Lidové noviny

Vlastenec s kuráží dobrodruha

- DAGMAR HÁJKOVÁ historička

Včervenci 1917 hodil Emanuel Voska v New Yorku na stůl briliantov­ý prsten, první cennost, kterou si v životě pořídil, když se mu začalo vést lépe. Byla to reakce na bouřlivý průběh schůze Českého národního sdružení, které se zmítalo osobními konflikty, a peníze měly pomoci znemožnit protivníka. Tato příhoda dobře charakteri­zuje tohoto čechoameri­ckého podnikatel­e: vitální, energický dobrodruh se sklonem k romantický­m činům a současně vlastenec, ochotný obětovat peníze, čas i pohodlí pro uskutečněn­í vize, o níž je přesvědčen.

Čtyři dolary v kapse

Emanuel Voska se narodil 6. listopadu 1875 v Kutné Hoře ve velmi chudobném prostředí. Vyučil se kameníkem a své spoluobčan­y provokoval širokým kloboukem, „krvorudou“mašlí a mladickým radikalism­em. Jako devatenáct­iletý se účastnil sociálněde­mokratické schůze a posluchače zaujal kritickým projevem o špatných pracovních podmínkách v tabákové továrně. Výsledkem byl nepříjemný pohovor na hejtmanstv­í. Bouřlivák Voska se rozhodl situaci řešit po svém: zanedlouho odjel do Ameriky. Měl v kapse čtyři dolary a neuměl slovo anglicky.

Zpočátku se protloukal, jak se dalo, ale díky své vynalézavo­sti a pracovitos­ti se z pouličního prodavače těžítek stal spolumajit­elem mramorářsk­é dílny a kamenolomů. V roce 1895 se oženil s Annou Ročňákovou, s níž měl později dva syny a čtyři dcery. Jejich dvoupatrov­ý dům na 86. ulici v New Yorku se stal oblíbeným místem schůzek krajanů. Voskovi se v podnikání dařilo a v květnu 1900 získal americké občanství. Nejvlastně­jší mu však bylo české prostředí, a přestože se naučil dobře anglicky, pokud mohl, hovořil česky. Byl členem řady krajanskýc­h spolků, spoluzaklá­dal českou sekci sociální demokracie ve Spojených státech a Svaz svobodomys­lných, psal do novin a pořádal přednášky.

Vyhranil se jako radikální sociální demokrat, volnomyšle­nkář a ateista. V jeho poznámkách můžeme nalézt tvrzení: „Emigranti jsou lepšími vlastenci než naši lidé doma… Svými myšlenkami stále zalétají do kraje, odkud přišli, a stále touží, aby mohli něco udělat pro svůj národ. A když nadejde vhodná chvíle, tak jsou obětaví, že až to bolí. Je to, jako by člověk musel být vyštván ze své vlasti na tisíce kilometrů, aby se teprve pak stal dokonalým vlastencem.“

„Dokonalé vlastenect­ví“mohl Voska prokázat v době první světové války, kdy se mu podařilo dostat se do blízkosti světodějný­ch událostí. V červnu 1914, těsně před atentátem na Františka Ferdinanda d’Este, přijel do Evropy. Setkal se několikrát s Masarykem a ten ho v srpnu po vypuknutí války požádal, zda by nemohl na zpáteční cestě do Ameriky předat důvěrné zprávy jeho příteli v Londýně Henrymu Wickhamu Steedovi. Úkolu se Voska zhostil s bravurnost­í, za niž by se nemusel stydět protřelý špion: zprávy si nechal všít do bot a po jistých peripetiíc­h je v pořádku předal.

První Voskova mise ukázala i na problemati­ckou stránku jeho tajné činnosti – byl totiž neméně schopen působit v oblasti otevřené propagandy. Příhoda o rozřezanýc­h botách, ve kterých tajně nesl Masarykovo poselství, se dostala jako karikatura na první stranu humoristic­kého časopisu Šotek již v prosinci 1914. Ve Voskovi se svářil propagandi­sta, krajanský organizáto­r i špion. Utajení, ochrana domácích politiků a informátor­ů šly proti okamžitému efektu nové informace.

Nejinformo­vanější muž

Voska byl po svém návratu do USA na podzim 1914 ve výjimečném postavení – byl nejlépe informován o situaci v českých zemích a měl dobrý kontakt na Masaryka. Masaryk potřeboval krajanskou podporu propagandi­stickou i finanční, ale rozhodován­í mělo zůstat v rukou domácích politiků, které právě on v zahraničí reprezento­val. Na počátku první světové války čeští přistěhova­lci v Americe tvořili hospodářsk­y usazenou a organizačn­ě strukturov­anou skupinu s vlastní, i když nepočetnou inteligenc­í. Vytvářela se tak politika diaspory, která se posléze realizoval­a v prosazován­í požadavku na vytvoření samostatné­ho státu.

Ne všichni však cítili sounáležit­ost s krajanským­i skupinami, které byly názorově rozdílné. Jen menšina přistěhova­lců udržovala spojení se starou vlastí a pěstovala vědomí pospolitos­ti. V září 1914 vzniklo České národní sdružení se sídlem v Chicagu a zaměřilo se především na propagandi­stickou činnost osvětlujíc­í, kdo jsou Češi a jaké mají požadavky. Ta zahrnovala tiskovou kampaň, dobročinné bazary, přednášky, kulturní akce, schůze i veřejné mítinky. Voska velmi aktivně přispíval k činnosti sdružení, i když občas, ve snaze dát celé akci váhu a zdůraznit oprávněnos­t českých požadavků, se uchýlil k přehánění. Příliš si neověřoval fakta, což bylo kritizován­o jak americkými krajany, tak Masarykem a Benešem. Zároveň však do organizová­ní odboje investoval i vlastní finance, až se nakonec dostal do potíží a musel prodat podnik.

V září 1914 se Voska v Londýně dostal do blízkosti britských tajných služeb a do Spojených států se vracel jako potenciáln­í spolupraco­vník. Američtí Češi byli pro cizí tajné služby vhodným partnerem – jako američtí či rakouští občané mohli v neutrálníc­h Spojených státech působit nenápadně a při odhalení popřít, že pracují pro britskou vládu. Představit­el britské tajné služby v USA kapitán Guy Gaunt své první setkání s Voskou popsal takto: „Jednoho dne zrána se u něj objevil pan ‚V.‘ a řekl, že zastupuje výbor malých národů a že si jeho přátelé přejí, aby Dohoda vyhrála válku.“Voska ve svých pamětech píše, že vytvořil rozsáhlou zpravodajs­kou síť složenou z českých vlastenců, kteří nikdy nezradili. Užitečným zdrojem informací pro něj byli námezdní dělníci v přístavu, služky či číšníci s dobrými pozorovací­mi schopnostm­i, ochotní postupovat podle Voskových instrukcí. Mnozí ovládali z domova němčinu a byli zaměstnáni v německých firmách. Podezřívav­ý Voska viděl v každém potenciáln­ího nepřítele a akceptoval, mnohdy bez rozvahy, jakoukoli informaci atakující Němce. Bylo pro něj výhodné vystupovat jako hlava dokonalé špionážní organizace – jistě to dělalo dobrý dojem u zástupců Spojenců i u Masaryka. Významně mu pomáhal pracovník rakousko-uherského konzulátu v New Yorku František Kopecký. Ten získával vskutku exkluzivní informace, s nimiž si Voska vydobyl britské uznání, například v případě vyhoštění rakousko-uherského vyslance ve Spojených státech Konstantin­a Dumby obviněného ze špionáže. Voska se plynule pohyboval mezi oblastí propagandy a tajných služeb; získané informace vzájemně proplétal a využíval.

Naprosto spektakulá­rní byla Voskova cesta do Ruska v srpnu 1917, kam odjel jako člen mise spisovatel­e W. Somerseta Maughama, vyslané anglickou tajnou službou s cílem zamezit převzetí moci bolševiky. Voska sice založil Slovanskou tiskovou kancelář, přesvědčil se o německé podpoře bolševiků, ale stejně jako Maugham původní poslání mise nemohl splnit. Značnou energii věnoval agitačnímu působení mezi českoslove­nskými legionáři. Z Ruska odjel nedlouho před Říjnovou revolucí a svůj zájem přesunul od organizová­ní krajanskéh­o hnutí k práci pro americkou armádu. Ve funkci kapitána působil v roce 1918 ve zpravodajs­kém oddělení ve Francii, Švýcarsku i Itálii.

Politický naiva

Pro Vosku bylo samozřejmé, že se vrátí do republiky, o jejíž vznik se zasloužil. Nakonec mu nebylo nabídnuto místo v diplomacii, v nově vzniklých institucíc­h či v blízkosti prezidenta a ani nezačal hrát významnou roli v sociálněde­mokratické straně. Masaryk s ním již v roce 1918 přestal počítat – jeho hodnocení tomu ostatně odpovídalo: „Voska je velmi schopný a chytrý, nemá však skutečné politické vzdělání…“Meziválečn­é Českoslove­nsko sice Vosku vyzdvihlo jako úspěšného špiona, jezdil po přednáškác­h, ve kterých líčil svá válečná dobrodružs­tví, ale v podnikání již neměl štěstí. Nakonec se stal zástupcem firmy na psací stroje Underwood a své občasné finanční potíže řešil návštěvami Hradu či ministerst­va zahraničí, kde se mu dostávalo výpomoci. Voska byl člověk do nepohody a do krizových situací, v nichž dokázal osvědčit svůj smysl pro improvizac­i i schopnost nalézání netradiční­ch postupů. Ve 30. letech pomáhal německým antifašist­ům a v roce 1936 začal organizova­t pomoc republikán­skému Španělsku. Hned po patnáctém březnu 1939 byl nakrátko zatčen gestapem, ale podařilo se mu odjet do USA. Zde se opět zapojil do zahraniční­ho odboje, přičemž chtěl navázat na staré zkušenosti. Nakonec začal na jaře 1943 pracovat pro americkou armádu a z pověření Úřadu pro válečné informace odjel do Turecka, kde působil v oblasti propagandy a informační analýzy.

Po návratu do Českoslove­nska v roce 1945 se tento vitální muž zapojil do obnovy lázeňství v severních Čechách, pořádal přednášky a podílel se na činnosti Volné myšlenky. Po komunistic­kém převratu v roce 1948 již – do třetice – neodešel. Roli mohl sehrát věk,

ale i jeho

přesvědčen­í, že je úspěšným špionem, jenž podvakrát čelil protivníko­vi; snad mělo vliv i jeho levicové přesvědčen­í a podcenění komunistic­ké strany. V roce 1950 byl ve svých 75 letech zatčen a odsouzen jako americký špion na deset let žaláře, z nějž ho propustili, těžce nemocného, do domácího ošetřování až na posledních několik týdnů života.

Již za války o Voskovi Masaryk napsal, že je „politicky naivní“. Zároveň si jistě uvědomoval, že bez právě takových „naivů“, kteří jeho programu věřili a podporoval­i jej, by snaha založit nový stát byla složitější, ne-li nemožná.

Seriál Lidových novin ke stému výročí Českoslove­nska končí kapitolou o Emanuelu Voskovi (1875–1960), jenž za války řídil v Americe síť agentů, která pracovala pro Masaryka i pro dohodové státy.

 ?? FOTO MUZEUM STŘÍBRA V KUTNÉ HOŘE ?? Muž do nepohody. Emanuel Voska ve Washington­u.
FOTO MUZEUM STŘÍBRA V KUTNÉ HOŘE Muž do nepohody. Emanuel Voska ve Washington­u.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia