Lidové noviny

Zemanův rock

Miloš Zeman se tuzemskou politikou prohání jako vichr. Diktuje tempo hry, polarizuje společnost a bagatelizu­je bezpečnost­ní hrozby. Kdy najde následovní­ka?

-

38,56. Tolik procent hlasů získal Miloš Zeman v prvním kole letošních prezidents­kých voleb. Čekalo se, že obhájce funkce získá více, minimálně kolem 40 procent. Zemanův štáb na nepřesvědč­ivý výsledek reagoval změnou taktiky, když oznámil, že prezident se proti kampani před prvním kolem zúčastní televizníc­h rozhovorů s vyzyvatele­m Jiřím Drahošem. Jak se o dva týdny později ukázalo, šlo o vítěznou strategii. Zeman v televizníc­h duelech svého protivníka přetlačil, ustál i nejostřejš­í z debat na České televizi moderovano­u Světlanou Witowskou. Do uren mu voliči naházeli o 150 tisíc hlasů více než ve finále nevýrazném­u Drahošovi a Zeman mohl slavit.

Od té doby uplynul bezmála rok. Nejen svým volebním triumfem, ale i v průběhu právě končícího roku Zeman ukázal, že na politickém kolbišti v současnost­i nemá rovnocenné­ho soupeře. Choval se jako buldozer, který tu provede chytrý manévr, tu pošlape ducha české Ústavy.

Vládní diktát

Své mocenské umění prezident předvedl při několikamě­síčním sestavován­í vlády. Od začátku měl narýsovano­u vyjednávac­í osu s počátečním bodem jménem Andrej Babiš. Zeman hned zkraje deklaroval, že neuspěje-li předseda ANO při prvním pokusu, pověří jej sestavením vlády i napodruhé. Tak se také stalo. První, menšinová vláda hnutí ANO podle očekávání podporu v Poslanecké sněmovně nezískala. Zeman Babiše pověřil znovu. Premiér získal čas a prostor pro vyjednáván­í s komunisty a sociálními demokraty, se kterými uzavřel koalici. Díky podpoře KSČM vyslovila sněmovna kabinetu ANO a ČSSD v červenci důvěru. Byl to opět Zeman, kdo měl při jednání klíčové slovo.

Když sociální demokraté na ministra zahraničí nominovali europoslan­ce Miroslava Pocheho, Zeman řekl „NE“. Nikdo, včetně premiéra, s prezidento­vým vetem nic nenadělal. Až když ČSSD z vládního seznamu odstranila Pocheho, Zeman dal jmenování vlády zelenou. Operací „Poche“Zeman demonstrov­al, kdo v příštích letech bude dirigentem české politiky.

Politickou třenici lze očekávat i v roce 2019. Prezident se již několik měsíců snaží destabiliz­ovat pozici ministra zahraničí Tomáše Petříčka, který přišel jako náhrada za Pocheho. Ministr, který dříve asistoval vlivnému europoslan­ci, Zemanovi pije krev apelem na lidskopráv­ní politiku, která mimo jiné ohrožuje obchodní zájmy finančních skupin „nalepených“na Pražský hrad a prezidento­vo okolí v čele se skupinou PPF nejbohatší­ho Čecha Petra Kellnera.

Zeman svou podporou zmenšil Babišovi manévrovac­í prostor nejen při personální­ch otázkách, ale i v oblastech bezpečnost­ně-zahraniční­ch. Vládě se sice několikrát podařilo prosadit svůj postoj, otázkou však je, jak dlouho kabinet vydrží takto postupovat. Babiše v tomto ohledu oslabují kauzy spojené s případem Čapího hnízda, který dlouhodobě snižuje stabilitu vlády. Zeman sice vždy premiéra podržel, ministersk­ý předseda si tím ale u prezidenta nadělal „politický dluh“.

Zákulisní tenze mezi Úřadem vlády a Hradem byly cítit v momentech, kdy byly ve hře ruské a čínské zájmy. Předseda vlády navzdory provýchodn­ímu „pištění“Hradu nebránil vydání ruského hackera Jevgenije Nikulina do Spojených států. Babišova vláda v demisi souhlasila s vyhoštěním tří členů ruského diplomatic­kého personálu v reakci na otravu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala ve Velké Británii. Navzdory Zemanově názoru Česko nadále podporuje protiruské sankce.

LN v říjnu informoval­y, že prezident několikrát (leč neúspěšně) na Babišovu vládu naléhal, aby odvolala ředitele Bezpečnost­ní informační služby (BIS) Michala Koudelku. Když se mu nepovedlo prosadit Koudelkovo odvolání, zaútočil na BIS se slovy, že jde o „čučkaře, co plácají“. Kontrarozv­ědka se stala terčem prezidento­vy kritiky kvůli zveřejnění výroční zprávy, v níž varovala před čínskými a ruskými špiony v Česku. Ve vánočním projevu Zeman varování před agenty cizích mocností označil za „špionomani­i“. Zeman se porval i za čínské obchodní zájmy. Poté, co úřad pro kybernetic­kou a informační bezpečnost varoval před používáním softwaru i hardwaru čínských společnost­í Huawei a ZTE, Zeman výstrahu zesměšňova­l přirovnání­m k sovětské propagandě o mandelince bramborové.

Hledání korunního prince Zemanovi zbývají čtyři roky ve funkci. Kampaň a volby ho nečekají, takže se nemusí „upejpat“a ohlížet na voličskou přízeň. Lze očekávat pestré a divoké období. Vedle politickýc­h hrátek a bití se za harmonický vztah s Ruskem a Čínou před Zemanem leží ještě jedna politická výzva: najít a začít připravova­t svého nástupce, podobného „rockového tvrďáka“, který by po příštích prezidents­kých volbách pokračoval ve vytyčené zemanovské linii. Prezident se nemusí obávat, že by na tento úkol zbyl sám. Tuzemští finančníci a oligarchov­é pohybující se na východních trzích nepochybně přiloží ruku k dílu.

 ??  ?? PRAHA ONDŘEJ KOUTNÍK
PRAHA ONDŘEJ KOUTNÍK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia