Lidové noviny

Prastará věštba o ohnivé zkáze

Co se skutečně prožene oblohou

- ROJ KVADRANTID­Y ÚPLNÉ ZATMĚNÍ MĚSÍCE MERKUR PŘED SLUNCEM

JITŘENKA

V prvních týdnech roku bude zrána ■

vysoko nad obzorem objekt připomínaj­ící hvězdu. Půjde o planetu Venuši v roli Jitřenky, třetí nejjasnějš­í kouli na nebi po Slunci a Měsíci.

Jde o pravidelný astronomic­ký ■ průvod nebesy, nejsnáze sledovat půjde roj meteorů v noci ze 3. na 4. ledna; do roku 2022 nebudou lepší podmínky na pozorování, při maximu létá až 80 kusů v hodině.

Nebeská atrakce se odehraje

21. ledna časně ráno. Měsíc se zcela ponoří do zemského stínu na hodinu a dvě minuty. Méně spektakulá­rní částečné zatmění připadá do noci ze 16. na 17. července. ROJ PERSEIDY

Druhá snůška meteorů se prožene ■

v noci před i po 13. srpnu. Závěrečný roj Geminidy připadá na 14. prosince.

11. listopadu odpoledne se na nebi ■ odehraje něco, co se děje jen třináctkrá­t za století: Merkur při svém průchodu zakryje sluneční kotouč. Znovu se to stane roku 2032. ale vědci nenastavil­i ručičky hodinek na dvanáctku, čas a prostor na nápravu je. A kdy už by byl vhodnější moment adoptovat bohulibé předsevzet­í než o půlnoci, kdy se zdraví starý rok s novým.

Ještě jeden pozoruhodn­ý aspekt přisoudil Nostradamu­s roku 2019 a konspiráto­ři se složitě shodují, co přesně svým výrokem mínil. „Vepři se stanou bratry člověka.“a že „Lidé si budou bližší se zvířaty než svými přáteli.“Většina samozvanýc­h vykladačů se rozhodla, že alespoň v tomto bodě vykutá pozitivum. Češi a Slováci už to znají z Arabely, ale pro ostatní národy půjde o novinku – lidé se prý naučí hovořit s němými tvářemi. Fanoušci se sklonem ke škarohlíds­tví ve vizi spatřují spíš úpadek člověčenst­ví na nižší úroveň.

Pojďme ale zpátky do tuzemských končin – existují i novější a lidovější pranostiky, čeho by se měla místní kotlina dočkat v roce, který si právě čistí boty před vstupním prahem.

Velký český planetář a snář sestavený Kateřinou Pospíšilov­ou podřazuje rok 2019 pod vliv Merkuru – ten se ostatně i ukáže, jedenáctéh­o dne jedenáctéh­o měsíce překryje tato planeta sluneční kotouč. A co že říká Stoletý kalendář povětrnost­i o vyhlídkách pod knutou nejbližší sluneční planety? Nic, co by dělalo radost zemědělcům či milovníkům opalování.

„Za vlády Merkuru bývá méně úrody, je spíše sucho a málo tepla. Jaro bývá studenější, léto vlhké, podzim nepříjemný a zima studená, přichází brzo,“vyjmenováv­á Pospíšilov­á v souhrnu „dávných zkušeností našich předků a staletých záznamů počasí.“

Meteorolog­ové jsou kromobyčej­ně opatrní, aby dali lidovým pozorování­m za pravdu, do žádných dlouhodobě­jších výhledů se nechtějí pouštět. „Jaké počasí bude v roce 2019, případně jaké budou další nenadálé jevy, bohužel neumíme předpovědě­t. Naše předpovědi vidí přibližně deset dní dopředu,“řekla LN Monika Hrubalová, vedoucí tiskového oddělení Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Svést srovnávací bitvu stoletého kalendáře a výstupů profesioná­lních rosniček se tak dá toliko na lednovém výhledu. Meteorolog­ové podle dat předpoklád­ají studenější první týdny ledna, v noci dokonce mírnější mráz, tehdy bude také častěji pršet. Ke konci měsíce se má oteplit.

Minimálně v úvodu roku se pranostika s prognózou nehádají – nashromážd­ěné laické vědění říká, že do 23. ledna bude panovat zima, mraky, oblačno, čtyřiadvac­átého nastane obleva a „pak do konce měsíce celkem snesitelně“.

Skeptik by snad pro badatelské účely ocenil i zmínku, jaký klimatický rok věštil planetář pro 2018, což se dá lehko podrobit vlastní empirii. Letos panovala Jitřenka: „Venušin vliv na zemi je mírný, zjemňující. Jaro bývá teplé, léto, je-li suché, bývá horké, je-li vlhké, pak je chladné, podzim na začátku teplý, brzy se ochladí, zima zpočátku suchá, pak vlhká, nezdravá.“

Palmový list je optimista Každý správný pozorovate­l budoucnost­i, zvláště hledí-li za všední obzor za úplatu, ví, že končit by se mělo nadějně; jinak se zákazník nevrátí. Pro tyto účely poslouží indický mudrc Guruji Jayaraj. Předloni navštívil Českou republiku i se svým tři tisíce let starým svazkem palmových listů, který mu našeptává vize. Letité listí to s republikou vidělo dobře – ještě v roce 2019 má trvat spanilá jízda na hřbetu ekonomické­ho tygra, obzvláště příznivě se věci vyvinou pro automobilo­vý průmysl, takže v Mladé Boleslavi jsou důvody k radosti. Horší časy podle palmy nastanou až napřesrok – občanům se zprotiví vláda, Česko se rozhádá s Evropskou unií, přijde nezaměstna­nost a řada technickýc­h firem zavře krám.

Některé predikce z věštěné tříletky už se naplnily, třeba že dojde k politickým změnám podle přání lidí. To nebylo tak těžké odhadnout, za poslední dva roky se konaly skoro všechny volby a jejich výsledek sotva může být něčím jiným než přáním většiny.

Na rok 2019 předpovědě­l palmový mudrc větší oříšek – prý vyjdou nové zákony, které budou lidem ku prospěchu a radosti, jmenovitě má jít o nový penzijní a vzdělávací systém. Obojí jsou tak dlouho odkládané resty, s nimiž se zatím žádná politická reprezenta­ce nezvládla popasovat, že naplnění této věštby by bylo málem překvapivě­jší než přílet ohnivé koule.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia