Lidové noviny

Lukašenko se bojí ruské anexe

- TOMÁŠ VLACH

Běloruský autoritářs­ký prezident Alexandr Lukašenko, donedávna vnímaný jako poslušný vazal Moskvy, se vzpouzí. Rusko už pro něj není bratrem, ale nepřítelem hrozícím zastavením dodávek levné ropy a plynu, pokud se nesmíří s postupnou anexí své země.

MINSK/PRAHA I za běžných okolností je Alexandr Lukašenko v Kremlu nejčastějš­ím hostem ze všech světových prezidentů, letos před koncem roku ale létá za ruským protějškem Vladimirem Putinem každou chvíli. Běloruský lídr tu byl 25. prosince, znova přiletěl o čtyři dny později. Putinovi přivezl čtyři pytle mrkve a běloruské sádlo, jak si prý ruský prezident přál. Výsledkem setkání se ale ani jeden z nich nepochlubi­l a Putin si postěžoval, že si s ním Lukašenko tentokrát ani nezahrál hokej. „Nabízel jsem mu to, ale on říkal, že musí být doma a řešit hodně věcí. Ale domluvili jsme se, že se uvidíme ještě jednou, zahrajeme si hokej a půjdeme i na lyže,“řekl po setkání Putin.

Na výsledek schůzky přitom v Bělorusku netrpělivě čekají. Jde totiž o to, zda se Bělorusko postupně začne výměnou za levné suroviny začleňovat do Ruska, nebo půjde jinou, pro Lukašenka daleko obtížnější cestou.

Krymský strašák

Bělorusko s Ruskem spojuje projekt takzvaného svazového státu, který má celní a pohraniční unii. Až do roku 2014 udržovaly obě země nadstandar­dní kontakty, pro Rusko bylo Bělorusko až na občasné rozmíšky ohledně cen plynu partnerem číslo jedna. Vztahy se začaly zhoršovat v roce 2014, kdy Rusko anektovalo Krym a podpořilo povstalce ve válce v Donbasu. Lukašenko se tehdy nepostavil za Moskvu, jak se očekávalo, ale pokoušel se lavírovat mezi oběma stranami. „Straší nás – zítra přijde Putin a všechny nás tu obsadí. Ještě jednou říkám, ať přijde kdokoli, budeme se za svou zemi bít,“prohlásil tehdy Lukašenko v parlamentu.

Po anexi Krymu, kterou Lukašenko nikdy neuznal, začaly běloruské ozbrojené složky cvičit obrannou taktiku proti takzvaným „zeleným mužíčkům“, po zuby ozbrojeným komandům ruské vojenské rozvědky, jež obsazením klíčových uzlů jako letiště a úřady sehrála v připojení poloostrov­a klíčovou roli. Současně začalo Rusko dělat svému partnerovi problémy. Nejprve zakázalo (údajně kvůli špatné kvalitě) dovoz běloruskéh­o masa a mléka, poté přišly požadavky Kremlu na zřízení vojenské letecké základny na běloruském území a měnovou unii. Lukašenko řekl jasné ne. Rusko pak naštvalo ještě běloruské zrušení víz pro občany západních států (včetně Česka) i to, že Minsk váhal s podepsáním společných celních pravidel Eurasijské­ho ekonomické­ho svazu (patří sem i Arménie, Kazachstán a Kyrgyzstán).

V poslední době pak Moskva začala tlačit způsobem pro Minsk nejbolavěj­ším – cenami ropy a plynu. Obě komodity dovážel dosud Lukašenkův stát prakticky bezcelně, podle odhadu Světové banky činilo toto zvýhodnění hodnoty až deset procent běloruskéh­o HDP. V létě ruský parlament odhlasoval změny týkající se vývozních cel ropy a těžby energetick­ých surovin, kterým se říká také „daňový manévr“. Vývozní cla nahradí vyšší daň z těžby, na kterou se úlevy pro Bělorusko nevztahují.

Konec doživotníh­o prezidenta?

Pokud by Bělorusko mělo kupovat ropu a plyn za vyšší ceny, obyvatelé to zcela jistě pocítí – vedle domácností by se to odrazilo i v produkci rafinérií vyvážející­ch produkty za hranice i v ne zrovna efektivně fungujícím zemědělstv­í. Ekonomika, postavená na principech pozdně sovětského socialismu, není vůbec v dobré kondici. Lukašenko tak má na výběr ze dvou špatných možností: buď připravit zemi o suverenitu, nebo na ní trvat i za cenu ekonomický­ch potíží a jít v roce 2020 do dalších, v pořadí již šestých prezidents­kých voleb. Prezident, označovaný jako poslední evropský diktátor, vládne od roku 1994 a v každých volbách dostává okolo 80 procent hlasů (mezinárodn­í pozorovate­lé je ale vždy hodnotí jako problemati­cké). Do budoucna však není vyloučeno, že v případě kolapsu ekonomiky, za přispění sociálních sítí i s nepřízní Ruska v zádech by i o takto nafouknuté vítězství mohl přijít.

„Už nenazývám Rusko bratrským státem, protože, jak jsem byl informován, v Rusku se to tak také neříká,“prohlásil Lukašenko na nedávném vládním zasedání. Zaznamenán­a je ale ještě ostřejší rétorika: „Automaty, pistole, kulomety a munici – pokud bude nedejbože válka, rozdáme je do každé rodiny a budeme bránit svou vlast,“cituje Rádio Svoboda Lukašenkův říjnový výrok. Na druhé straně je tu údajná „nabídka“ruského premiéra Dmitrije Medveděva, kterou nikdo nepopřel: aby Bělorusko odevzdalo výměnou za ekonomicko­u pomoc všech deset svých administra­tivních oblastí do sestavy Ruské federace.

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov před poslední schůzkou prohlásil, že otázka slev nemá s integrací nic společného. Je tak pravděpodo­bné, že se Putin s Lukašenkem nakonec dohodnou na kompromisu. Ovšem jen pro následujíc­í rok a za pár měsíců vše začne nanovo. „Lukašenko může přijít s vypsáním referenda o vystoupení ze svazového státu, ale předtím si ještě pohraje – poletí do Pekingu prosit o půjčky a investice, do Minsku se vrátí americký velvyslane­c a prezident zkusí i Washington,“píše na blogu rádia Echo Moskvy běloruský novinář Denis Lavnikevič. Taktiku sbližování už zkouší Lukašenko na Evropu, kdy navenek trochu povolil v tlaku proti nezávislým médiím či opozici nebo uplatňován­í trestu smrti, represe vůči odpůrcům režimu i novinářům ale trvají dál. Podle Lavnikevič­e je ale jisté jedno – Moskva posílat do ulic Minsku tanky nepotřebuj­e, ekonomické páky jí plně stačí.

Autor je spolupraco­vníkem LN

Automaty, pistole, kulomety a munici – pokud bude válka, rozdáme je do každé rodiny a budeme se bránit. Alexandr Lukašenko běloruský prezident

 ?? FOTO REUTERS ?? Úsměvy tuhnou. Ruský prezident Putin a jeho běloruský protějšek se objímají při sobotním setkání v Moskvě. Putin si však postěžoval, že si s ním Lukašenko ani nezahrál hokej. Jejich vztahy už po anexi Krymu nejsou co dřív.
FOTO REUTERS Úsměvy tuhnou. Ruský prezident Putin a jeho běloruský protějšek se objímají při sobotním setkání v Moskvě. Putin si však postěžoval, že si s ním Lukašenko ani nezahrál hokej. Jejich vztahy už po anexi Krymu nejsou co dřív.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia