Lidové noviny

První, kdo dokázal přejít Antarktidu

- LENKA ČECHOVÁ

Padla další z „posledních hranic“: třiatřicet­iletému Američanov­i se podařilo přejít napříč Antarktidu bez cizí pomoci. Muž musel urazit asi 1600 kilometrů, táhl s sebou 180 kilogramů zásob na saních.

ANTARKTIDA/PRAHA Za extrémně nízkých teplot a prudce vanoucích větrů, v krajině, kde není nic jiného než sníh a led, to trvalo 54 dnů. Úspěch se nakonec dostavil: Američan Colin O’Brady se stal prvním člověkem na světě, který pouze za použití vlastních sil překonal napříč Antarktidu přes jižní pól. Muž přitom před deseti lety utrpěl popáleniny na 25 procentech těla a doktoři mu předvídali, že už nikdy nebude normálně chodit.

O’Brady dorazil do cíle ve středu po jedné z nejtěžších etap, kdy na jeden zátah absolvoval posledních téměř 130 kilometrů, což mu trvalo 32 hodin. „I když těch 32 hodin patřilo k nejtěžším výzvám v mém životě, zároveň byly zcela upřímně jedněmi z nejhezčích chvil, které jsem prožil,“napsal na svém Instagramu.

Potřebné zásoby si O’Brady táhl na saních, s nimiž překonával nekonečné pláně i větrem naváté sněhové vršky. Musel se potýkat s mrazivým počasím i sněhovými bouřemi. Náklad zpočátku vážil 180 kilogramů.

„Jsem unavený, jsem vyčerpaný, ale pokračuji každým dnem dál,“řekl Američan mediální skupině BBC pár dní před koncem své výpravy. Ve chvíli, kdy tato slova zněla do satelitníh­o telefonu, byl O’Brady zrovna uprostřed sněhové bouře.

Na cestu se vydal i proto, aby spolu s dalším dobrodruhe­m, devětačtyř­icetiletým Angličanem Louisem Ruddem, uctili památku neúspěšnéh­o předchůdce Henryho Worsleye. Tento britský cestovatel zemřel před dvěma lety, když se také sám pokoušel zdolat Antarktidu. Necelých 50 kilometrů před cílem své cesty si Worsley sice zavolal pomoc, ale zemřel na selhání orgánů dříve, než se stačil dostat domů.

O’Brady a Rudd vyrazili ve stejný den, 3. listopadu. Původní plán přitom počítal s o dva dny dřívějším startem, zdrželo je ale nepříznivé počasí. Angličan zatím do cíle nedospěl.

Zatímco Rudd svůj záměr oznámil již v dubnu, O’Brady svůj plán zveřejnil až v říjnu. Oba muži se rozhodli ze svých výprav udělat „soutěž“teprve pár dní před startem, když se potkali v jednom baru v Chile.

V roce 2008 utrpěl O’Brady při pobytu v Thajsku popáleniny na 25 procentech těla, zejména na nohou. Doktoři mu prorokoval­i, že už nikdy nebude normálně chodit. Muž se však uzdravil a dokázal mj. vystoupat na nejvyšší vrcholy všech kontinentů. Podle agentury AP má O’Brady v plánu na Antarktidě setrvat až do chvíle, kdy misi dokončí i Rudd. Společně pak chtějí oslavit triumf.

Louis Rudd urazil do 26. prosince (podle stránek mapujících jeho cestu) asi 1300 kilometrů, to znamená zhruba 90 procent trasy. Na své bagáži nese i vlajku, kterou měl na své cestě britský cestovatel a Ruddův kolega Worsley, ANTARKTIDA na jehož počest oba muži cestu podnikají. Britský armádní kapitán Rudd před výpravou odešel z armády, aby na cestu mohl trénovat.

Muži si všechny věci museli nést s sebou, zároveň nesměli přijmout žádnou pomoc od lidí v polárních stanicích na Antarktidě. Pitnou vodu získávali z rozpuštěné­ho sněhu a ledu.

 ??  ?? Třiatřicet­iletý Američan Colin O’Brady se stal prvním člověkem, který pouze za použití vlastních sil přešel Antarktidu. Téměř 1600 kilometrů dlouhou cestu krajinou sněhu a ledu urazil za 54 dní. Na trasu vyrazil spolu s Angličanem Louisem Ruddem, aby uctili památku Henryho Worsleye, který na stejné trase před dvěma lety tragicky zahynul. Rudd jestálenac­estě a O’Brady, který již dosáhl kýženého cíle, na něho čeká, aby úspěšný přechod pořádně oslavili. Poslední etapu, dlouhou téměř
130 kilometrů, absolvoval O’Brady na jeden zátah, což mu trvalo 32 hodin. Potřebné zásoby si táhl na saních vážících
180 kilogramů. Louis Rudd Jižní Atlantik šelfový ledovec Ronneové
ledovec Union ledovec Leverett Jižní Pacifik oba muži startovali 3. listopadu 2018
START CÍL jižní pól (2835 m)
O’Brady 12. prosince
Rudd 13. prosince
Rudd 26. prosince
O’Brady 26. prosince Rossův šelfový ledovec Indický oceán Colin O’Brady stanul na geografick­ém jižním pólu 12. prosince, dva dny před 107. výročím úspěšného dosažení pólu pětičlenou expedicí norského polárníka Roalda Amundsena v roce 1911.
Třiatřicet­iletý Američan Colin O’Brady se stal prvním člověkem, který pouze za použití vlastních sil přešel Antarktidu. Téměř 1600 kilometrů dlouhou cestu krajinou sněhu a ledu urazil za 54 dní. Na trasu vyrazil spolu s Angličanem Louisem Ruddem, aby uctili památku Henryho Worsleye, který na stejné trase před dvěma lety tragicky zahynul. Rudd jestálenac­estě a O’Brady, který již dosáhl kýženého cíle, na něho čeká, aby úspěšný přechod pořádně oslavili. Poslední etapu, dlouhou téměř 130 kilometrů, absolvoval O’Brady na jeden zátah, což mu trvalo 32 hodin. Potřebné zásoby si táhl na saních vážících 180 kilogramů. Louis Rudd Jižní Atlantik šelfový ledovec Ronneové ledovec Union ledovec Leverett Jižní Pacifik oba muži startovali 3. listopadu 2018 START CÍL jižní pól (2835 m) O’Brady 12. prosince Rudd 13. prosince Rudd 26. prosince O’Brady 26. prosince Rossův šelfový ledovec Indický oceán Colin O’Brady stanul na geografick­ém jižním pólu 12. prosince, dva dny před 107. výročím úspěšného dosažení pólu pětičlenou expedicí norského polárníka Roalda Amundsena v roce 1911.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia