Lidové noviny

Hoří už Praha?

- JAN KLESLA

Vyloučit s absolutní jistotou se v životě nedá vůbec nic. Ani to, že na pražský Vyšehrad dopadne ohnivá koule a hlavní město se přesune do Brna. Nebo třeba to, že v moravské metropoli nakonec opravdu postaví metro. Pro katastrofi­cké věštby a eufemistic­ky řečeno zprávy menšího významu se nám ale často nedostává pozornosti pro ty opravdu důležité. Mistrem ve vytváření zástupných problémů a rozeštvává­ní lidí je vítěz roku Miloš Zeman. Právě pro ty ještě hlubší příkopy, ještě více rozdělenou společnost a ještě větší vzájemnou řevnivost jsme pak poraženými roku úplně všichni.

Skutečnými vítězi roku jsou ale především mocné finanční skupiny, kterými jsme se pro politické půtky a šarvátky jako občané a voliči zabývali jen minimálně. V čele s PPF miliardáře Petra Kellnera nadále upevnily svou pozici, vliv a moc v Česku jako nikdo jiný, a to prakticky zcela stranou zájmu veřejnosti. Od nadcházejí­cího roku pak nelze očekávat nic jiného, než že v tom budou zcela v poklidu pokračovat.

Letošek měl být jako „osmičkový“rok přelomový, nakonec se velké věci a události čekaly marně. Napřesrok oslavíme třicet let svobody a demokracie. Pokud se ale chceme konečně opravdu dostat z postsocial­istického područí různých skupin a zájmů, musíme se o to každý už v roce 2019 přičinit. Nestane se to samo, nikdo to neudělá za nás.

V životě totiž věru nelze nic vyloučit, některé věci jsou ale jistější než jiné.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia