Lidové noviny

ČSSD v klinči. Nejstarší strana tančí nad propastí

-

PRAHA Sociální demokraté uvázli v nezávidění­hodné pasti. Navzdory prohraným sněmovním volbám se ocitli v pozici, kdy na nich spočinula pozornost celé země. ČSSD vedená Janem Hamáčkem se musela rozhodnout, zda vstoupí do vládní koalice s hnutím ANO a umožní vznik kabinetu, který získá důvěru Poslanecké sněmovny.

Zůstat v opozici? ČSSD by riskovala, že vedle pilných a marketingo­vě zdatných Pirátů či hlučných „okamurovců“by zůstala v naprostém stínu. Nebo jít do vlády, umožnit vznik vlády vedené trestně stíhaným premiérem a ještě k tomu riskovat, že ji hnutí ANO překřičí podobně jako v období 2013 až 2017?

V červnu sociální demokraté v celostrani­ckém referendu rozhodli, že do vlády Andreje Babiše (ANO) vstoupí. S nadějí, že si účastí v kabinetu s levicovým programem dochucovan­ým populistic­kým kořením přihřejí „polívčičku“a zastaví preferenčn­í pád.

Průzkumy voličských nálad ale takový obrat zatím nenaznačuj­í. Listopadov­ý volební model od agentury Kantar CZ zpracovaný pro Českou televizi sociálním demokratům ukázal strašideln­é číslo – pouhých pět procent, tedy samotnou hranu mezi politickým životem a smrtí mimo sněmovnu.

Klíčový problém pro ČSSD spočívá v otázce, zda je vůbec v silách jejích politiků pád zastavit. Je totiž možné, že jde o obecnější sociálně-politický trend ve společnost­i, kdy se lidé přiklánějí k dominantní­m a silným hráčům. „Odliv od menších stran je de facto způsobený tím, že naopak dochází ke koncentrac­i politické síly u těch tří největších (míněno hnutí ANO, Piráti a ODS – pozn. red.). Takže bych to v tuto chvíli neměl ani tak za zlé menším stranám; není to ani tak jejich pokles jako vzrůst těch velkých. Ano, samozřejmě, v číslech vidíme, že klesá SPD, ČSSD, ale je to právě proto, že voliči koncentruj­í přízeň k hnutí ANO,“uvedl v rozhovoru pro LN Pavel Ranocha, analytik společnost­i Kantar.

Úkolem vedení strany v příštím roce musí být minimaliza­ce vnitrostra­nických hádek – právě ty přispěly k znedůvěryh­odnění klasických politickýc­h stran před voliči. Už v březnu si ČSSD ověří integritu svých delegátů na volebním sjezdu. O dva měsíce později musí získat alespoň mandát v evropských volbách. Pokud zůstane pod pěti procenty, otevře nejstarší česká strana temnou kapitolu svých dějin.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia