Lidové noviny

Zákulisní a evropské volby

Příští rok se odehraje ve znamení „piklení“delegátů Hrát se bude o vládu a opozice bude hledat svou tvář

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Nadcházejí­cí rok bude pro voliče „oddechový“. Poté, co letos Češi zamířili k prezidents­kým, komunálním a senátním volbám, se v příštím roce vydají k urnám „pouze“s lístkem pro volby do Evropského parlamentu. Tedy v případě, že nedojde k vládní krizi, která by vyústila ve vypsání předčasnýc­h voleb do Poslanecké sněmovny. Rok 2019 bude zároveň obdobím vnitrostra­nických půtek a zákulisníc­h intrik, protože jednotlivé strany a hnutí čekají volební sjezdy a sněmy.

Hra o vládu

Už v únoru se do pražské centrály sjedou delegáti hnutí ANO. Dá se předpoklád­at, že ve funkci předsedy potvrdí premiéra Andreje Babiše. Po letech by však tento sněm mohl být konečně zajímavějš­í a napínavějš­í z důvodu volby prvního místopředs­edy. Šéf poslanecké­ho klubu ANO Jaroslav Faltýnek s vysokou pravděpodo­bností bude o funkci znovu usilovat, zároveň zůstává favoritem. Oproti minulým stranickým shromážděn­ím se však Faltýnkova mocenská pozice proměnila.

Druhý muž hnutí se v uplynulých měsících ocitl na vedlejší koleji. Ztratil vliv na ministerst­vu dopravy, zejména pak v Českých drahách. V létě přišel i o slovo v rámci pražské politiky. Jeho moc se „smrskla“na sněmovnu, kde vede klub se 78 poslanci. Se svou úlohou je smířený a dle svých slov i klidnější a spokojeněj­ší. „Boj o moc je normální. Pokud něco takového probíhá, účastnit se toho rozhodně nechci,“komentoval v září Faltýnek situaci v rozhovoru pro LN. Následujíc­í týdny ukážou, zda se v hnutí najde někdo, kdo by Faltýnkova oslabení využil a zvedl proti němu kandidatur­u.

Mnohem důležitějš­í sjezd – minimálně z hlediska Babišovy vlády – se uskuteční v březnu, kdy o svém vedení rozhodnou delegáti sociální demokracie. Vnitrostra­nické zdroje LN se nyní shodují, že Jan Hamáček by měl funkci obhájit. Boj propukne o židli statutární­ho místopředs­edy, ze které v listopadu odstoupil Jiří Zimola. Nevyloučil, že na březnovém sjezdu se bude ucházet o funkci šéfa strany. Zimolova síla uvnitř strany je však po jeho působení ve funkci statutární­ho místopředs­edy nevalná – Zimola se opírá jen o stranické ostrůvky podporujíc­í exhejtmana Michala Haška a kartou, na kterou rád sází, je přízeň na Pražském hradě.

Zdroje LN však jako o favoritovi na post prvního místopředs­edy hovoří o brněnském poslanci a současném místopředs­edovi strany Romanu Onderkovi. „Neviditeln­ou“místopředs­edkyni Janu Fialovou by mohla nahradit ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, která je výraznou tváří ČSSD ve vládě.

Nepředpokl­ádá se, že by do sjezdu ČSSD došlo k personální­m změnám ve vládě. Pokud Hamáček sjezd ustojí a do vedení se nedostanou výrazní kritici vládní koalice s hnutím ANO, vláda premiéra Babiše by měla pokračovat. Zdroje LN blízké vedení hnutí však zmiňují, že Babiš by po sjezdu mohl do vlády sáhnout a některé ministry vyměnit. Hovoří se například o ministerst­vu dopravy či ministerst­vu školství. V kabinetu by se tím uvolnilo místo pro výrazné tváře ANO, které po komunálníc­h volbách ztratily pozice.

Hledání opozice

Nové lídry budou hledat i delegáti opozičních stran, které se dle průzkumů v současnost­i nacházejí na pětiprocen­tní hranici zvolitelno­sti do sněmovny. Jejich volba bude směrem k dalším volbám významná. Na konec března svolali sjezd lidovci, v jejichž čele po více než osmi letech skončí Pavel Bělobrádek. O předsedu se zatím ucházejí exministr zemědělstv­í a první místopředs­eda Marian Jurečka, šéf poslanecké­ho klubu Jan Bartošek a poslanec Marek Výborný.

V dubnu budou delegáti hnutí STAN hledat nástupce svého lodivoda Petra Gazdíka, kterého by mohl nahradit poslanec Vít Rakušan. Volební setkání čeká i TOP 09, kterou od listopadu 2017 vede europoslan­ec Jiří Pospíšil.

V květnu pak vypuknou jediné řádně plánované letošní volby – do Evropského parlamentu. Průzkumy voličských nálad ukazují, že favority o zisk 21 mandátů budou hnutí ANO, Piráti a ODS. Tyto strany mají šanci získat většinu mandátů. Výsledek voleb bude důležitý nejen z důvodu podoby příští Evropské komise a zařazení se nových českých europoslan­ců do jednotlivý­ch europoslan­eckých frakcí, ale i z pohledu domácí politiky. Výsledek evropských voleb bude mít vliv na náladu v jednotlivý­ch stranickýc­h sekretariá­tech. Nervozita může nastat jak u levicových ČSSD a KSČM, populistic­ké SPD, tak i v centrálách středoprav­icových subjektů.

Evropské volby názorně ukážou, jaký vztah si k Evropské unii v uplynulých letech čeští voliči vypěstoval­i.

 ?? FOTO MAFRA – FR. VLČEK ?? Obhájí funkci předsedy ČSSD Jan Hamáček (vlevo), nebo se o post porve Jiří Zimola (vpravo)?
FOTO MAFRA – FR. VLČEK Obhájí funkci předsedy ČSSD Jan Hamáček (vlevo), nebo se o post porve Jiří Zimola (vpravo)?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia