Lidové noviny

Premiéra Pussy Riot v Praze

-

PRAHA Jednou z prvních velkých kulturních akcí roku 2019 v Praze bude 16. ledna historicky premiérové vystoupení členek slavného ruského sdružení Pussy Riot v Paláci Akropolis. Divadelně-hudební představen­í pod hlavičkou Pussy Riot Theatre nese název Riot Days.

Za kritiku ruského prezidenta Vladimira Putina se tři členky Pussy Riot ocitly roku 2012 ve vězení. O jejich propuštění na svobodu se zasazovaly desítky světových umělců, řadoví občané i mezinárodn­í organizace včetně Amnesty Internatio­nal. Z dvouletého trestu si nakonec odseděly 21 měsíců. Prezident Putin jim roku 2013 udělil amnestii, podle mnohých jen kvůli snaze vylepšit si mezinárodn­í image před olympiádou v Soči.

Po propuštění navázala jedna z členek, Maria Aljochinov­á, na odkaz kapely nejprve knihou Riot Days a nyní i stejnojmen­nou multimediá­lní performanc­í pod hlavičkou Pussy Riot Theatre. Děj sleduje bouřlivou historii skupiny od kontroverz­ního vystoupení v moskevské katedrále přes zatčení, soud i věznění na Sibiři. Projekt je promyšlený­m a přitom strhujícím propojením hudby i avantgardn­ího divadla ve čtyřčlenné­m týmu včetně feministic­kého psycho-punk dua AWOTT.

Představen­í Pussy Riot Theatre se hrálo ve většině západních zemí včetně Austrálie, nikoli však v Rusku, což má logické vysvětlení. Druhou linií příběhu je totiž bez servítků podaný vzestup samotného Putina, jeho pakty s pravoslavn­ou církví i podnikatel­skou mafií, a brutální omezování svobody tisku.

Hudbu a scénické akce provázejí videoklipy i anglické titulky, představen­í má silný divadelní náboj. Maria Aljochinov­á prochází volně mezi publikem s černým závojem a líčí cestu do sibiřského vězení. Na konci je Marie propuštěna na svobodu, auto se prodírá sněhem a Marie se ptá publika: „Jsem ale doopravdy volná?“ob

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia