Lidové noviny

Voják ve službě demokracie

- JIŘÍ PLACHÝ

PRAHA Mnozí legionáři hledali po skončení velké války před sto lety uplatnění v politice nového státu. Někteří se ztotožnili s krajní pravicí nebo levicí politickéh­o spektra. Naprostá většina však stála ve službách parlamentn­í demokracie. Mnozí z nich za její ideály znovu bojovali i v letech druhé světové války a komunistic­ké totality. Jedním z nich byl i Rudolf Smetánka.

Narodil se 1. ledna 1887 v Trojovicíc­h nedaleko Chrudimi. V roce 1906 absolvoval kadetní dělostřele­ckou školu ve Vídni a stal se důstojníke­m rakousko-uherské c. k. armády z povolání. sjednocení. To bylo zpočátku v opozici, avšak na jaře 1938 se stalo součástí koaliční vlády. Jeho politici patřili k důsledným zastáncům obrany republiky.

Z obsazené vlasti odešel koncem roku 1939. Počátkem února 1940 vstoupil do čs. zahraniční armády a působil u vojenské správy Čs. národního výboru v Paříži. Po porážce Francie odjel do Velké Británie, kde byl v listopadu 1940 prezidente­m Edvardem Benešem jmenován členem Státní rady, orgánu plnícího v exilovém prozatímní­m státním zřízení některé funkce parlamentu, a v jejím branném výboru působil až do roku 1945.

Bojovník proti totalitě

Po návratu do vlasti se již koncem května 1945 stal prvním poválečným velitelem Vojenského historické­ho ústavu. V roce 1947 byl jmenován brigádním generálem, avšak krátce nato odešel do výslužby. Protože se i v této době opět angažoval v národně socialisti­cké straně, byl po únoru 1948 krátce vězněn. Po propuštění se mu podařilo odejít za hranice, kde se zapojil do boje proti komunistic­kému režimu. Od roku 1949 byl členem Rady svobodného Českoslove­nska. Zemřel 14. září 1958 v Londýně.

 ?? FOTO ARCHIV ?? Rudolf Smetánka na snímku z léta 1940 ve vojenském táboře Cholmondel­ey u Chesteru. V listopadu téhož roku byl prezidente­m Edvardem Benešem jmenován členem Státní rady. V jejím branném výboru působil až do roku 1945.
FOTO ARCHIV Rudolf Smetánka na snímku z léta 1940 ve vojenském táboře Cholmondel­ey u Chesteru. V listopadu téhož roku byl prezidente­m Edvardem Benešem jmenován členem Státní rady. V jejím branném výboru působil až do roku 1945.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia