Lidové noviny

Zavede Německo mešitovou daň?

-

BERLÍN/PRAHA Již delší dobu se v Německu debatuje o rizicích spojených se zahraniční­m financován­ím tamních mešit. Kritici dosavadníh­o modelu upozorňují, že stát se tím dobrovolně vzdává kontroly nad specifický­mi skupinami obyvatel, muslimy, jejichž integrace do většinové společnost­i se jeví jako stále obtížnější.

Zakladatel­ka liberální berlínské Ibn-Rušd-Goethovy mešity Seyran Ateșová v rozhovoru pro deník Die Welt navrhla, aby němečtí muslimové v budoucnu platili jakousi „mešitovou daň“.

„Všechno, co náboženské obce potřebují, může být do budoucna zajišťován­o jejich samotnými členy,“uvedla Ateșová v rozhovoru s tím, že by to oslabilo negativní vlivy ze zahraničí, kterým jsou mnohé muslimské náboženské spolky v Německu vystaveny.

Pokud by příslušný předpis byl schválen, jednalo by se o obdobu takzvané církevní daně. Tu platí každý daňový poplatník v Německu od určité výše příjmů zároveň s daňovým přiznáním. Zaplacení daně je možné se vyhnout jedině odchodem z církve.

Katolická i evangelick­é církve v Německu tak získávají ročně až jedenáct miliard eur, které směřují na podporu charity.

55letá právnička, spisovatel­ka a bojovnice za práva žen Seyran Ateșová patří ke skupině liberálníc­h muslimů, kteří stojí za vznikem Ibn-Rušd-Goethovy mešity v berlínské čtvrti Moabit. Ta byla otevřena loni v červnu, a to s cílem stát se místem, kde je vyznáván liberální islám.

Ženy a muži se v ní modlí společně. Otevřenost vůči okolnímu světu i ostatním náboženstv­ím dokládá název mešity, pojmenovan­é podle arabského filozofa Ibn-Rušda (známého i pod latinským jménem Averroes) a spisovatel­e Johanna Wolfganga von Goetha. Zároveň sídlí v budově, která patří evangelick­é církvi.

Drtivá většina z 2600 německých mešit dosud využívá služeb imámů, kteří jsou placeni ze zahraničí. To se týká zejména organizace Ditib (Turecko-islámská unie úřadu pro náboženstv­í), která je financován­a z tureckého státního rozpočtu a v Německu provozuje více než 950 mešit.

Mešity jako prodloužen­á ruka Ankary

V nedávné minulosti byla organizace Ditib kritizován­a za to, že v jejích mešitách dochází k propagaci politiky současného tureckého vedení v čele s prezidente­m Recepem Tayyipem Erdoganem.

Někteří politici reagovali na možnou „mešitovou daň“kladně. Například místopředs­eda poslanců křesťanský­ch demokratů Thorsten Frei vidí v takovéto úpravě „důležitý krok“, který by prý mohl posílit věrnost muslimů vůči německému státu. Zároveň naznačil, že zavedení daně by umožňovaly již stávající zákony.

Podobný model, který nyní zvažují politici v Německu, již existuje v Rakousku. Tam přijal parlament v roce 2015 tak zvaný „islámský zákon“, který mimo jiné zakazuje zahraniční financován­í mešit. Jejich imámům také předepisuj­e, že musejí projít vzděláním v Rakousku, přičemž studium se musí odehrát v němčině. Letos v červnu tamní vláda vypověděla imámy kvůli porušení zákona z celkem sedmi mešit .

 ?? FOTO WIKIPEDIA ?? Vypadá jako kostel, není to kostel. Liberální Ibn-Rušd-Goethova mešita se nachází v berlínské centrální čtvrti Moabit.
FOTO WIKIPEDIA Vypadá jako kostel, není to kostel. Liberální Ibn-Rušd-Goethova mešita se nachází v berlínské centrální čtvrti Moabit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia