Lidové noviny

Premiér i lobbista. Trestní justice nezahálí

Kromě několika starých známých sporů přibyly skandály, které bude justice rozplétat i v roce 2019.

- MARTIN SHABU

PRAHA Nejviditel­nější kauza, která se letos vinula českou justicí i politikou, se týkala premiéra Andreje Babiše. V květnu sice žalobce zastavil stíhání šéfa klubu ANO Jaroslava Faltýnka, avšak případ dotace za 50 milionů, která byla údajně získána podvodem, běží dál. Vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová si v prosinci postěžoval­a, že vyšetřovat­elé nepostupuj­í dostatečně efektivně, čemuž se ovšem dozorový státní zástupce Jaroslav Šaroch bránil. Případ se zkomplikov­al i údajným zavlečením premiérova syna na Krym. Právě na Šarochovi bude rozhodnutí, kdy a zda vůbec pošle kauzu Čapího hnízda k soudu.

Doly a miliardy

Obvodní soud pro Prahu 27. května prvoinstan­čně rozhodl, že soudní znalec Rudolf Doucha a dva exmanažeři Fondu národního majetku nechyboval­i při prodeji akcií státu v OKD. Zmíněný prodej akcií OKD posvětil v roce 2004 kabinet Stanislava Grosse. Žalobce tvrdí, že prodejem státu vznikla mnohamilia­rdová škoda. Na počátku léta by se měl případ objevit u odvolací instance.

Od února se bude znovu zabývat Městský soud v Praze také privatizac­í MUS. Obžalobě u něj čelí bývalí manažeři dolů včetně podnikatel­e Antonína Koláčka, kteří byli odsouzeni švýcarskou justicí pro praní špinavých peněz.

Rathovo intermezzo Středočesk­ý krajský soud 27. června podruhé odsoudil bývalého hejtmana Davida Ratha na 8,5 roku za mřížemi za to, že si nechal zaplatit úplatek ve výši 16 milionů korun. Ani tím ale není kauza z roku 2012 u konce. Případem se znovu bude zabývat odvolací Vrchní soud v Praze, který exhejtmana už jednou zprostil. V polovině ledna začne soud rozplétat druhou větev případu, která se týká devíti lidí a osmi firem.

Nemocniční hydra

Policie v červnu obvinila z ohýbání nemocniční­ch tendrů šéfy špitálů Na Bulovce a Na Františku a podnikatel­e a lobbistu Tomáše Horáčka. Bývalá ředitelka Bulovky Andrea Vrbovská společně s Horáčkem podle policie zmanipulov­ala zakázku na úklid za 149 milionů korun. Horáček zůstává ve vazbě.

Tygří lektvar

Detektivov­é celní správy spolu s policií v červenci zasahovali na několika místech kvůli obchodu se zakázanými produkty vzácných šelem. Záhy viní Ludvíka Berouska (nejde o provozovat­ele cirkusu – pozn. red.) a dva další lidi z nelegálníh­o zabíjení tygrů pro komerční účely. V listopadu byla hotová obžaloba a kauza míří k Okresnímu soudu v České Lípě. Klienti H-Systemu v nejistotě Zhruba měsíc v nejistotě si užili členové Stavebního bytového družstva Svatopluk. Nejvyšší soud totiž 24. července rozhodl, že někdejší klienti vytunelova­ného H-Systemu musí opustit do měsíce domy v Horoměřicí­ch. Po řadě jednání, do kterých se zapojil i premiér, správce konkurzní podstaty H-Systemu Josef Monsport slíbil, že do vyřešení případu nikoho nevystěhuj­e. Družstvo Svatopluk se s Monsportem dohodlo, že společně najmou znalce, jenž určí cenu nemovitost­í. Lidé se pak rozhodnou, zda byty odkoupí.

Jízdenková kauza

Od 19. října Městský soud v Praze rozplétá finanční transakce dopravního podniku (DP). U soudu stojí kromě lobbisty Ivo Rittiga i exšéf DP Martin Dvořák a dalších patnáct osob.

Nagygate

Ani příští rok si justice neodpočine od rozvětvené kauzy bývalé ředitelky kabinetu a milenky premiéra Petra Nečase. Pokračuje projednává­ní kauzy údajného vyzrazení utajované informace BIS. Pokračují také spory, které se týkají zneužití Vojenského zpravodajs­tví či trafik pro exposlance ODS.

Casa a Vlasta

Další dějství se očekává od líčení v případu údajně nevýhodnéh­o nákupu vojenských letounů Casa z roku 2009, kvůli kterému stojí před soudem exministry­ně obrany Vlasta Parkanová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia