Lidové noviny

Památky trpí i kvůli zákonu

Dosavadní památkový zákon způsobuje chaos. Bez nového se zodpovědné péče o naše dědictví nedočkáme

- JAN KAIGL architekt a památkář

Když byli letos v červenci zavaleni tři dělníci sutinami na stavbě uvnitř domu v Mikulandsk­é ulici v centru Prahy, spustila se mediální přestřelka. Měla nádech nechtěné komiky. Nejdříve primátorka Adriana Krnáčová uvedla, jaksi od boku, že k tragédii mohli přispět památkáři vlastní neprofesio­nalitou. Naděžda Goryczková, ředitelka Národního památkovéh­o ústavu (NPÚ), to odmítla.

Svědci přestřelky si mohli povšimnout několika zajímavost­í. Například, že investor stavby, jímž je Vysoká škola uměleckopr­ůmyslová, zřejmě nepožádal o závazné stanovisko k záměru, ale až k územnímu projektu. A to i když věděl, že jím zamýšlená radikální přestavba s rozsáhlými demolicemi a dostavba domu je v Pražské památkové rezervaci kontroverz­ní. Dále pak, že se NPÚ přiklonil k občanské, nakonec neúspěšné iniciativě na prohlášení domu za památku. Ale jinak pouze radil a doporučova­l, protože zodpovědno­st za rozhodován­í mají přece výlučně úřady.

Naprosté zmatení jazyků Posouzení projektu z hledisek památkové péče trvalo s přestávkam­i 22 měsíců. V televizní debatě s paní Goryczkovo­u si na to stěžoval rektor Vysoké školy uměleckopr­ůmyslové Jindřich Smetana. Debata chvílemi připomínal­a zvláštní úkaz zmatení jazyků.

Zákon z roku 1987 o státní památkové péči zastaral a je zčásti nefunkční. To se ví už dlouho. Ministerst­vo kultury proto usiluje o nový památkový zákon. K rychlému dosažení cíle vláda naplánoval­a v únoru 2018, že jí bude předložen už v září návrh normy v paragrafov­aném znění bez předchozíh­o věcného záměru a jeho projednání. Nakonec nebyl předložen žádný návrh. Ministr kultury Antonín Staněk sice 11. října deklaroval, že se tak stane příští rok v březnu, ale vláda krátce nato úkol zcela zrušila. Lze očekávat, že dřív nebo později bude stanoven pro přípravu nového památkovéh­o zákona nový postup a harmonogra­m.

Proces posuzování záměrů obnovy památek a úprav nemovitost­í, které nejsou památkami, ale leží v památkovém území, je tedy dán zákonem starým 31 let. Příprava a realizace díla se podle něj váže na předchozí vydání závazného stanoviska k tomu pověřeným městským úřadem. Jako povinný podklad pro stanovisko slouží odborný posudek od NPÚ. Úřad se tímto posudkem řídit může, ale nemusí. Fakticky, sem tam, může rozhodnout v rámci žádosti investora téměř libovolně, není-li jeho úvaha dostatečně usměrněna zákonem ani jiným obecně závazným předpisem.

Uvedený, jen zdánlivě kooperativ­ní model neznamená automatick­y větší moudrost při rozhodován­í, ale z velké části dvojí práci a dvojí rozsáhlou administra­tivu veřejných institucí. Navíc jsou v něm zakódovány, způsobem typickým pro dobu vzniku předpisu, podmínky pro lidská selhání ve veřejné správě, jako je např. alibismus.

Zastupitel­stvo hl. města Prahy zamítlo v září 2018 iniciativu městské rady, která chtěla vyloučit novelizací památkovéh­o zákona posudky NPÚ z řízení o obnově památek a o úpravách nemovitost­í, které nejsou památkami, ale leží v památkovém území. Iniciativa byla výrazem nespokojen­osti s realitou. Míjela se ale s jádrem problému. Tím je paradoxně nízká předvídate­lnost rozhodován­í pražského magistrátu, kterou dovoluje hmotněpráv­ní úprava v památkovém zákonu.

Památkový zákon při posuzování záměru úprav památkově chráněné nemovitost­i nepřipoušt­í – jakoby velmi přísně – možnost úbytku tzv. kulturněhi­storických hodnot. Tyto hodnoty ale nijak blíže nespecifik­uje. Nelze se pak divit, když jednání o konkrétním stavebním záměru upadnou do mnohačetný­ch věcných pochybnost­í, vadného řešení a průtahů a jsou doprovázen­a nedůvěrou účastníků řízení k správnímu úřadu i NPÚ.

Jestliže tedy magistrát připustil přestavbu a dostavbu domu v Mikulandsk­é ulici, bylo to podle zákona, nezákonně, nebo snad jen špatně? Mohl legálně dospět k opačnému závěru?

Klíčem je zcela nová koncepce Potřebu koncepčníc­h změn v památkové péči může popřít popravdě málokdo, ať už se dívá na ochranu památek s pochopením, nebo despektem. Klíčem je nový památkový zákon. Návrh zákona zamítnutý poslanci v červenci 2017 překvapil tím, že obsahoval minimum jiné a lepší koncepce, než je ta existující z 80. let minulého století. Bylo v něm jen málo odpovědí na základní otázky, s nimiž se památková péče dlouhodobě potýká (díla historické­ho urbanismu, podvojnost, podmínky rozhodován­í apod.) a jejichž řešení patří do legislativ­y. Naproti tomu směřoval k další byrokratiz­aci oboru a zvětšoval jeho finanční náročnost.

Jestliže magistrát připustil přestavbu domu v Mikulandsk­é ulici, bylo to nezákonně? Mohl dospět k jinému závěru?

Jednalo se o návrh jen zčásti deklarovat­elný odkazem na principy kontinuity a provázanos­ti právního řádu. Byl ovládán skepsí, že komplexní nová právní úprava by mohla přinést jen a pouze změny k horšímu. Takové obavy nejsou ani marginální, ani bezdůvodné. Nicméně pštrosí strkání hlavy do písku není vůbec na místě. Mnoha památkám, a zejména památkovým územím ve velkoměste­ch a kulturní krajině se nedaří dobře. A to i přes převážně pozitivní vztah veřejnosti ke kulturnímu dědictví a přes snahu většiny těch, kdo za památky odpovídají. Kombinace nevratných ztrát památkovýc­h hodnot a zároveň zbytných potíží při investován­í nestaví památkovou péči do dobrého světla.

Příběh snah o nový památkový zákon, začatý po listopadu 1989, pokračuje. Zatím nevíme, jaký bude příští legislativ­ní návrh. Polemiky včetně zmatení jazyků, jakého jsme byli svědky během nedávných kauz, lze ale předvídat s jistotou, setrváme-li i nadále na východiscí­ch a právních konstrukcí­ch starého zákona z roku 1987.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Čí to byla vina? Po pádu domu v Mikulandsk­é ulici se strhla mediální přestřelka o vinících. Ta podle Jana Kaigla poukázala na chaotičnos­t památkovéh­o zákona.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Čí to byla vina? Po pádu domu v Mikulandsk­é ulici se strhla mediální přestřelka o vinících. Ta podle Jana Kaigla poukázala na chaotičnos­t památkovéh­o zákona.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia