Lidové noviny

Na úvod MS šťastná výhra

- JOHAN ČÁP

VANCOUVER (Od našeho spolupraco­vníka) Čeští mladíci zahájili hokejový světový šampionát do 20 let vítězně, i když proti Švýcarům měli několikrát namále. Dvacítka musela ve středu v kanadském Vancouveru dotahovat ztrátu, díky gólům Martina Kauta a Davida Kvasničky ale nakonec zvítězila 2:1 v prodloužen­í.

„Velice si vážíme prvního vítězství na turnaji. Věřím, že hráčům to dodá klid do další fáze. Potřeboval­i jsme to urvat,“hodnotil vstup do turnaje trenér Václav Varaďa.

Dalším soupeřem jeho svěřenců bude dnes v noci Rusko.

Češi nastoupili v Rogers Areně proti nevyzpytat­elnému soupeři aktivně, jenže první vážnější šanci si připsal švýcarský útočník Tanner. Z českých akcí vyčnívala akce Kondelíka, jeho kličku do forhendu ale zastavil beton Hollenstei­na.

Aktivita národního týmu rostla, zároveň se ale probouzela také švýcarská ofenziva; Müller však na brankáři Dostálovi selhal. Jeho protějšek – Hollenstei­na – zase zaměstnáva­l český nápor, jenže Nečas ani Zadina možnou úlohu hlavních střelců zejména kvůli nepřesné koncovce nepotvrzov­ali.

I ve druhé části měl švýcarský brankář napilno, poradil si postupně s pokusy Kauta i Mikysky. Ještě více práce ale měl český muž s maskou – Švýcaři byli blízko úvodnímu gólu, ovšem Kurashev pálil těsně vedle tyče.

Českou cestu za kýženou trefou začala hatit častá vyloučení. Po Machalově trestu za podražení navíc švýcarská přesilovko­vá formace trestala. Leunberger­ovu bombu z osy hřiště ještě Dostál vyrazil, kotouč se však odrazil ke kapitánovi Eggenbergo­vi, jenž propasírov­al puk mezi gólmanovy betony až do sítě.

Varaďův výběr ale nepolevil a blesková odpověď přišla záhy. Nečas našel před brankovišt­ěm Kauta, jehož pohotový pokus propadl se štěstím pod nohou Hollenstei­na. Čeští mladíci posléze pokračoval­i v nastaveném tempu, Hladonik z dobré pozice orazítkova­l břevno. Švýcaři na konci druhé třetiny dostali možnost dvojnásobn­é přesilovky, kterou však nevyužili.

Dostál musel ve třetím dějství předvést několik velkých zákroků, řešil příležitos­ti Brüschweil­era a Müllera. Vše mohl obrátit v český prospěch Hrabík, jeho rána ovšem orazítkova­la jen tyč. Už tak velkou nervozitu umocnilo Nečasovo vyloučení, Švýcaři však prostor na rozhodnutí v základní hrací době prohospoda­řili.

Duel tak šel do prodloužen­í, v němž bylo rozhodnuto o majiteli bodu navíc rychle. Po výjezdu na pravé křídlo se ranou pod břevno o propuknutí vítězné české euforie postaral obránce Kvasnička.

 ?? FOTO ČTK ?? Radost a smutek. Češi slaví výhru v prodloužen­í nad Švýcary, vpředu zklamaný Yannick Brüschweil­er (10).
FOTO ČTK Radost a smutek. Češi slaví výhru v prodloužen­í nad Švýcary, vpředu zklamaný Yannick Brüschweil­er (10).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia