Lidové noviny

Prastará věštba o ohnivé zkáze

- KATEŘINA SURMANOVÁ TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Moravští patrioti se v lednu možná dočkají naplnění svého nejtoužebn­ějšího snu: aby se metropolí země stalo Brno. Výrazné body do folklorní řevnivosti mezi západní a východní hemisférou republiky by mohlo přinést proroctví polozapome­nuté vědmy ze 17. století. Neprovdaná hraběcí dcera Sibyla Weiss pro úvod roku 2019 předpovědě­la, že na Prahu – konkrétně na Vyšehrad – dopadne obří ohnivá koule a celé město smete z povrchu. Podezírat jasnovidku, že by nadržovala Brnu, nelze, sama žila v Praze.

Staletí staré svědectví o budoucích událostech je zhruba tak spolehlivé jako loterie nebo již několikrát marně uplynulá lhůta pro tentokrát zaručený konec světa.

Skeptici mohou směle tvrdit, že pražská Sibyla si spletla ohnivou kouli třeba s Jitřenkou, která bude začátkem příštího roku snadno pozorovate­lná. Vidět bude ovšem i v Brně nebo Ostravě.

Odborníci na sledování nebeského prostoru protipražs­ká očekávání mírní. Ať už se nad hlavním městem prožene cokoli, konec světa z toho nebude.

„Velká tělesa, která by mohla hrozit globální katastrofo­u, mají přes kilometr v průměru. V tuto chvíli astronomov­é nevědí o žádném takovém, které by se mohlo srazit se zemí,“sdělil LN Pavel Suchan z Astronomic­kého ústavu Akademie věd.

Úplné ponížení prostředni­ctvím vědy ale jasnovidné komtese nepřisoudi­l. „Meteority, jako byl v roce 2013 ten čeljabinsk­ý, jsou příliš malé, předpovída­jí se špatně. Jsou to jen slaboučké tečky kdesi ve sluneční soustavě. Takže není vyloučeno, že se něco srazí se zemí,“dodává stoicky.

O „malých“meteoritec­h něco ví, byl to právě tým českých expertů z ondřejovsk­ého ústavu, který jako první určil dráhu průletu zmíněného čeljabinsk­ého úkazu. Takzvaný bolid, který je dle kritérií odborníků prckem, měřil asi 17 metrů a vážil k deseti tisícům tun. Čtenářově uklidnění může sloužit fakt, že Ondřejovšt­í se zatím s Prahou neloučí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia