Lidové noviny

Výhybka pro vlivného muže

-

PRAHA Donedávna platilo, že chtěl-li někdo něco zařídit či něčím pohnout v pražské politice, v dopravě či ve vládním ANO, jeho kroky směřovaly nejprve za Jaroslavem Faltýnkem. První místopředs­eda hnutí patříval k nejvlivněj­ším figurám tuzemské politiky s konexemi napříč politickým spektrem.

Jeho role se však v uplynulém roce proměnila, postupně se ocitl na vedlejší koleji. Faltýnek nejprve přišel o vliv v resortu dopravy. Na konci srpna skončil v dozorčí radě Českých drah jeho dlouholetý spojenec poslanec Milan Feranec. Stalo se tak na žádost premiéra a šéfa hnutí Andreje Babiše. Když pak v létě ANO shánělo pražského lídra kandidátky pro komunální volby, Faltýnek nebyl do výběru zapojen. Pokud tehdy někoho doporučova­l, byl to exministr financí Ivan Pilný, který nakonec kandidoval ze třetího místa. Nového lídra Petra Stuchlíka za šéfem ANO přivedli Babišovi poradci a analytici. Faltýnkova moc se tak „smrskla“na sněmovnu, kde vede klub se 78 poslanci.

Spekuluje se, že jeho ústup způsobilo ochlazení vztahů s premiérem Andrejem Babišem. Oba to nicméně odmítají. Když před několika týdny vypukla „krymská“kauza kolem Babišova syna, Faltýnek – stejně jako v minulosti – svého předsedu urputně bránil.

Do „palácového“souboje v rámci ANO se však pouštět nehodlá. „Boj o moc je normální. Pokud něco takového probíhá, účastnit se toho rozhodně nechci,“uvedl v září v rozhovoru pro LN.

S mocenskou proměnou je smířený. Jak sám rád vypráví, zbývá mu aspoň více času na koníčky – hlavně vaření a malování. oko

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia