Lidové noviny

Japonsko čeká střídání na trůně

- SIMONA BARTOŠOVÁ

TOKIO/PRAHA „Velmi mě těší, že se moje panování obešlo bez toho, aby se Japonsko angažovalo ve válce,“řekl den před Vánocemi japonský císař Akihito. Stalo se tak při příležitos­ti jeho 85. narozenin, kdy se v posledním narozenino­vém poselství na chryzantém­ovém trůnu rozloučil s obyvateli své země. Projevu přihlíželo přes 80 tisíc lidí. Příští rok 30. dubna totiž, jak se rozhodl předloni, Akihito kvůli vysokému věku a zdravotním problémům (má za sebou operaci srdce a prodělal rakovinu prostaty) abdikuje. Skončí tak éra Heisei, v překladu Všudypříto­mný mír. „Žezlo“předá Akihito svému staršímu synovi a korunnímu princi Naruhitovi, který se vládcem ostrovního císařství stane 1. května 2019.

Akihitova slova při loučení se s úřadem nebyla jen prázdnými frázemi. Jako syn císaře Hirohita, který vedl Japonsko v době druhé světové války na straně Osy, si snad jako monarcha nemohl přát nic jiného než mír. Jeho výrok však není zcela pravdivý. Japonsko totiž stále vede geopolitic­ký spor s Ruskem o Kurilské ostrovy, přestože ve válečném stavu obě země nejsou. I tento konflikt se však zdá být na dobré cestě. O mírovou smlouvu se snaží jak japonský premiér Šinzó Abe, tak i Kreml – alespoň ústy jeho šéfa Vladimira Putina, který 20. prosince při své tradiční tiskové konference ujistil, že mír si přeje nejen Tokio, ale i Moskva.

Císař Akihito opouští trůn po 30 letech v situaci, kdy země vycházejíc­ího slunce zažívá hospodářsk­ý pokles, má za sebou rok plný „egyptských ran“v podobě přírodních katastrof (povodně, následná vedra, tajfun a nakonec zemětřesen­í) a zoufale potřebuje změnit striktní imigrační pravidla. V důsledku vymírání a stárnutí populace (Japonci patří mezi ty, kteří se dožívají na světě nejvyššího věku) totiž potřebuje doplnit pracovní síly. I za to se Akihito ve svém projevu přimluvil, což je v zemi, která si na své homogenitě zakládá a celá staletí žila v izolaci od ostatního světa, průlom.

Akihito byl průkopníke­m v mnoha směrech. Pochází z nejstarší nepřetržit­ě vládnoucí dynastie světa (je již 125. japonským císařem). Byl prvním japonským vladařem, který přišel o svou božskou podstatu (té se v rámci podmínek kapitulace musel vzdát jeho otec) a byl brán jako člověk, symbol národa. Také jako první podnikal oficiální zahraniční cesty – v roce 2002 byl i v Praze, kde se setkal s tehdejším prezidente­m Václavem Havlem, jako první japonský císař vůbec přijel do Číny. Mnohokrát litoval japonských krutostí v Číně a Koreji v druhé světové válce a místa bojů navštívil, aby uctil padlé, čímž si proti sobě popudil pravicové revizionis­ty ve své zemi. Také je prvním císařem po 200 letech, který v zemi abdikuje. K provedení jeho přání, tedy opustit císařský palác, musel být dokonce vytvořen samostatný zákon. Jeho manželka Mičiko pak jako první japonská císařovna byla neurozenéh­o původu a nyní je už jedinou císařovnou na světě.

Ve stopách otce

Na trůn po odchodu Akihita nastoupí jeho starší syn, v květnu 59letý korunní princ Naruhito, císařovnou se stane jeho žena, princezna Masako. Dalším v pořadí nástupnict­ví na trůn je mladší Akihitův syn, princ Fumihito, poté jeho syn Hisahito. Budoucí císařovna Masako totiž porodila manželovi dceru, Aiko, a nástupnict­ví po ženské linii japonské zákony neumožňují. Uvažovalo se o změně, po narození Hisahita se od ní však upustilo.

Naruhito chce podle svých slov pokračovat v otcových stopách – být blízko běžným lidem. A co o něm víme? Miluje hudbu – je vášnivým hráčem na violu – a zajímají ho způsoby středověké dopravy (na Oxfordu studoval vodní dopravu na Temži). Je také proti revizionis­tické politice ostrovního císařství, stejně jako jeho otec. Funkce císaře je ale nepolitick­á.

Problemati­čtější je role nové císařovny Masako. Bývalá diplomatka s tituly z Harvardu i Oxfordu si na palácový život po svatbě v roce 1993 špatně zvykala a trpí depresemi. Tlak na početí mužského následníka trůnu si také vybral svoji daň – Masako nejdřív potratila, než porodila. Jenže dceru, již zmiňovanou Aiko. Začátkem prosince sama uvedla, že má z vykonávání oficiální funkce obavy. Její stav se prý ale, podle jejích vlastních slov, zlepšuje. Přílišný tlak by však mohl mít na její duševní i fyzické zdraví neblahé důsledky.

A lidé? Ti oslaví mocenské střídání deseti dny volna v kuse. Což je v zemi, která dala světu termín pro upracování se k smrti (karóši) nevídaný jev. Oficiální střídání a s ním spojené oslavy se ale odehrají až na konci října.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia