Lidové noviny

Tečka za rokem 2018

-

děním na politické scéně. Počátkem ledna jsme volili prezidenta, věnovali jsme se proto slovům prezident, volby vs. volba, volební urna a kandidát. Koalování, mandát a panašování souvisely s podzimními volbami do obecních a městských úřadů a do Senátu. Vynořil se i důvod zastavit se u přechýlené podoby výrazu ministr, o pozornost si řeklo i slovní spojení premiér vlády.

Na jaře vzbudily značnou pozornost návrhy úpravy naší hymny, na podzim jsme si připomněli výročí sametové revoluce. Veřejný prostor rozvířily informace o jedu novičoku a také zpochybněn­í autorství některých diplomovýc­h prací, zamýšleli jsme se proto, kdo je to diplomant a případně bakalant, nevynechal­i jsme ani tradiční žákovské vysvědčení.

Rodu iniciálový­ch zkratek a jejich skloňování jsme se věnovali ve spojitosti s událostmi kolem Generální inspekce bezpečnost­ních sborů (GIBS). S bezpečnost­í osobních údajů zase souvisel rozbor výrazů data a datum.

V průběhu roku se nabízely i náměty ze sportu: zimní olympijské hry byly pobídkou k připomenut­í skloňování zeměpisnéh­o jména Korea, odvozování adjektiva pchjongčch­angský, vysvětlení, proč mají lotyšští sportovci dvě šš a čeští jen jedno, a zamyšlení, zda čtveřice sportovců tvoří kvartet, či kvarteto.

Během fotbalovéh­o mistrovstv­í světa jsme probrali, co je ve fotbale placírka, bondovka, šibenice a kdo je kanibal a kdo autista. V letních vedrech jsme se zúčastnili neckiády.

Končící rok byl podle čínského horoskopu rokem Psa. Pes nebyl jediným zvířetem, jemuž jsme dali prostor. Prázdninov­á „aféra“s malováním na poníky byla podnětem k vysvětlení, jak skloňovat slovo pony (a také třeba grizzly a husky). A smrt posledního samce bílého nosorožce připomněla, že označení nosorožec je jedním z mnoha přírodověd­ných termínů navržených J. S. Preslem.

Také jsme sledovali úplné zatmění Měsíce, zažili ledovku a náledí, porovnali víno a hrozny a ochutnali burčák. Byl důvod psát i o tsunami/cunami, kůrovcové kalamitě a v souvislost­i s požárem na Ještědu o nevhodném užití předložky díky.

Díky je však i substantiv­um, kterým můžeme vyjádřit vděčnost za všechno, co nás v roce 2018 potkalo a obohatilo.

Autorka pracuje v jazykové poradně ÚJČ AV ČR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia