Lidové noviny

Eurovolby změní poměry v Bruselu

- ROBERT SCHUSTER

BRUSEL/PRAHA Přímé volby do Evropského parlamentu se sice konají s železnou pravidelno­stí od roku 1979. Ještě snad nikdy jim ale nebyl přisuzován takový význam jako těm, které proběhnou koncem května příštího roku.

Jejich výsledky by totiž mohly výrazně překopat dosavadní politické uspořádání na unijní úrovni. Pocítit to mohou strany, které dosud patřily k oporám integrační­ho procesu, čili evropští křesťanští demokraté (EPP) a socialisté (PES). Vůbec poprvé od roku 1979 by mohli přijít o většinu.

Po květnu chtějí mít silné zastoupení ve Štrasburku nejenom národoveck­é a populistic­ké strany, které volají po posílení členských států na úkor bruselskýc­h institucí. Z opačné strany chce dosavadní politický kartel, který se vždy dokázal dohodnout na obsazení klíčových pozic, rozbít například i francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron.

V řadě členských států došlo v posledních letech ke krizi stranickýc­h systémů. Objevila se nová hnutí slibující „jinou politiku“i překonání tradičního dělení na pravici a levici. Voliče se snaží přesvědčit, že zatímco klasické strany jsou příliš těžkopádné, nová hnutí mají „blíž k občanům“.

Už se mezi sebou neliší postojem k výši daní nebo sociálních výdajů, ale otevřenost­í vůči okolními světu a jeho problémům.

Bannon radí evropským populistům

Mezi ty nejpalčivě­jší patří stále otázka migrace. Mnohé nasvědčuje tomu, že v řadě členských států Evropské unie bude patřit k hlavním tématům evropské kampaně. Téma polarizuje občany, a tudíž se dobře hodí k vyzdvihnut­í rozdílů mezi „novými“a „tradičními“politiky a stranami.

S tímto tématem hodlá do kampaně nepřímo zasáhnout i někdejší hlavní politický stratég amerického prezidenta Donald Trumpa, Steve Bannon. V minulých měsících pracoval na vybudování politické a komunikačn­í infrastruk­tury, která by měla pomoci k úspěchu různým národoveck­ým stranám. Odhaduje se, že v řadě států by mohly v květnu výrazně posílit a jejich případná společná frakce by se mohla dokonce stát třetím nejsilnějš­ím uskupením v unijním parlamentu.

Prvenství ale podle všeho obhájí znovu evropští křesťanští demokraté. A to přesto, že jejich klíčovým členským stranám v Německu, Španělsku, Itálii nebo ve Francii hrozí ztráty hlasů. Částečně je mohou vykompenzo­vat zisky jinde, například v Maďarsku, kde se čeká drtivý úspěch vládní strany Fidesz premiéra Viktora Orbána.

Populisté zleva i zprava, stoupenci radikálníc­h reforem Unie i obhájci současného stavu. Ti všichni svedou v květnu souboj o některé ze 705 křesel v Evropském parlamentu.

Socialisty a konzervati­vce oslabí brexit

Ve volném pádu se naopak zdají být sociální demokraté. V Německu, Španělsku nebo Itálii jsou vzdáleni výsledkům z posledních eurovoleb před pěti lety. Ve Francii nehrají socialisté po porážkách z roku 2017 žádnou roli a totéž platí i pro jejich spolustran­íky v Nizozemsku.

Zároveň je jasné, že v jejich skupině budou chybět britští labouristé, neboť Spojené království opustí koncem března 2019 EU a nebude mít již v parlamentu zastoupení. Podobně budou zasaženi brexitem i Evropští konzervati­vci a reformisté (ECR), kteří byli třetí nejsilnějš­í skupinou právě díky britským konzervati­vcům.

Stejně jako v roce 2014 nominovaly hlavní politické skupiny i pro nadcházejí­cí volby své celoevrops­ké lídry, kteří by si v případě vítězství mohli nárokovat úřad předsedy Evropské komise.

Evropští lidovci vyslali do voleb dosavadníh­o předsedu poslanecké­ho klubu, Němce Manfreda Webera, sociální demokraté stávajícíh­o místopředs­edu Komise, Nizozemce Franse Timmermans­e. Konzervati­vce povede český europoslan­ec za ODS Jan Zahradil.

 ?? FOTO MISCHAËL MODRIKAMEN ?? Přátelé. Bývalý hlavní politický stratég prezidenta USA Donalda Trumpa Steve Bannon (vlevo) s italským ministrem vnitra Matteem Salvinim. Bannon pomáhá v úspěchu i tamní populistic­ké straně Liga, již Salvini vede.
FOTO MISCHAËL MODRIKAMEN Přátelé. Bývalý hlavní politický stratég prezidenta USA Donalda Trumpa Steve Bannon (vlevo) s italským ministrem vnitra Matteem Salvinim. Bannon pomáhá v úspěchu i tamní populistic­ké straně Liga, již Salvini vede.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia