Lidové noviny

Devítka pro silné povahy

Rok 2019 nebude lehký. Dokáže rozvrácená česká společnost čelit krizi západní civilizace?

- JOSEF MLEJNEK JR. politolog

Končí rok osudových osmiček, které ale od prvního ledna nahradí osudová devítka neboli třicáté výročí pádu socialismu. A nejspíše se z něj stane žhavé politické téma.

Parlamentn­í volby na podzim 2017 i vítězství Miloše Zemana v prezidents­kých volbách počátkem letošního roku vytvořily mocenskou konstelaci, kterou jedna část společnost­i považuje za agónii polistopad­ové demokracie, část druhá si ji však pochvaluje. Vláda každopádně může těžit z hospodářsk­ého růstu, který je ale způsoben převážně faktory, na něž nemá bezprostře­dní vliv. Tedy vývojem globální ekonomiky i předchozím­i dekádami vtahování českých firem na světové trhy, jakkoliv často v podobě montážních linek či subdodavat­elů pro větší nadnárodní koncerny. Pracovní trh trpí nedostatke­m zaměstnanc­ů, zvyšují se platy, vláda plnými hrstmi rozdává z měšce příjmů státního rozpočtu.

Kdo těží z prosperity?

Hodokvas asi brzo skončí, nicméně tvoří jednu z příčin dosavadní imunity Andreje Babiše vůči dopadům kritiky médií i politické opozice, včetně kauzy údajného únosu jeho syna na Krym podivným panem Protopopov­em. Hnutí ANO si v průzkumech udržuje podporu kolem třiceti procent – i díky schopnosti „nasávat“nové voliče od ČSSD, KSČM a SPD. A jak signalizov­aly průzkumy ze sklonku roku, prováděné souběžně s kauzou „syn na Krymu“nebo krátce po ní, ANO má docela pevné voličské jádro, znechucené neustálými útoky na premiéra, které pak skoro automatick­y, ať už mají jakoukoliv věcnou podstatu, považuje v souladu s Babišovou obranou za „kampaň a účelovku“.

Elektorát ANO tvoří převážně lidé starší, z menších měst a venkova, s nižším formálním vzděláním. Tedy ti, kteří často z hospodářsk­ého boomu profitují méně než mladší a kvalifikov­anější pracovní síla, a stát tudíž daleko intenzivně­ji vnímají jako zabezpečov­atele a ochránce – před nezaměstna­ností i migranty. Ostatně, hospodářsk­ý růst určitě není rozprostře­n rovnoměrně a mnoho lidí dávno uvízlo v půjčkových či rovnou exekučních pastech. Není divu, že se mezi nimi nachází hodně voličů Miloše Zemana i zastánců tvrzení: Pro lidi jako já na režimu nezáleží.

První republika dostala k dispozici pouze dvacet let – tři dekády po říjnu 1918 jsme tu měli už nedlouho po druhé světové válce a krátce po komunistic­kém převratu. Masarykovo Českoslove­nsko každopádně zahubila geopolitik­a, posilování nedemokrat­ických režimů, jemuž nedokázala sama čelit. Nyní k nám ale geopolitic­ké posuny opět doléhají, ba dokonce začínají Českou republikou docela cloumat.

Koneckonců, sametová revoluce byla jen ozvěnou procesu, který Vladimir Putin nazval největší geopolitic­kou katastrofo­u dvacátého století. Trosky Sovětského svazu pak ještě dlouho rozkrádali různí oligarchov­é a Čína tehdy zaplavoval­a světové trhy nikoliv mobilními telefony a elektronik­ou, ale levným textilem. Na globálním velmocensk­ém trůnu pevně a osaměle seděly demokratic­ké Spojené státy. Evropa se sjednocova­la a naši civilizačn­í příslušnos­t k Západu v 90. letech zpochybňov­ali snad jen kovaní starokomun­isté. Migrace byla v zásadě pod kontrolou, klimatická změna se považovala za scénář z béčkového sci-fi filmu. Nyní se evropská integrace, a nejen kvůli brexitu, ocitla na rozcestí, z Číny i Ruska jsou sebevědomé mocnosti, frustrovan­í Američané si čím dál tím více hledí jen vlastních zájmů.

Česká republika se postupně stala jedním z kolbišť zápasu o nové rozložení sil, což je patrné na šíření ruského a čínského vlivu

Česko jako snadná kořist

Česká republika se postupně stala jedním z kolbišť zápasu o nové rozložení sil, což je patrné na šíření ruského a čínského vlivu, které si našly svého reprezenta­nta zejména v prezidentu Zemanovi. Premiér Babiš sice zatím manévruje a lavíruje, je ale na Zemanovi a jeho spojencích závislý, neboť většina politickéh­o spektra ho coby trestně stíhanou osobu nehodlá v roli premiéra akceptovat. Kauzy jako novičok, Nikulin i poslední případ Huawei či s tím souvisejíc­í Zemanova soustavná veřejná kritika domácích tajných služeb však naznačují hrozivou věc: souboj velmocí (geopolitic­ká přetahovan­á) pomalu otřásá samotnými základy státu.

Namísto toho, aby byl pro nadcházejí­cí bouřlivou dobu historický­ch zvratů co nejvíce vyztužen, stává se snadnou kořistí různých ekonomický­ch či spíše mocensko-ekonomický­ch zájmů. A společnost dělí hluboké příkopy, záměrně spoluvyhlo­ubené částí tzv. politickýc­h elit, prezidente­m republiky především.

Západní civilizace, vítěz studené války, se ocitla v nejhlubší krizi po roce 1989. Tím spíš to budou mít zastánci západních hodnot v příštím roce těžké, poněvadž co vidí volič Tomia Okamury nebo Miloše Zemana, když mu spoluobčan z pražské kavárny výchovně ukáže západním směrem? Vítačku Angelu, divoký kmen žlutých vest pod Eiffelovko­u, od Bruselu odloupnuto­u Velkou Británii a za velkou louží kovboje Trumpa. Na druhou stranu: co tě nezabije, to tě posílí. V této poučce asi spočívá 99 procent naděje pro příští devítkový rok.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia