméně nejlepší bilanci ze všech má právě jeden z odvolaných.

Rovných 100 % zápasů vyhrál Pavel Hapal, který stihl odtrénovat jediný zápas, v němž jeho Sparta zvítězila 2:0 nad Opavou.

 ?? FOTO ČTK ?? Ofenzivní přízrak. Mladoboles­lavský útočník Nikolaj Komličenko odehrál na podzim osmnáct zápasů, ve kterých nasázel osmnáct branek. Překoná na jaře bájnou hranici třiceti branek, která v samostatné české lize ještě nepadla?
FOTO ČTK Ofenzivní přízrak. Mladoboles­lavský útočník Nikolaj Komličenko odehrál na podzim osmnáct zápasů, ve kterých nasázel osmnáct branek. Překoná na jaře bájnou hranici třiceti branek, která v samostatné české lize ještě nepadla?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia