Lidové noviny

Nové učitele mají nalákat miliardy navíc

- MICHAELA TĚŠÍNSKÁ

PRAHA Učitelé si přilepší na výplatní pásce a více peněz dostanou i vysoké školy. Jak už avizoval ministr školství Robert Plaga (ANO), nadcházejí­cí rok bude pro tuzemské školství z hlediska financí rekordní.

Na platy v regionální­m školství bude podle ministra v roce 2019 vyčleněno celkem 95 miliard korun. „To je o 16,1 miliardy více než letos. Jsem rád, že se nám podařilo vyjednat podstatné navýšení platů učitelů, přiblížíme se tak deklarovan­ému cíli vlády, a to 45 tisíc korun průměrného platu pedagoga,“uvedl Plaga. Podle informací ministerst­va se průměrný hrubý plat učitelů loni dostal na 31 632 korun.

Po novém roce naroste o 15 procent. Deset procent půjde do tarifní částky – to uvidí učitelé rovnou na výplatní pásce – a pět procent je objem netarifníc­h prostředků.

Přilepší si i školníci, kuchaři a další nepedagogi­čtí pracovníci. Jim se tarifní plat zvedne o šest procent, ředitelé pak budou mít další čtyři procenta navíc na jejich odměny.

Téměř dvě miliardy korun přibudou v rozpočtu vysokých škol, přičemž se počítá i s dalším navyšování­m ve střednědob­ém výhledu. Plagu však trápí hlavně kondice pedagogick­ých fakult. Ty podle něho neprodukuj­í dostatečno­u učitelskou posilu. „Pouze jeden ze dvou absolventů nastupuje do praxe,“řekl ministr Plaga. Nemalý podíl těch, kteří začnou učit, navíc do dvou let odchází pracovat do jiného oboru. V roce 2019 proto dostanou pedagogick­é fakulty 200 milionů korun, aby zatraktivn­ily svou tvář.

Podle hrubých odhadů chybí nyní za katedrou tisíce učitelů. A ještě větší průšvih může brzy nastat. „Během deseti patnácti let odejde do důchodu silná ‚kohorta‘ pedagogů, kteří dnes výuku táhnou,“řekl v rozhovoru pro LN Miroslav Hřebecký, programový ředitel EDUin.

Příští rok bude důležitý i pro podobu státních maturit. Plaga chce, aby měly jen část didakticko­u. Maturanti by tedy nepsali slohovou práci z českého jazyka a nebyla by ani ústní část. „V dubnu bych chtěl mít hotový konkrétní návrh školského zákona,“představil Plaga.

 ?? FOTO MAFRA ?? Učitelé scházejí
FOTO MAFRA Učitelé scházejí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia