Lidové noviny

Vítěz roku: Zeman

Společnost se potýká s krizí elit, lidé uvízli v bublinách Prezident dokáže těmito vodami proplouvat

- ONDŘEJ KOUTNÍK Více na stranách 2 a 3

PRAHA Miloš Zeman je jako terminátor. Když už to vypadá, že zůstane ležet na zemi, znovu se postaví a jde dál za svým cílem. Po prvním kole prezidents­kých voleb jeho soupeř cítil šanci na úspěch, obhajující hlava státu však přehodnoti­la strategii, vrhla se do opomíjenýc­h televizníc­h debat a Jiřího Drahoše roznesla.

V následujíc­ích měsících Zeman zválcoval domácí politickou scénu. V jeho režii se odehrálo sestavován­í nové vlády, kterou na druhý pokus a za spolupráce ČSSD i KSČM utvořil premiér Andrej Babiš (ANO). Když si prezident usmyslel, že ministrem zahraničí nebude oranžový europoslan­ec Miroslav Poche, koaliční strany stáhly krovky a musely najít nového adepta.

Proto lze Zemana právem považovat za politickéh­o vítěze roku.

Po prvním zvolení v roce 2013 Zeman prohlásil, že chce být prezidente­m „dolních deseti milionů“občanů. Ve skutečnost­i se stal reprezenta­ntem zejména té jejich části, která po roce 1989 získala pocit, že je přehlížená. Pro tuto část voličstva, nutno poznamenat početnou, je prezident politickým reprezenta­ntem, který konečně rozumí jejím strastem a potřebám. Mluví jako ona, v jejím jménu i zájmu. Zemanův volební triumf je českým důkazem krize elit, která se vine napříč světem.

Na druhé straně stojí tábor – vysokoškol­áci, obyvatelé velkých měst –, který po úspěších Zemana, Babišova ANO či SPD Tomia Okamury pociťuje frustraci a odstavení od vlivných osob. Polarizace ve společnost­i sílí. Příkopy mezi skupinami se prohloubil­y i proto, že lidé nenaslouch­ají argumentům druhé strany. V tom jsou si tábory rovny: rozdělily se do bublin, v nichž si hýčkají vlastní pravdu.

Jedni jsou přesvědčen­í, že za všechno zlo mohou uprchlíci, feministky a městští liberálové. Když někdo nesouzní s názorem druhé skupiny, získá rovnou nálepku „nahnědlého“, „proruského“či jiného tupce, který by neměl mít právo promlouvat do politiky, případně ani volit. Vytvořilo se prostředí pro populisty, kteří umějí strach a zjitřené emoce lidí přetavit v politické body. Právě Zeman se stal jedním z jejich mistrů.

Političtí dinosauři se pokusili o návrat na výsluní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia