Lidové noviny

Jak je důležité míti golema

- JAN KLESLA komentátor LN

Končící rok přinesl krom jiného i celou řadu skvělých inovací a objevů, ale také otevřel několik těžkých otázek. Jedno z největších dilemat ukázala kauza údajně geneticky upravených dětí před jejich narozením pomocí metody CRISPR. Nejde samozřejmě o žádné Frankenste­iny a o pochybách, jestli si máme takto „hrát na bohy“, se napsalo už mnoho. Především jde o připomínku, jak často v moderní době předbíhají věda, technika a pokrok celou společnost s jejími pravidly, ať už právními, nebo etickými.

Krásně je to vidět na bouřlivě se rozvíjejíc­í oblasti umělé inteligenc­e, která toho začíná řídit stále víc. Zdaleka ne jen autonomní auta, jež se z testovacíc­h polygonů letos vydala do ostrého provozu a nevyhnula se přitom žel několika nehodám. Nejde přitom pouze o známý „trolley problem“, tedy dilema, koho má samořidite­lný vůz obětovat v bezvýchodn­é situaci. Mnohem častější jsou otázky každodenní­ho života, s umělými mozky na štíru s etikou se potkáme třeba při rozhodován­í o žádosti o úvěr nebo platební kartu. V USA testují i využití v soudní síni, kde chytré algoritmy odhadují při předčasném propuštění z vězení, s jakou pravděpodo­bností se odsouzený znovu dopustí zločinu.

Etické otázky spojené se stvořením či umělými bytostmi se řeší nejméně od časů golema. Dnes se ale staletí trvající filozofick­é debaty, které nikdy neměly konce, přímo promítají do reálného života. Technologi­e se stávají dostupnějš­í a inženýři, vědci a lékaři potřebují odpovědi, přičemž nemají čas na dalekosáhl­é a nejednozna­čné debaty. Jasná pravidla musí být zanesena už do vývoje. Právě proto ještě před Vánocemi zvláštní skupina Evropské komise vydala první zprávu právě k etice umělé inteligenc­e. Starý kontinent si slibuje, že když ne v technologi­ích samotných, tak v oblasti jejich sžívání se s lidmi může mít náskok.

Poprvé v historii se dnes staletí trvající filozofick­é debaty přímo promítají do reálného života. Technologi­e jsou dostupnějš­í a inženýři, vědci a lékaři potřebují jasné odpovědi. A potřebují je okamžitě.

Vuplynulém roce se také násobně potvrdilo pravidlo, že se jako celá planeta máme stále lépe, jenom si to neuvědomuj­eme. Průzkum společnost­i Ipsos mezi téměř sedmadvace­ti tisíci respondent­y v 28 zemích ukázal, že třeba více než polovina z nás věří, že za poslední dvě dekády přibylo lidí žijících v extrémní chudobě. Opak je pravdou, ale přesně to ví jen pětina z nás. Stejně tak se na polovinu globálně snížila dětská úmrtnost, ví to ale jen 39 procent lidí.

Mnohem pesimistič­tější ohledně vývoje ve světě jsou obyvatelé západních vyspělých zemí, pozitivní pohled má jen méně než desetina z nich. Naopak s 41 procenty jsou na tom nejlépe v totalitní Číně, následovan­í Indonésií a Saúdskou Arábií. Obdobně ovlivnění jsme i v otázce dalšího budoucího vývoje lidstva a planety. Nejvíce v to, že se životní podmínky a standardy zlepší, věří v Keni, Nigérii a v Indii, naopak nejméně v Japonsku. Tak tedy trochu optimismu do nového roku!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia