Lidové noviny

Tipy na Štědrý den

Ještě nemáte svátky naplánovan­é minutu po minutě a vejde se vám do plánů krátký výlet? Sláva, právě pro vás jsme totiž nachystali spousty tipů, kam se v příštích dnech podívat. A protože se Vánoce neobejdou bez pohádek, velkou vánoční jízdu zahájíme právě

-

Ačkoli se na Bouzově natáčela spousta pohádek (musíme se vůbec zmiňovat o princezně Jasněnce a létajícím ševci?), s vánočními a pohádkovým­i prohlídkam­i Bouzov dlouho škudlil. K vlně zájmu o pohádková filmová místa se připojil teprve před pár lety a teď si usilovně vynahrazuj­e to, co zameškal. Podívat se sem můžete jak na Štědrý den, tak na Štěpána, mezi svátky i na Silvestra. Má to ale jeden velký háček: o prohlídky je obrovský zájem a místa je nutné rezervovat předem. Možná uspějete, ale co když ne?

Kam se vejdou všichni

Sázkou na jistotu je Český Krumlov, město, které zejména v čase adventu a ještě nejlépe pocukrovan­é trochou sněhu vypadá jak pohádková kulisa. Sníh neslibujem­e, ale zážitek ano: stačí přijít na Štědrý den v deset hodin dopoledne na druhé zámecké nádvoří. Medvědář Jan Míša Černý s partou přátel připravuje každý rok Medvědí Vánoce, kdy máte jedinečnou příležitos­t sejít až dolů do hradního příkopu a vánoční stromečky pro medvědy nazdobit tím, co jste huňáčům přinesli. Mají rádi bábovky, koláčky, vánočky, jablka a jiné ovoce, zeleninu nebo med, jednou za čas mohou dostat i sladké bonbóny, perníčky a vánoční cukroví. Pokud to do Krumlova nemáte daleko, už zítra od 16.15 můžete na druhém nádvoří sledovat živý betlém a společně si zazpívat pár vánočních koled.

Rodinnou hru Vánoce z perníku s otázkami a úkoly, inspirovan­ými typickými perníkovým­i motivy, symboly a recepty si zahrajete na Štědrý den v pevnosti Josefov. Ve vánočních dílnách ve svátečně vyzdobenýc­h kasematech můžete vyrobit dárky doslova „na poslední chvíli“. Podívat se můžete na vystavené perníkové formy, tradičně proběhne i střelba ze střelecké galerie, kterou obstará Klub vojenské historie Josefov. Kdo bude mít štěstí a chuť, na toho čeká slavné podzemí: prohlídky s průvodcem v dobové uniformě začínají v 10 a ve 13 hodin, a pokud si přinesete lucernu a svíčku, domů můžete odjet s betlémským světlem.

Pouhé dva dny, a to na Boží hod a na Silvestra, bude otevřený vánočně zámek Lysice a poslechnou­t si tu můžete povídání o šlechtický­ch Vánocích. Den po Štědrém dnu na hradě Šternberk nachystali poetické vánoční prohlídky provázené čtením z knížky Piera Gribaudiho Příběhy vánoční noci. Výjimečné jsou i zimní prohlídky památky UNESCO, poutního kostela na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou s betlémem: volně přístupný bez rezervace je pouze na Boží hod a na Štěpána vždy od 14 do 17 hodin.

Vánoce v ráji (Českém)

Na Štěpána bude mít mimořádně otevřeno další pohádkový zámek ve Vranově nad Dyjí s vánočně vyzdobeným sálem předků. Pár tipů máme pro ty, kteří budou trávit Vánoce v Českém ráji: například na zámku Hrubý Rohozec nahlédnete do zámecké kaple s krásným a starým vyřezávaný­m betlémem a do místnosti pro sloužící, kterým panstvo zdobilo vánoční stromek jitrnicemi a klobásami – prý „na přilepšeno­u“. Hrad Valdštejn rozezní dva vánoční koncerty a od Štěpána do Silvestra se můžete vypravit také na hrad Kost: podíváte se, jak se slavily Vánoce ve středověku.

Středověké Vánoce si vychutnáte také na dvou šumavských hradech; mimochodem oba se objevily ve slavných pohádkách. Kašperk aneb hrad z pohádky Anděl páně nabízí zimní prohlídky zpestřené vystoupení­m hradního spolku Pachmajr; začínají v pátek 28. 12. a potrvají až do 1. ledna. Mezi svátky a oslavou nového roku vítá hosty také vodní hrad Švihov; můžete tu vyšplhat nahoru na věž a užít si nečekaný výhled na hrad, údolí řeky Úhlavy a okolní krajinu, kde se natáčela slavná pohádka Tři oříšky pro Popelku. Na Chvalském zámku letos nachystali zimní výstavu Staročeské Vánoce o venkovském životě ve vánočním období před více než sto lety. Otevřeno je i na Štědrý den od 14 do 16 hodin; kromě hlavní výstavy je v ceně vstupného prohlídka zámeckých prostor a výstavy čertů ilustrátor­a Karla Franty a andělů jeho dcery Aleny. Na Štědrý den kromě betlému ze sena a slámy na nádvoří udivíte i živý betlém. Vstupné 70/40 Kč, rodinné vstupné 190 Kč. www.chvalskyza­mek.cz

Nikde jinde neuslyšíte originálně­jší Českou mši vánoční Jakuba

Jana Ryby než tam, kde zazněla poprvé v roce 1796: v kostele Povýšení sv. Kříže ve Starém Rožmitále. Odehrává se při mši svaté o vigilii slavnosti Narození Páně, která je každoročně obětována za Jakuba Jana Rybu a jeho rodinu. Původní je nejenom kostelní kůr, ale i varhany, na které autor jako zdejší regenschor­i hrával v létech 1788–1815. Začíná se ve 22 hodin a zastavit se můžete i u Rybova hrobu na blízkém hřbitově (nápověda: hned za bránou doprava).

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Vodní hrad Švihov se ve filmové pohádce Tři oříšky pro Popelku proměnil ve statek, kde Popelka žila s macechou a nevlastní sestrou
FOTO SHUTTERSTO­CK Vodní hrad Švihov se ve filmové pohádce Tři oříšky pro Popelku proměnil ve statek, kde Popelka žila s macechou a nevlastní sestrou
 ?? FOTO MAFRA ?? Medvědí Vánoce tradičně chystají v Českém Krumlově
FOTO MAFRA Medvědí Vánoce tradičně chystají v Českém Krumlově

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia