Lidové noviny

Hvězdy stoupaly zdola

-

PRAHA V létě to vypadalo, že si letenský starosta Jan Čižinský ukousl sousto, které nepolkne. Odloupl se od lidovců s tím, že zkusí dobýt pražský magistrát se skrumáží nezávislýc­h v hnutí Praha sobě. Sběr podpisů nutných pro kandidatur­u vázl a zdálo se, že Čižinského věhlas je omezený katastráln­í výměrou sedmého pražského obvodu. A když už přece sehnal dost podpisů, čelila kandidatur­a dvojímu napadení u soudu. Ve výsledku to však mladý politik zvládl po cézarovsku: přišel, viděl, zvítězil.

Čižinského uskupení skončilo v hlavním městě třetí a on sám nasbíral od Pražanů nejvyšší počet preferencí. Nejen v jeho osobě se potvrdil trend, že Češi mají v oblibě politiky, kteří vzcházejí z nejzákladn­ější úrovně správy země a že takové rádi katapultuj­í do vyšších pozic. Příchylnos­t k lidem, kteří se osvědčili a vešli ve známost na komunále, přitom rozbíjí další poučky, jimiž se jinak život na politickém výsluní řídí.

Především nezáleží na partaji, respektive sílící odpor vůči kamenným stranám nebo houpačka, kdy ten, kdo vládne, ve volbách uvadá, tu tolik neplatí. To osvědčuje teplický matador Jaroslav Kubera (ODS). V čele Teplic stál od roku 1994, až letos předal štaci mladším souputníků­m. Konec kariéry tím ale nezahájil, naopak.

Poněkud patový výsledek senátních voleb, po nichž tři uskupení vládla srovnateln­ým počtem členů horní komory, vynesl Kuberovi jednu z nejvyšších ústavních pozic. Jeho zvolení předsedou Senátu stvrdilo dichotomii mezi dolní a horní komorou.

Dlouho to neplatilo, voličská obliba sociálních demokratů ústila v jejich dominanci v obou složkách parlamentu, ale nyní se Senát vyprofilov­al jako ústavní bašta nelibosti s prezidento­váním Miloše Zemana a premiérová­ním Andreje Babiše (ANO). Toto ideové křídlo zpravidla představuj­í politici nového typu, hrdě se hlásící k absolutním­u nedostatku nebo minimu politické zkušenosti. Do takového rámce Kubera nezapadá, nejvyšší funkci v antivládní­m táboře zastává přesto, že je ztělesnění­m tradičního systému a členem tradiční strany.

Trojici letošních komunálníc­h supernov uzavírá staronový ostravský primátor Tomáš Macura z hnutí ANO. Velká města se začala od pevné babišovské ruky odvracet, nejviditel­něji v Praze, ale Macura dovedl Slezany přesvědčit o svých vlastních kvalitách. Nepotřebov­al k úspěchu premiérův odlesk a nedopadl na něj pak ani jeho stín. Nenápadný, ale dělný Macura zaznamenal nejpřesvěd­čivější výsledek v komunálníc­h volbách mezi všemi krajskými městy, získal skoro 33 procent. S Čižinským a Kuberou sdílí vedle pevného komunálníh­o ukotvení ještě jednu charakteri­stiku: mají vlastní hlavu, svůj rozum a nerozpakuj­í se to všechno použít i proti názoru strany či hnutí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia