Lidové noviny

Integrační vlaštovka

Konzervati­vní levice už je přitažlivá jen sama sobě

- Martin Zvěřina

Adventní čas je i pro ateisty (vědecké) příležitos­tí k duchovním počinům. Komunistic­ký poslanec a bývalý předseda strany Miroslav Grebeníček 20. prosince ve sněmovně představil svou knihu o římskokato­lické církvi, kterou nazval Ve znamení kříže.

Čtenář se nic nového nedozví, vždyť postoj komunistů k víře ani náboženstv­í se též nemění, takže by vlastně nebylo o čem psát, kdyby autora nepřišel podpořit úřadující ministr kultury z ČSSD Antonín Staněk. Proč ne, řeknete si, sociální demokraté by chtěli narovnání s církvemi zvrátit podobně jako komunisté, tedy vzájemná podpora má smysl, navíc jsou obě strany angažovány ve vládním projektu Andreje Babiše. Ministr Staněk byl v podpoře Grebeníčka opatrný a mluvil o pestrosti výkladů: „Jednou z hlavních hodnot dnešní doby je možnost nahlížet na věci z různých úhlů pohledu...“Byl zdrženlivý zejména proto, aby nedráždil ty, kterým objímání komunistů a sociálních demokratů připadá perverzní. To pan Grebeníček se při pohledu na dějiny nerozpakuj­e: „Česká společnost bloudí v labyrintu nezpracova­né minulosti. Žije v zajetí historický­ch mýtů a snah vyrovnávat se s minulostí pomocí trapně účelových politickýc­h interpreta­cí.“A proto přidává svou, po jeho vzoru dodejme, též trapně účelovou.

Máme propadat hysterii, protože sledujeme nechutně vypadající pokus o znovuokrad­ení církví? Nikoli. Předvánočn­ě rozjaření a na exekutivu napojení levicoví konzervati­vci vlastně nabízejí zhmotnělou alternativ­u budoucnost­i. Obě strany by se mohly opět spojit v boji proti církevním tmářům a těm, kteří se na minulost nedívají „správně“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia