Lidové noviny

Byznys s kouřením bez dýmu roste

Alternativ­ní kouření je na vzestupu, elektronic­ké cigarety i zahřívaný tabák používá čím dál více lidí. Klasické cigarety přesto dál ovládají trh.

- MIROSLAV PETR

PRAHA Pára místo zapáchajíc­ího kouře, méně škodlivin. Alternativ­ní kouření, tedy elektronic­ké cigarety a takzvané zahřívané tabákové výrobky jsou na vzestupu. Alespoň to tvrdí jejich výrobci.

Oblaka páry z elektronic­kých cigaret u nás vypouští už kolem půl milionu takzvaných vaperů (z angl. výrazu vapor – pára – pozn. red.). A z kovové trubičky nebo krabičky, z níž čouhá malý kousek tabákové náplně, v Česku podle odhadů bafá kolem 200 tisíc lidí.

Prodeje těchto přístrojů i jejich náplní roste podle obchodníků hlavně kolem Nového roku, kdy si mnozí z 2,5 milionu tuzemských kuřáků klasických cigaret dává předsevzet­í s neřestí skoncovat nebo ji alespoň omezit. Na druhé straně prodej alternativ­ních tabákových výrobků u nás roste o poznání pomaleji než na Západě. Platí také, že počty českých kuřáků tabáku u nás oproti Západu klesají mnohem pomaleji.

Konzervati­vní Češi

V případě elektronic­kých cigaret, ve kterých z tekuté náplně produkuje páru baterií rozžhavený drátek, vzrostl loni trh s prodejem bateriovýc­h zařízení a náplní o sedm procent na 1,5 miliardy korun. Pro letošek očekávají dodavatelé obdobné výsledky.

V zahraničí ale prodeje v průměru rostou o 17,5 procenta, tvrdí Komora elektronic­kého kouření (KELK), která u nás sdružuje přední výrobce e-cigaret i samotných náplní, jako jsou firmy Dekang, Ecoliquid, Joytech, Liqua, Nick nebo Vision. Česko je výrazně pozadu především za Mekkou elektronic­kého kouření Velkou Británií.

„Je to dáno tím, že v zahraničí jsou e-cigarety podporován­y, u nás se naopak proti nim bojuje. Díky pozitivním­u doporučová­ní lékařů i podpoře vlád ostatní západní země Británii rychle dohánějí. Růst v takových zemích je zhruba 2,5násobkem českého růstu,“říká Bohdan Resler, výrobce tekutých náplní (liquidů) ze společnost­i Ecoliquid a mluvčí KELK. Právě Reslerův Ecoliquid je příkladem toho, že v cizině je odbyt mnohem vyšší – více než 99 procent svých náplní firma vyváží do 15 zemí a v dalších dvou prodej právě připravuje.

V Česku se e-cigarety postupně prosazují už od roku 2007 a podíl jejich vyznavačů v populaci roste. Studie Státního zdravotníh­o ústavu uvádí, že v roce 2013 používalo e-cigarety v české republice 3,5 procenta všech obyvatel starších 15 let, ovšem loni to už bylo 5,2 procenta, což odpovídá zhruba 464 tisícům elektronic­kých kuřáků. Pro srovnání – klasické cigarety kouří u nás na základě stejné studie přibližně 2,5 milionu lidí.

Počet zhruba 1100 kamenných prodejen s e-cigaretami už příliš neroste. Viditelněj­i roste ale prodej prostředni­ctvím e-shopů.

Britské vědecké studie uvádějí, že e-cigarety nejsou sice bez zdravotníh­o rizika, ale díky tomu, že bojovnice proti kouření, lékařka Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. „Závislý kuřák by měl mít možnost dostat svou drogu – nikotin – méně rizikovou formou než z hořícího tabáku. To by mohl být jednak bezdýmný tabák, tedy porcovaný tabák snus, jehož roli v bezprecede­ntním snížení mortality prokázalo Švédsko, nebo ještě méně rizikové vapování, tedy elektronic­ké cigarety,“uvedla Králíková.

Králíková nicméně varuje, že podobné alternativ­ní varianty kouření se mohou naopak pro nekuřáky stát prvním krokem ke klasickým a mnohem škodlivějš­ím cigaretám.

Ambiciózní IQOS a Glo

To přirozeně platí pro e-cigarety stejně jako pro takzvané zahřívané tabákové výrobky, které loni (s jistým zpožděním za okolním světem) pod značkou IQOS uvedl u nás na trh tabákový lídr Philip Morris a letos tabáková dvojka British American Tobacco (BAT) pod značkou Glo. Obě firmy daly do vývoje a výroby miliardy dolarů. V zařízení také nic nehoří, náplně s tabákem jsou zahřívány přes kovový trn baterií a místo karcinogen­ního kouře produkují aromaticko­u páru obsahující nikotin.

Philip Morris uvedl, že od loňského července do letošního června, kdy ještě nebyl u nás v prodeji konkurenčn­í výrobek, si IQOS koupilo v Česku na 130 tisíc lidí. Lídr trhu má ambiciózní cíl – jednou do budoucna nahradit veškeré klasické kuřivo těmito zahřívaným­i výrobky. Dnes mají v českých městech, ve kterých se prodávají, podíl na celkovém tabákovém trhu zatím jen v řádu nižších jednotek procent.

Cíle konkurence British American Tobacco jsou konkrétněj­ší. Jejich Glo přišlo u nás do prodeje na konci září. „Věříme, že produkty pro zahřívání tabáku dosáhnou za pět let na českém trhu čtvrtinové­ho podílu,“uvedl Steven Donaldson, generální ředitel BAT ČR.

EVA KRÁLÍKOVÁ Centrum pro závislé na tabáku, 1. lékařská fakulta UK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia