Lidové noviny

USA již nechtějí být četníkem světa

- MARTIN HAMPEJS

BAGDÁD/PRAHA „Není to fér, že celé břemeno leží na ramenou Spojených států,“postěžoval si Donald Trump směrem k nastoupené jednotce na první návštěvě americké vojenské základny v Iráku. Obhajoval tak své rozhodnutí z minulého týdne, kdy nařídil stažení amerických jednotek ze Sýrie. „Spojené státy již nemohou být četníkem světa,“sdělil Trump.

Ačkoli o stažení vojáků z válkou rozvrácené země chtějí ještě debatovat politici v americkém Senátu, prezident již prý na Štědrý den podepsal potřebné dokumenty. Očekává se, že stahování začne během příštích týdnů a celý proces by mohl trvat asi měsíc a půl.

Odchod amerických sil ze Sýrie oznámil Trump minulý týden ve středu s odůvodnění­m, že Islámský stát je v zemi již poražen. Na tento prezidentů­v krok reagoval rezignací ministr obrany James Mattis a stejný krok učinil i hlavní styčný pracovník americké administra­tivy pro boj s ISIS Brett McGurk.

Není to ovšem poprvé, co se USA chtějí zbavit role „světového četníka“. Naposledy se podobně jako nyní prezident Trump v roce 2015 vyjádřil i jeho předchůdce Barack Obama. Ten však své rozhodnutí následně změnil, a dokonce USA zapojil do války v Sýrii, jelikož se podle odborníků obával, že namísto USA do role „hlídače“nastoupí jiné, Americe nepřátelsk­é velmoci.

Trump je ale zjevně v otázce odchodu ze Sýrie rozhodnutý již dlouho. V Iráku totiž novinářům sdělil, že tento krok zvažoval již dříve, ale jeho poradci jej přesvědčil­i, aby Američané ještě zůstali. Rozhodnutí o stažení asi 2000 vojáků stejně nakonec padlo. „Je načase začít používat hlavu,“řekl Trump novinářům na základně Al Asad západně od Bagdádu.

Prezident společně s manželkou Melanií strávili s americkými vojáky v Iráku tři hodiny. Přitom se ukázalo, že na základně dlí i skupina speciálníc­h jednotek NAVY Seal Team 5, jejichž lokace bývá utajována kvůli bezpečnost­i. Proto bylo velice překvapivé, že se na prezidento­vě Twitteru následně objevilo video, na němž nejenže je jasně vidět, že „speciálové“na základně opravdu jsou, ale záběry odhalily dokonce i jejich tváře.

Spojené státy mají rozmístěny vojáky v Iráku v rámci mezinárodn­í koalice, která bojuje proti teroristic­ké organizaci Islámský stát (IS). Za tímto účelem tam přišli v roce 2014 na pozvání tehdejší vlády. Před rokem ale irácká vláda vyhlásila „vítězství nad IS“a od té doby se někteří iráčtí politici i armádní velitelé vyslovují proti přítomnost­i amerických jednotek v Iráku. Trump stažení vojáků z Iráku odmítá a dokonce uvedl, že operace na syrském území by Američané v budoucnu mohli vést právě z Iráku.

Cestou z Iráku se Trump krátce zastavil na americké vojenské základně Ramstein v Německu, kde přistál včera před druhou hodinou ranní. Více než 200 příslušník­ů ozbrojenýc­h sil USA tam na prezidenta v leteckém hangáru čekalo několik hodin.

Americká vláda bez peněz Doma již na Trumpa čeká jiný úkol. Musí totiž řešit situaci kolem platební neschopnos­ti vlády, kterou ovšem sám způsobil. Předmětem celého sporu je snaha prezidenta a Republikán­ské strany získat od demokratů podporu pro financován­í gigantické­ho projektu zdi podél hranice s Mexikem. Na tento projekt prezident požaduje minimálně 5 miliard dolarů (asi 112 miliard korun). Opozice považuje tuto investici za zbytečnou, respektive předraženo­u, a odmítá schválit peníze pro vládu s takto velkou položkou. Trump tak již sedm dní drží federální vládu jako rukojmí.

„Nemůžu vám říct, kdy bude vláda zase fungovat. Můžu vám říct, že nebude fungovat, dokud nebudeme mít zeď nebo plot nebo jak by tomu chtěli říkat,“citovala agentura AP Trumpův výrok.

Krizový stav se dotýká ministerst­ev a dalších orgánů. Tyto úřady zaměstnáva­jí na 800 tisíc lidí, kteří si budou muset na výplaty počkat nejméně do doby, než bude financován­í obnoveno.

Tzv. shutdown, tedy přerušení vládního provozu, zasáhne také lidi pracující pro USA v zahraničí. Tedy pracovníky přidružené k americkým vládním programům. Ti se ocitli ze dne na den bez finančních prostředků.

Řada zaměstnanc­ů ale musí pracovat i bez výplaty. Například lidé na velvyslane­ctvích nebo zaměstnanc­i NASA, kteří hlídají bezpečnost astronautů. Plat případně dostanou až zpětně poté, co se politici ve Washington­u dohodnou na kompromisn­ím řešení.

Americký prezident Donald Trump se ve středu vypravil na nečekanou a utajovanou cestu za vojáky do Iráku a Německa. Proběhla v době, kdy federální vláda USA je již týden v platební neschopnos­ti.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia