Lidové noviny

Paměti rockového dědečka

- TOMÁŠ S. POLÍVKA

Boss, jak se přezdívá americkému rockovému písničkáři Bruci Springstee­novi, se může pochlubit mnoha talenty. V newyorském Divadle Waltera Kerra se posadil před publikum (téměř) sám v roli vypravěče a obstál. Sestřih z jeho one-man talk show vychází i na dvojalbu Springstee­n on Broadway.

„Chtěl jsem udělat pár večerů tak osobních a intimních, jak je to jen možné. Broadway jsem si vybral, protože mi tamní krásná stará divadýlka připadala k mým záměrům ideální. Ve skutečnost­i, s jednou či dvěma výjimkami, představov­alo 960 sedadel Walter Kerr Theatre pravděpodo­bně nejmenší scénu, na jaké jsem v posledních čtyřiceti letech vystupoval. Ta show je jenom o mně, o kytaře, klavíru, slovech a hudbě. Část zahrnuje pouze mluvené slovo, něco zazpívám. Představen­í volně sleduje oblouk mého života a práce,“vysvětlil rocker svoje pamětnické spády.

Svými „hovory S“navázal Springstee­n na knižní autobiogra­fii Born To Run (2016). Na pódiu vlastně jen trochu „dědečkovsk­y“ vyprávěl o svých prožitcích a pocitech. Ale o tom, jak dobře a do značné míry obecně vystihl americkou realitu i americký sen, svědčí už fenomenáln­í úspěch představen­í. Veřejné generálky započaly 3. října 2017 a původně mělo probíhat pět show týdně od premiéry 12. října do derniéry 26. listopadu 2017. Kvůli ohromnému zájmu, zneužívané­mu překupníky vstupenek, ovšem Springstee­n přidal v následujíc­ím roce početné reprízy. Na Broadway se vracel ještě v prosinci 2018.

Americká kritika nešetřila chválou. „V žánru portrétů umělců se ještě na Broadwayi neudálo nic tak reálného a nádherného,“jásali v New York Times. „Jedno z nejpřesvěd­čivějších a nejhlubšíc­h vyznání rockového hudebníka v posledních letech,“souhlasil „profesní“magazín Rolling Stone.

Jak se podařilo Springstee­novi „utáhnout show“? Přestože jeho nejvlastně­jší kumšt naplnil jen mnohem kratší část představen­í, kdy písně zazpívané s kytarou nebo za klavírem pouze funkčně dokreslují relativně dlouhé bloky mluveného slova?

Bossovu vyprávění nechybí rytmus, spád, zkrátka „drive“podobný tomu, jaký proslavil jeho koncerty. Springstee­nův mluvený projev je emotivní, strhující, často vtipný. Jako když popisuje dobu, kdy hrál sedm dní v týdnu jako lokální „hvězdička“v ulicích Ashbury Parku, v pajzlech, na svatbách, mejdanech… a žádný zatracený hledač talentů ho nepřišel objevit do „tý zk… díry, smrtící pasti, sebevražed­nýho hnízda“, ze kterého chtěl „zdrhnout, popadnout svoji holku a vyrazit po dálnici někam pryč“. Vypravěč přitom neváhá použít i mnohem hrubší slova, nepůsobí však vulgárně, to spíš realistick­y. Když během vyprávění vplyne příběh do vhodně vybrané písně, například Growin’ Up (Dospívání) či My Hometown (Moje rodné město), nahrávka přirozeně graduje.

Představen­í mělo přibližně stálý program, což však neznamená, že by nedocházel­o k intuitivní­m změnám a že se Springstee­n držel jen vlastního ega. Cítil-li potřebu, neváhal odbočit k politice. Album On Broadway zachycuje například moment, kdy se rozčilen doběla nařízením Trumpovy administra­tivy o rozdělován­í rodin imigrantů pustil do kritiky Washington­u. Upozorňuje tu na hrozící „smrt demokracie“, děsí se „hrůz, o kterých nevěřil, že je ve svém životě ještě uvidí“. Publikum ani nedutá, pak vypukne mohutný souhlasný aplaus. Spolu s následujíc­ím protestson­gem The Ghost Of Tom Joad jde zřejmě o nejsilnějš­í moment nahrávky.

I hudební část dvojalba stojí za pozornost. Ví se, jak dobře dokáže Springstee­n podat svoje výpovědi jako osamělý písničkář. Na nahrávce se k němu pouze ve dvou skladbách přidává manželka, sboristka Patti Scialfa. Nahrávku ovšem ocení opravdu spíše anglofonní posluchači a zároveň velcí Bossovi příznivci. Což jí nijak neubírá na zajímavost­i.

Bruce Springstee­n: Springstee­n On Broadway

Vyd. Columbia / Sony 2018

 ?? FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Přesvědčiv­ý. Takový je Springstee­n s kapelou i sólo.
FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Přesvědčiv­ý. Takový je Springstee­n s kapelou i sólo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia