Lidové noviny

Pirátské koráby dobývají velké přístavy

-

PRAHA Představa pirátského voliče byla dlouho jasná: ajťák, který žije s matkou, rád by stahoval z internetu zdarma a pěstoval marihuanu bez postihů. Preference tomu taky odpovídaly, ale v uplynulém roce Piráti osvědčili, že se stávají kotvištěm pro nezanedbat­elnou masu voličů, která si nechce vybírat mezi hnutím ANO a občanskými demokraty.

Piráti se na konci roku 2017 prvně dostali do sněmovny a od té doby v průzkumech rostou. Letos sice nezvýšili, ale stvrdili svou pozici v Senátu a přidali si metál z nejvyšších – mají pražského primátora.

Podle Pavla Ranochy, analytika společnost­i Kantar TNS, která zpracovává průzkumy pro ČT, se Piráti profilují coby jeden z vrcholů trojúhelní­ku, v rámci něhož se povede příští velký třesk. „Vypadá to, že za poslední měsíc až dva dochází ke koncentrac­i voličské přízně u tří největších stran. Není to jen u voličů ANO, je to i na druhé straně barikády – u Pirátů a ODS. Vypadá to, jako by se společnost dál štěpila, ale trochu se i nevědomky chystala na velký, klíčový ideologick­ý střet,“řekl Ranocha LN začátkem prosince.

V rámci jejich vzestupu limitují Piráty dva jevy. Vyrostli raketovou rychlostí, mnohde tempo nekorespon­dovalo s etablování­m místních buněk a strana připomíná příslovečn­ý pytel blech. Neuspořáda­nou skupinu drží pohromadě disciplino­vaný předseda Ivan Bartoš, ale to, co berou Piráti jako svou největší devizu, bude současně největším problémem, když dojde na prezentová­ní konzistent­ních postojů. Partaj má vysokou úroveň vnitřní demokracie, všechno se probírá a většinou i o všem se hlasuje na pirátském fóru, kde jsou si členové rovni. Z toho vznikají různá podezření o politickém naturelu Pirátů – jako třeba, že chtějí vyvést zemi z NATO.

Druhá překážka tkví v nízké míře voličské disciplino­vanosti. Je značný rozdíl mezi lidmi, kteří deklarují, že by Piráty volili, a kteří to vážně udělají. „Je třeba kalkulovat s tím, že priority mladých lidí jsou nastaveny jinak a bude velkým úkolem Pirátů je aktivizova­t. Vidí Piráty jako pořád ještě novou protestní stranu, která chce dělat politiku úplně jinak než starší garnitura. Piráti z toho těží i proto, že ještě nepřijali vládní odpovědnos­t a nemuseli naplno ukázat, jak by problémy země řešili,“dodal Ranocha. Praha je tak prvním velkým jevištěm, na němž se Piráti ukážou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia