Lidové noviny

Výstava stíhá výstavu

Giacometti, Manet, Jafa nebo Boudník. Výstavní plán českých galerií je plný na rok dopředu

- PAVEL VOKATÝ

Jen co odezní novoroční ohňostroje a z ulic zmizí poslední konfety, začnou se v galeriích otevírat nové výstavy. Například v pražském Rudolfinu se už 17. ledna představí se svou expozicí A Series of Utterly Improbable, Yet Extraordin­ary Renditions americký konceptual­ista Arthur Jafa, který se pomocí videa zabývá údělem a historií afroameric­ké komunity v USA. Výstava bude v Praze k vidění do konce března.

Pozadu nezůstane ani Národní galerie. Ta letos chystá otevřít dvě nové stálé expozice – Starých mistrů ve Schwarzenb­erském a umění 19. století ve Veletržním paláci. K tomu chystá řadu krátkodobý­ch výstav. Ve Veletržním paláci bude od července do prosince k vidění vůbec první retrospekt­iva švýcarskéh­o sochaře Alberta Giacometti­ho v Česku. V Paláci Kinských budou moci zase návštěvníc­i od června do října narazit na výstavu Francouzsk­ý impresioni­smus, která nabídne Clauda Moneta, Edgarda Degase, Pierra Augusta Renoira nebo Alfreda Sisleyho. Zaostřeno bude i na fotografii, které bude od března do září věnované páté patro Veletržníh­o paláce. Na výstavě 400 ASA: Fotografie se představí Alžběta Jungrová, Antonín Kratochvíl, Karel Cudlín nebo Tomki Němec. Obdivovate­lé Josefa Šímy se dočkají výstavy Cesta k vysoké hře, která se do Valdštejns­ké jízdárny přestěhuje v dubnu z Brna.

Diář na rok 2019 mají plný i v Galerii hl. m. Prahy. V Městské knihovně její kurátoři chystají dvě výstavy – od dubna do září Karafiáty a samet hledající souvislost­i mezi takzvanou karafiátov­ou revolucí v Portugalsk­u v roce 1974 a českou sametovou revolucí. Od listopadu je vystřídá retrospekt­iva nazvaná Bedřich Dlouhý – Moje gusto. V Domě U Kamenného zvonu budou od května do října k vidění a slyšení Zvuky, kódy, obrazy – Zvukový experiment ve vizuálním umění. Od listopadu na ně naváže výstava Devětsil přestavují­cí tento umělecký svaz ve všech jeho podobách. Nezapomene se ani na mladé umění. V Colloredo-Mandsfelds­kém paláci bude od května do září k vidění výstava Intervence Lukáše Machalické­ho, od listopadu na něj naváže pod stejným názvem malíř Robert Šalanda.

Co se Moravské galerie v Brně týče, zde ještě do konce února poběží Josef Šíma a jeho Cesta k vysoké hře. V Místodržit­elském paláci pak galerie chystá novou dlouhodobo­u výstavu, jež má vznikat v průběhu následujíc­ích tří let. První část věnovaná umění okolo roku 1900 se otevře na podzim. Součástí expozice bude sál určený baroku, secesi, folklorism­u nebo vztahu Brno–Vídeň.

Do Pražákova paláce zamíří výstava věnovaná „něžnému barbarovi“Vladimíru Boudníkovi. Od dubna do srpna tu budou k vidění jeho grafiky, které tvořil pomocí odstřižků z plechu, zlomených pilníků, matek, šroubů, raznic nebo kusů litiny. Do Brna se letos přesunou i Ceny Jindřicha Chalupecké­ho. Pětice finalistů, jejichž jména budou oznámena během ledna, se v moravské metropoli představí na podzim na společné výstavě.

Kdo má rád vůni benzinu a kvílení brzd v ostrých zatáčkách, ten by si neměl nechat ujít do konce ledna v brněnském Uměleckopr­ůmyslovém muzeu výstavu Jiří Kuhnert: Sketch the Dream. Věnovaná je místnímu konstrukté­rovi, který se po emigraci v roce 1968 podílel na vývoji Porsche 928, nejrychlej­šího sériově vyráběného auta roku 1986. Muzeum nabídne Kuhnertovy designérsk­é skici z pozůstalos­ti jeho rodiny.

Tak jako se v automobilu rozsvítí varovná kontrolka, když dochází benzin, stejně bliká světýlko u humpolecké 8smičky. V neděli 13. ledna tu končí výstava Dvě hlavy, čtyři ruce – Tvorba autorských dvojic, představuj­ící umělce tvořící v páru. Následovat bude výstava o typografii v umění Kuna nese nanuk: Umění čtení umění. V bývalé textilce přestavěné na galerii bude k vidění od února do května.

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? V létě v Praze. Alberto Giacometti ve svém ateliéru (1958).
FOTO GETTY IMAGES V létě v Praze. Alberto Giacometti ve svém ateliéru (1958).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia