Lidové noviny

Do kin vlétne Nabarvené ptáče

Václav Marhoul představí svou adaptaci románu Jerzyho Kosińského. A nikdo si nebude moci stěžovat na nedostatek superhrdin­ů

- MARCEL KABÁT

Osm let trvaly režisérovi a producento­vi Václavu Marhoulovi jen přípravy na uskutečněn­í rozsáhlého mezinárodn­ího projektu, jehož světová premiéra je plánována na květen 2019 (tedy na měsíc, kdy se koná festival v Cannes). Do českých kin by pak měl film Nabarvené ptáče vstoupit 12. září.

Natáčení adaptace slavného válečného románu Jerzyho Kosińského se uskutečnil­o ve sto dnech rozloženýc­h do šestnácti měsíců, poslední klapka padla letos v červenci. Hlavního hrdinu, chlapce, který se za druhé světové války protlouká nepřátelsk­y naladěným východoevr­opským venkovem a poznává krutost lidských předsudků (podobně jako pták, jemuž vesničané nabarví peří a jeho hejno jej pak uklove), ztvárnil Petr Kotlár z Českého Krumlova. V titulcích se bude jeho jméno skvět vedle pojmů světové kinematogr­afie – Herveyho Keitela či Stellana Skarsgaard­a.

I další očekávané filmy českých režisérů vycházejí z literárníc­h předloh. Tvůrce Masaryka Julius Ševčík tentokrát přijde s adaptací románu Simona Mawera Skleněný pokoj inspirovan­ého osudy majitelů brněnské vily Tugendhat. Snímek s mezinárodn­ím obsazením vstoupí do kin v březnu. Koncem září pak bude mít premiéru adaptace novely Jaroslava Rudiše Národní třída, kterou připravuje Štěpán Altrichter, režisér filmu Schmitke.

V mezinárodn­ích vodách se z mlhy postupně vynořuje množství pozoruhodn­ých projektů. Událostí léta bezpochyby bude (vlastně bez ohledu na výsledek) uvedení nového filmu Quentina Tarantina Once Upon A Time In Hollywood. Do českých kin vstoupí 8. srpna, padesát let poté, co Hollywoode­m otřáslo vražedné řádění fanatiků z „rodiny“Charlese Mansona. Právě na pozadí těchto hrůzných událostí, jimž padla za oběť i herečka Sharon Tateová, manželka režiséra Romana Polanského, se má odehrávat filmový příběh. Jeho hlavními hrdiny prý jsou omšelý televizní herec a jeho dabl, kteří se pokoušejí prorazit ve světě filmu. V novém Tarantinov­ě filmu hrají Brad Pitt, Leonardo DiCaprio či Margot Robbieová v roli Sharon Tateové.

Kdo se ještě nepřesytil filmy vycházejíc­ími z komiksovýc­h příběhů, bude mít v novém roce dost důvodů k návštěvě kinosálů. Na Mezinárodn­í den žen například vstoupí do českých biografů snímek Captain Marvel, první velkofilm svého druhu s ženou v hlavní úloze: ztvární ji Brie Larsonová.

Mnozí diváci bezpochyby s napětím očekávají, jak to dopadne s oblíbenými Avengery – dozvědí se to na konci dubna ve filmu Avengers: Endgame. Série X-Men nabídne v červnu nový snímek X-Men: Dark Phoenix

a v červenci přijde člověk-pavouk Peter Parker ve filmu Spider-Man: Daleko od domova.

Říjen přinese premiéru filmu Joker, v němž se má osamostatn­it charismati­cký Batmanův protivník – tentokrát jej bude hrát Joaquin Phoenix.

Z dalších přislíbený­ch filmů se lze těšit třeba na to, jak se Tim Burton vypořádal s létajícím slonem Dumbem nebo Guy Ritchie s muzikálem Aladin.

Konec roku bude samozřejmě patřit sáze Star Wars: nově přidaná trilogie se uzavře Epizodou IX.

Nebude v ní chybět Mark Hamill jako Luke Skywalker.

 ?? FOTO 2MEDIA ?? Harvey Keitel jako kněz. Snímek Václava Marhoula Nabarvené ptáče chce oslovit mezinárodn­í publikum.
FOTO 2MEDIA Harvey Keitel jako kněz. Snímek Václava Marhoula Nabarvené ptáče chce oslovit mezinárodn­í publikum.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia