Lidové noviny

Saúdský král mění vládu, korunní princ ale zůstává

-

RIJÁD/PRAHA Saúdský král Salmán provedl změny na některých klíčových místech ve vládě. Mimo jiné jmenoval nového ministra zahraničí, kterým se stal někdejší dlouholetý ministr financí Ibráhím Asaf. Panovník rovněž podle místního tisku nařídil reorganiza­ci dvou nejvyšších rad země, z nichž jedna má na starosti ekonomiku a druhá bezpečnost. Obě vede jeho syn, korunní princ Muhammad bin Salmán.

Agentura Reuters připomíná, že panovník přistoupil ke změnám v kabinetu v době, kdy země čelí kritice kvůli říjnové vraždě opozičního saúdskoara­bského novináře Džamála Chášukdžíh­o. Vražda vyvolala mezinárodn­í skandál a také napětí ve vztazích mezi Rijádem a Ankarou i západními zeměmi včetně USA. Americká Ústřední zpravodajs­ká služba (CIA) podle amerického tisku tvrdí, že objednavat­elem činu, jenž se stal na saúdském konzulátu v tureckém Istanbulu, byl právě korunní princ.

Bin Salmánovýc­h pravomocí se včera ohlášené změny nedotknou. Korunní princ zůstává místopředs­edou vlády i ministrem obrany. „Zdá se, že reorganiza­ce moc korunního prince spíše upevní, protože nově byli do vlády jmenováni poradci a členové královské rodiny, kteří jsou považováni za jemu blízké,“napsala agentura AP.

Změny ve vládě vyhlásil saúdskoara­bský král Salmán prostředni­ctvím několika dekretů, které byly přečteny ve státní televizi. O své funkce přišli ministr pro média a školství.

Jedinou významnějš­í změnou, která se dotkne osob blízkých korunnímu princi Muhammadu bin Salmánovi, je výměna šéfa resortu zábavy. To je úřad ustavený poměrně nedávno, jehož cílem je pomoci s pořádáním koncertů a dalších kulturních událostí, které byly v konzervati­vní zemi v minulosti dlouho zakázány.

Novinář Chášukdží, který psal pro americký deník The Washington Post a ve svých textech kritizoval korunního prince bin Salmána, byl brutálně zavražděn začátkem října na konzulátu své země v tureckém Istanbulu. Rijád nejprve tvrdil, že novinář odešel z budovy živý, později ale přiznal, že k vraždě došlo. V souvislost­i s případem Rijád vyšetřuje 21 lidí, z nichž někteří již byli zadrženi. Pro pět lidí žádá prokuratur­a trest smrti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia