Lidové noviny

Globální slovo roku: techlash

-

Pokud se něčím uplynulý rok podobá tomu výročnímu krizovému před deseti lety, je to zásadní ztráta důvěry. Tentokrát nikoliv v banky a notoricky „zlé“finanční korporace z Wall Street, ale v ty „hodné kluky“ze světa technologi­í. Zatímco ještě loni jsme chtěli věřit, že firmy jako Google nebo Facebook opravdu chtějí měnit svět k lepšímu a jen občas šlápnou vedle, po letošku tomu věří jen málokdo.

V angličtině, která je mnohem rychlejší v přijímání novotvarů, se na to už dokonce ujalo speciální slovo – „techlash“. Složenina výrazů technology a backlash (angl. zpětný náraz či odveta) se také stala jedním ze slov roku, které pravidelně vyhlašují The Financial Times, obdobně jako LN.

Ztráta důvěry i zevnitř

Právě na této anketě, výběru autorů a editorů prestižníh­o listu je dobře vidět posun. Loni se kromě pojmů spojených s brexitem objevovaly neutrální nebo pozitivní termíny ze světa digitální ekonomiky. Například zkratka FANGS poukazujíc­í na to, že Facebooku, Amazonu, Applu, Netflixu, Googlu či Microsoftu patří svět.

Letos se krom opět brexitu a techlashe objevila negativní slova „crypto“odkazující na pád kryptoměn v čele s bitcoinem a „funding secured“– slavná twitterová lež Elona Muska, podle níž měl mít zajištěné peníze investorů na stažení Tesly z burzy.

V letošním roce, kdy právě největší IT firmy závodily o titul první novodobé bilionové společnost­i na burze, se dočkaly zásadních ran. Celý rok rámovaly skandály Facebooku, jehož šéfka Sheryl Sandbergov­á je dnes již jen padlou modlou řady dívek a žen. Google zase dostal další rekordní pokuty v EU za porušování soutěže a poškozován­í konkurence a společně s Amazonem utržil zásadní ránu – ze vzpoury vlastních zaměstnanc­ů. Protestní pochody proti dodávkám armádě, návratu do Číny a skandálům se sexuálním obtěžování­m bolely ještě mnohem víc než regulace a sankce. Přece jen, největší boj se v dynamickém světě technologi­í vede o chytré mozky, talenty schopné vyvíjet neustále něco nového. A právě ty se podobně jako celý svět probudily a zjistily, že z kdysi sympatický­ch startupů z garáže jsou dnes obří monopoly, jejichž šéfy s týmy právníků v zádech vyslýchají parlamentn­í a kongresové komise.

Nový rok, něco nového

Ztráta důvěry v internet jde ruku v ruce s pádem důvěry v tradiční instituce a zasáhne nepochybně celou digitální ekonomiku, která má táhnout naši budoucnost. Jedinou cestou, jak se tomu bránit, je návrat k podstatě – k vývoji báječných nových technologi­í.

V novém roce se tak snad IT podaří přijít zase s něčím novým, průlomovým, co nahradí to staré. Ostatně stejně jako tento sloupek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia