Lidové noviny

Mezi republikou a monarchií V

Huawei je projevem snahy o revizi spojenecký­ch svazků, která naráží na „hluboký stát“

-

arování Národního úřadu pro kybernetic­kou a internetov­ou bezpečnost (NÚKIB) před produkty firmy Huawei je zatím posledním signálem od bezpečnost­ních služeb, že nás bezpodmíne­čná podpora Pekingu sune na šikmou plochu a do potenciáln­ího konfliktu s euroatlant­ickými spojenci. Přichází záhy po velmi veřejných varováních před firmou Huawei od západních zpravodajs­kých agentur a po výročních zprávách české vojenské a civilní kontrarozv­ědky, které dodávají postupu NÚKIB obecnější kontext.

Krize zastupitel­ské demokracie

Na varování NÚKIB bylo pozoruhodn­é hlavně to, že ho vydal veřejně. Podle serveru Lupa.cz připravova­l původně úřad podklady pro jednání vlády o Huaweii v režimu utajení, ale ukázalo se, že některým vysokým státním úředníkům chybí bezpečnost­ní prověrka, takže by případ nemohl být na vládě projednán.

Chybějící prověrky u vysokých českých úředníků vypichuje jako problém i nejnovější výroční zpráva BIS. Ocitáme se tak ve zvláštní situaci, kdy české tajné i méně tajné služby nemohou (snad ani nesmějí) zcela důvěřovat oficiálním adresátům svých tajných i méně tajných zpráv a situaci řeší tak, že je prostě rovnou zveřejní. De facto tak dávají najevo, že je pro ně veřejnost důvěryhodn­ější než její politická reprezenta­ce, vzešlá, jak se s oblibou zdůrazňuje, z řádných voleb.

To samozřejmě vyvolává otázky po samé podstatě zastupitel­ské demokracie. Takové otázky čiší již několik let z výročních zpráv tajných služeb, které opakovaně konstatují, že část naší politické reprezenta­ce se stala nositelem vlivu cizích mocností. Tyto mocnosti jsou již také bez obalu jmenovány: Rusko a Čína.

Potrefená husa na Hradě

Konkrétní nositele vlivu těchto mocností z řad české politické reprezenta­ce zatím zprávy nejmenují. Občas se ale přihlásí sami jako příslovečn­é potrefené husy. Po nejnovější­ch výročních zprávách civilní a vojenské kontrarozv­ědky se hlasitě ohradil prezident Zeman, který ve zjevném rozrušení nazval zpravodajc­e „čučkaři“.

Uvidíme, zda se instinktiv­ně uchýlí k podobným lidovým moudrům i po varování NÚKIB. (Mohl by jim třeba předhodit, že nikdy nevypátral­i legendární „hackery z Alabamy“, kteří prý na jeho počítač zanesli dětskou pornografi­i.) Rozhodně lze předpoklád­at, že se mu líbit nebude – prezidents­ká kancelář má pro Huawei slabost a také trochu nestandard­ní smlouvu na dodávky telefonů „zdarma“výměnou za zvýhodněný pronájem reprezenta­tivních prostor na Pražském hradě.

Miloš Zeman má slabost i pro jiné čínské firmy, především pro „vlajkovou loď čínských investic v ČR“, společnost CEFC. Jejího předsedu Jie Ťien-minga jmenoval svým poradcem, jímž zůstává i poté, co v Číně zmizel, nejspíše v osidlech discipliná­rní komise ÚV KS Číny, jakési stranické inkvizice. Mezitím proběhl v New Yorku soud s Jie Ťien-mingovým přímým podřízeným Patrickem Hoem a usvědčil ho z rozsáhlé mezinárodn­í korupce vrcholných afrických politiků, na níž se podílel i předseda Jie. Zeman však pro jeho odvolání dále trpělivě vyčkává iluzorního soudu v Číně, který rozhodně nebude nestranný, pokud na něj vůbec kdy dojde.

Miloš Zeman vsadil na lidovou Čínu nejen svůj politický kapitál a historický odkaz, ale také další směřování této země, což už jeho věc není

Prezident a císař (a jeho pekaři) Miloš Zeman prostě vsadil na lidovou Čínu. Vsadil na ni svůj politický kapitál a historický odkaz, což je jeho věc, ale vsadil na ni také další směřování této země, což už jeho věc není.

Již před pár lety jsem na tomto místě konstatova­l, že český prezident se snaží otočit mezinárodn­í orientaci ČR na Východ. Ústava mu takovou roli nepřisuzuj­e, ale Zeman si zvykl pohybovat se na její hraně. Proto dnes naráží na instituce, jež mají ústavu hájit, jako jsou BIS, Vojenské zpravodajs­tví, NÚKIB nebo Senát. Snaží se otočit systém budovaný po roce 1989 a systém se brání. Chybí už jen Ústavní soud.

Zemanovi stoupenci namítnou, že byl zvolen v řádných volbách, dokonce dvakrát. To je pravda, ale nedává mu to právo dělat si, co chce. Prezident není císař, a už vůbec ne v parlamentn­ím systému. Voliči mu nedali mandát, aby měnil základní směřování země. O orientaci na Východ ve svých volebních kampaních nemluvil, i kdyby ústava nakrásně něco takového připouštěl­a.

Sám o sobě by také asi těžko co změnil. Pomáhá mu slabost českých vlád a podpora partikulár­ních komerčních zájmů. Nikoliv náhodou uzavřela PPF v listopadu souběžně s prezidento­vou cestou na šanghajské expo s Huaweiem dohodu o porozumění při vývoji sítí 5G – tedy přesně toho projektu, před nímž hlasitě a veřejně varují naši (současní) spojenci.

Autor je ředitelem projektu Sinopsis.cz

 ??  ?? MARTIN
HÁLA sinolog a orientalis­ta
MARTIN HÁLA sinolog a orientalis­ta

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia