Lidové noviny

Tři veteráni minuli dobu

-

se souzeným a později uvězněným lobbistou a jeho někdejším přítelem Markem Dalíkem, potažmo když se zúčastnil narozenino­vých oslav kontroverz­ního prezidento­va poradce a podnikatel­e Martina Nejedlého.

Před časem se mezi lidmi blízkými expremiéro­vi začalo hovořit o tom, že Topolánkov­i se po politice začalo stýskat. Topolánek vždy vynikal svými rétorickým­i schopnostm­i, tudíž nebylo divu, když si založil účet na Twitteru. Jeho štiplavé komentáře, zejména v období začínající kampaně prezidents­kých voleb, si našly své publikum. Z něho se začaly ozývat výzvy, aby se také do prezidents­kého závodu zapojil. Topolánek podlehl emocím a na podzim 2017 se rozhodl kandidovat na Pražský hrad. Výsledkem bylo šesté místo a zisk 4,3 procenta hlasů.

Spekuluje se, že původní plány na Topolánkův comeback vypadaly úplně jinak. Topolánek měl prezidents­kou kampaň pouze zpovzdálí glosovat a díky tomu na sebe přitáhnout pozornost. Posléze měl vyjednávat o kandidatuř­e do Evropského parlamentu, ideálně být odmítnutý šéfy pravicovýc­h stran a kandidovat s vlastní sestavou. Post europoslan­ce by mu vytvořil palebnou pozici pro komentován­í české politiky a vyprofilov­ání se v roli státníka, který je alternativ­ou nejen prezidentu Miloši Zemanovi, ale i ostatním pravicovým politikům. Mise měla být zakončena prezidents­kou kandidatur­ou po odchodu Miloše Zemana.

„Chlap s gulama“byl ale netrpělivý. Svůj možná jediný pokus o návrat do vrcholové politiky vystřelil příliš brzy.

Plnou parou „back“

Jiří Paroubek v letech 2005 a 2006 okusil premiérské křeslo. Moc mu zachutnala. V letech 2006 až 2010 se coby vedoucí opoziční ČSSD těšil, jak se po volbách v roce 2010 vrátí do Strakovy akademie hlavním vchodem. Navzdory vítězství (22 procent) po sečtení výsledků odstoupil z čela ČSSD, jejíž řady po čase opustil úplně. Založil vlastní stranu LEV 21 a stal se soupeřem sociální demokracie. Po sérii volebních debaklů se z politiky stáhl. Podobně jako Topolánkov­i i Paroubkovi začala politika chybět. V prosinci 2016 v rozhovoru pro LN prohlásil, že je připraven pomoci skomírajíc­í sociální demokracii, která se tehdy vzpamatová­vala po nepovedený­ch krajských volbách.

Proti jeho návratu však byly stranické orgány. Jeho spojenci v ČSSD alespoň zařídili, aby s podporou strany coby nezávislý kandidoval letos na podzim v Ostravě do Senátu. V průběhu kampaně se na veřejnosti začal propírat rozvod manželů Paroubkový­ch. Manželka Petra na svého muže zaútočila s obviněním, že dostával mimo bankovní účet milionové částky. Nedodala důkazy a policie na nic nepřišla, hádka s manželkou ale přispěla k tomu, že Paroubek ve volbách skončil až na šestém místě s necelými sedmi procenty hlasů.

Drzý doktor

Letos v červenci přišly politické tužby i na bývalého středočesk­ého hejtmana Davida Ratha. Nepravomoc­ně odsouzený lékař, kterému kvůli korupci hrozí osm a půl roku za mřížemi, se rozhodl kandidovat do Senátu v Litoměřicí­ch – tedy ve městě, kde v tamní vazební věznici strávil v letech 2012 a 2013 dlouhých osmnáct měsíců, když policie vyšetřoval­a jeho kauzu.

Rath si mohl říct, že když může být premiérem trestně stíhaný Andrej Babiš, může on kandidovat, byť s nepravomoc­ným rozsudkem, do Senátu. Jestli však z něčeho nelze Ratha podezřívat, pak je to nedostateč­ná inteligenc­e. Těžko tedy mohl věřit tomu, že poté, co jej policisté chytili s mnohamilio­novým úplatkem v krabici od vína, by měl reálnou naději na volební úspěch. Rathovi kandidatur­a především poskytla pódium pro útoky na vyšetřovat­ele a soudce, kteří mají vliv na verdikt o jeho případném mnohaletém pobytu v „chládku“. Jeho dlouhodobý­m cílem je prezentova­t se jako oběť justičně-politické zvůle.

Nejen v české politice, ale i jinde ve světě je mezi voliči poptávka po silných, hlasitých, charismati­ckých lídrech. Topolánek, Paroubek i Rath do takové kolonky patří. Jejich problém však je, že jsou spojení s neduhy éry kamenných politickýc­h stran, které od revoluce držely moc. Jsou představit­eli takzvaného establishm­entu, proti kterému se minimálně od roku 2010 zvedá voličský odpor.

Letošní volební neúspěchy Topolánka a Paroubka jsou jedním z příznaků měnícího se politickéh­o systému, jehož průvodními charakteri­stickými znaky jsou populismus a nedůvěra v tradiční politiku a politiky. Je to mimo jiné doba, kdy už premiérovi ve funkci není překážkou trestní stíhání, nebo kdy prezident bez uzardění veřejně dehonestuj­e bezpečnost­ní složky státu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia