Lidové noviny

Teč i gól, v hlavní roli Schick

Čip rozhodl, branka to nebyla

- MILOSLAV NOVÁK

Je to těžko straviteln­ý fakt. Fotbalisté Sassuola spílají milimetrov­ému verdiktu, který jim v utkání na AS Řím sebral gól na 1:1, kdy se míč odrazil na hranici brankové čáry po teči českého útočníka Patrika Schicka. „Předem bylo rozhodnuto, kdo má vyhrát,“rýpl si záložník Alfred Duncan po porážce 1:3.

ŘÍM/PRAHA Z reálného pohledu to byl gól, i ze zpomalenéh­o záznamu byste řekli, že míč po nešikovném obranném zásahu českého útočníka římského celku Patrika Schicka byl celým objemem za brankovou čárou.

A záviset rozhodnutí na videoasist­entovi, nejspíš by Sassuolo v 19. minutě středečníh­o zápasu 18. kola vyrovnalo na 1:1.

Jenže míč se titěrným kouskem dotkl brankové čáry, ukázala branková technologi­e. Lidským okem to postřehnou­t nešlo.

Goal line technology na milimetry rozpozná, jestli byl míč celým objemem za čárou.

V televizním přenosu se objevil záběr, jak se míč od Schickovy holeně odrazil od břevna, dopadl na zem a rozsvítil se nápis „no goal“.

Sassuolo cítí křivdu

Když se pak obrázek míče a brankové čáry objevil na sociálních sítích, ghanský záložník Duncan to těžce nesl.

„Jasně, klid, to není gól. Ostuda, takhle můžeme dál ničit fotbal tím, že předem rozhodneme, kdo vyhraje,“napsal na svůj twitterový účet.

Později své vyjádření smazal. V italské lize už druhým rokem na všech ligových zápasech používají videoasist­enty i brankovou technologi­i. A mnohdy je hodně v permanenci. Tak jako ve středu v Římě.

V nejvyšší italské soutěži se

používá vedle videorozho­dčího, také tzv. „Goal line technology“,

kdy čip v míči dokáže naprosto přesně určit, zda se ten dostal celým objemem za brankovou čáru. Míč odražený od Schickovy holeně dělily od brankové čáry jen milimetry. Gól tedy nebyl.

V utkání AS a Sassuola si hlavní sudí Giacomelli di Trieste prohlížel záznam už po pár minutách, aby se ujistil o faulu jednoho z hostujícíc­h beků na Schicka a potvrdil nařízení penalty.

Z ní domácí Perotti v 8. minutě otevřel skóre zápasu.

Vzápětí se hosté domáhali uznání branky, ale speciální hodinky sudímu nesignaliz­ovaly, že po Schickově obranném zákroku byl míč opravdu celým objemem za čárou. A zmíněný snímek pak ukázal proč.

Krátce poté český útočník utekl obraně, udělal kličku brankáři a dal na 2:0. Po hodině hry domácí zvýšili na 3:0, hosté korigovali v poslední minutě na konečných 3:1 pro římský celek.

 ?? FOTO ČTK ?? (v červeném) v souboji s protihráče­m Gianem Marcem Ferrarim ze Sassuola
FOTO ČTK (v červeném) v souboji s protihráče­m Gianem Marcem Ferrarim ze Sassuola
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia