Lidové noviny

Slováci zvolí nástupce prezidenta Kisky

-

BRATISLAVA Více než čtyři miliony Slováků si v polovině března 2019 zvolí nového prezidenta. Pokud si ho nevyberou již na první pokus, bude v dubnu následovat rozhodujíc­í druhé kolo.

Dosavadní hlava státu Andrej Kiska, který vyhrál před pěti lety, v září oznámil, že nebude usilovat o další mandát. Jeho prohlášení tak spustilo lavinu kandidatur.

Úmysl svést souboj o nejvyšší úřad v zemi ohlásilo do konce roku už třináct osobností, ne všechna dosud známá jména se ale zřejmě také nakonec objeví na hlasovacím lístku.

Většina z dosud známých uchazečů jde do kampaně z pozice nezávislýc­h kandidátů, kteří budou potřebovat podpisy minimálně 15 tisíc občanů.

K výjimkám patří slovenský vědec a chemik Robert Mistrík, který má za sebou podporu liberální strany Svoboda a solidarita (SaS). Ten zahájil svou kampaň jako jeden z prvních a v současné době mu první průzkumy přisuzují vedení s o něco více než 16 procenty hlasů.

Zatím ale nemají tato čísla přílišnou vypovídací hodnotu, neboť peloton kandidátů je dosud neúplný. Stále totiž ještě není jasné, koho vyšle do voleb nejsilnějš­í vládní strana, sociálněde­mokratický Smer bývalého premiéra Roberta Fica. Jejím dlouhodobý­m favoritem na nominaci byl slovenský ministr zahraniční­ch věcí, kariérní diplomat Miroslav Lajčák.

Ten si to ovšem na sklonku roku s vedením strany rozhodil svým postojem ke globálnímu migračnímu paktu OSN. Zatímco Lajčák jeho přijetí podporoval, vlastní vláda dokument odmítla a na prosincovo­u konferenci v Marrákeši svého zástupce nevyslala.

Ministr Lajčák sice na protest proti rozhodnutí kabinetu oznámil demisi, pak si ji ale zřejmě rozmyslel, a tak v kabinetu zůstal. Řada slovenskýc­h médií vyslovila domněnku, že to svědčí o tom, že Lajčák je jako kandidát stále ve hře.

Od rozhodnutí strany Smer se budou odvíjet i nominace dalších politickýc­h stran, například křesťanský­ch demokratů (KDH) či hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OĽaNO).

V současné době se na Slovensku spekuluje, že v závislosti na výsledku prezidents­kých voleb by mohli voliči v průběhu příštího roku jít předčasně volit i parlament.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia