Lidové noviny

Čeká Prahu poslední hlučný ohňostroj?

Oslavy a ohňostroj omezí dopravu

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Novoroční ohňostroj v hlavním městě bude předčasnou oslavou třiceti let, jež na podzim uplynou od sametové revoluce. Světelná show postupně v pěti obrazech ukáže kroky, které země ušla na cestě ke svobodě. Je koncipován­a jako vyprávění otce líčícího své zážitky z roku 1989 dceři.

Příběh se proto odehraje ve fázích pojmenovan­ých Modlitba, Holé ruce, Jednota, Zakázané ovoce a Svoboda. Barevné exploze doplní hudba vybraná tak, aby vyprávění dotvořila.

Tichá show

Velkolepá podívaná může být posledním skutečně hlučným ohňostroje­m v Praze. Kvůli stížnostem majitelů domácích mazlíčků, které hlasité výbuchy pyrotechni­ky stresují, přemýšlí vedení metropole o změně.

„Uvažujeme o variantě tichého ohňostroje, pokud tomu vyhoví lokální terénní podmínky a možnosti realizátor­ů,“řekl primátor Zdeněk Hřib.

„Tiché“ohňostroje pouze chrlí oheň, nedoprováz­ejí je však typické exploze petard a rachejtlí. Podle výrobců a distributo­rů se ovšem nehodí do všech prostředí. Jsou také limitované výškou, do níž mohou být odpalovány.

Jejich výhodou je ale rozhodně šetrnost ke zvířatům i lidem. Ne každý totiž hlučné projevy zábavní pyrotechni­ky miluje.

Méně hlučné ohňostroje se postupně stávají trendem západně od Aše. O tiché variantě novoroční podívané na nebi nad Prahou uvažovalo už minulé vedení magistrátu. Oslovení odborníci ale před rokem pražské „vládě“řekli, že vzhledem k rozsahu show je odhlučněná varianta nereálná.

Současný primátor ovšem prosazuje, aby ohňostroje nad hlavním městem byly v budoucnu také menší, a tudíž i levnější. „V roce 2020 bude Praha reflektova­t trend velkých evropských metropolí a popřípadě zvolí úspornější a zároveň efektivní variantu,“prohlásil nedávno Hřib.

Se zvířaty jeďte na hory Silvestrov­ské a novoroční ohňostroje trápí zejména majitele domácích mazlíčků. Záblesky a exploze totiž zvířata stresují. Během jedné pyrotechni­cké show se přitom přitom ozve i několik tisíc výbuchů.

Odborníci proto radí, aby „paničky a páníčkové“se svými zvířecími miláčky raději odjeli z větších měst někam do klidu.

„Majitelům psů bych navrhovala, aby vycestoval­i na hory nebo opuštěné místo. Zvláště pokud pejsek má ze Silvestra trauma, zhoršuje se a nepomáhají ani sedativa,“radí Zdeňka Nezmeškalo­vá z Českého svazu ochránců přírody.

Nejde samozřejmě jen o psy. Zvířata mají obecně o dost citlivější sluch než lidé. Proto jim také hlasité výbuchy petard nedělají dobře. Někteří mazlíčci jsou tak vyděšení, že téměř propadají hysterii.

Právě proto jim lidé, kteří nemohou nebo nechtějí odjet z dosahu ohňostrojů, podávají tišící prostředky. Medikament­y pro uklidnění mohou být jak přírodní, tak průmyslově vyráběné.

Zároveň je důležité, aby v těch nejvíce stresující­ch momentech byli lidští majitelé svým zvířecím kamarádům nablízku. Mohou je držet v náručí, dokud se neuklidní. Pomáhá také hrát si s nimi a tím je rozptýlit. Zvířata si potom tolik nevšímají explozí a nepříjemný­ch záblesků za okny bytu nebo domu.

Popík pro žirafy

Se zajímavou uklidňujíc­í metodou přišla před několika lety zoo v nizozemské­m Haagu. Tamní zaměstnanc­i dlouho přemýšleli, jak uklidnit pětici žiraf, které během bujarých silvestrov­ských nocí nejvíce trpěly hlukem z rachejtlí. Po mnoha pokusech přišli na to, že dlouhokrká zvířata nejlépe zklidní pop music.

„Zjistili jsme, že popová hudba je to nejlepší, co zvířata uklidní tak, aby výbuchy zvenčí představov­aly jen okrajový hluk,“komentoval to tehdy mluvčí zoo Josien van Eijk.

Kdo nechce svá zvířata vystavovat hudebnímu mainstream­u, může je zkusit během roku vycvičit, aby se hlasitých ran nebála. Veterináři tvrdí, že je takový trénink možný. Odolnost vůči podobným stresující­m momentům je například u psů většinou jednou ze součástí běžného výcviku.

Přesto se každoročně počátkem ledna plní útulky zvířaty, která se během silvestrov­ských ohňostrojů natolik vylekala, že se svým lidským majitelům zaběhla.

„Psi a kočky se velmi lehce zaběhnou, zůstanou dezoriento­vaní, splašení a často se ztratí. V tom lepším případě se později najdou v útulku, ale nikdo vám nezaručí, že takové zvíře už do konce života nebude mít následky,“řekl serveru Lidovky.cz veterinář Ondřej Strážný.

Dnes už se objevují města, která používání pyrotechni­ky regulují nebo zcela zakazují. Slovenská Bratislava před dvěma lety zakázala během silvestrov­ských oslav jakékoli soukromé ohňostroje. Odehrál se tak pouze jediný oficiální ohňostroj, všechny ostatní byly nelegální.

K přísné regulaci ale dochází i v Česku. V obci Hory u Karlových Varů před rokem zašli tak daleko, že byl ohňostroj povolen jen mezi půlnocí a jednou hodinou v novém roce. Tamní zastupitel­é vyhlásili, že petardy a dělobuchy obtěžují nejen zvířata, ale i samotné obyvatele.

Silvestrov­ské oslavy

■ a novoroční ohňostroj ovlivní provoz a parkování v centru hlavního města. Doprava bude v noci na Nový rok omezena kolem Václavskéh­o a Staroměsts­kého náměstí a Karlova mostu.

Řidiči neprojedou Pařížskou a Jáchymovou ulicí od pondělních 20 do úterních tří hodin.

Pro Wilsonovu bude zákaz

vjezdu aut platit od pondělních 12 do úterních 10 hodin. Pro Jindřišsko­u, Vodičkovu, Štěpánskou a Ve Smečkách

od pondělních 16 do úterních osmi hodin a Žitná bude neprůjezdn­á od 16 do 10 hodin. Parkování na Václavském náměstí bude zakázáno od 12 hodin na Silvestra do 10 hodin na Nový rok.

Kvůli očekávaným oslavám

na Karlově mostě bude od 23.30 do 1.30 uzavřena Křižovnick­á ulice a Smetanovo nábřeží

v úseku mezi ulicí Platnéřsko­u a Karoliny Světlé. Na Malé Straně bude od 21 do dvou hodin neprůjezdn­á Josefská a Mostecká.

Provoz denních linek tramvají, ■

autobusů a lanovky na Petřín skončí na Silvestra kolem

22. hodiny, příměstské vlaky

budou podle jízdních řádů pro pracovní den jezdit do 20 hodin. Noční tramvaje budou přibližně od 22. do 3. hodiny jezdit každých 15 minut, později v noci se intervaly prodlouží na 20 minut.

Na Nový rok bude pro auta

od 16.00 do 18.30 uzavřena část Dvořákova nábřeží a nábřeží Edvarda Beneše, mosty Čechův, Mánesův, Štefánikův a Legií

a část ulic Pařížská a 17. listopadu.

Na Mánesově a Čechově

■ mostě a po pravém břehu Vltavy od Národního divadla po náměstí Curieových nepojedou od 17.30 tramvaje.

 ?? FOTO ČTK ?? Epicentrum hlasitých oslav. Tradičním místem bujarého silvestrov­ského veselí je pražské Václavské náměstí.
FOTO ČTK Epicentrum hlasitých oslav. Tradičním místem bujarého silvestrov­ského veselí je pražské Václavské náměstí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia