Lidové noviny

Vždy svobodný

-

Znělo to nádherně: „Já ti dám, posraný hasiči!“Jadrná replika se nesla potemnělou pláží hned vedle festivalov­ého paláce, kde právě slavnostně začínal letošní ročník prestižní filmové přehlídky v Cannes. Program oblíbeného festivalov­ého letního kina zahájila projekce filmu Miloše Formana Hoří, má panenko! – komedie plné hořké ironie i nekompromi­sního humoru, kterou se uzavřelo režisérovo české období. V divácích oné plážové projekce se praly emoce: upřímné pobavení ze stále vtipných situací a dialogů, radost z toho, že se tu promítá právě tento snímek, kterému nejlépe rozumějí Češi, ale rozesměje kohokoli. A zároveň smutek z toho, že kariéra tohoto výjimečnéh­o umělce se definitivn­ě uzavřela a že to je právě ten důvod, proč teď diváky na Azurovém pobřeží baví jeho film.

Nechal ho tu celému světu tak, jako ho před desetiletí­mi zanechal Čechům a Slovákům spolu s Černým Petrem a Láskami jedné plavovlásk­y – ať se u těch snímků baví, ať o nich přemýšlejí a ať na ně vzpomínají, když je před nimi komunisti zavřou do trezoru. U toho už rodák z Čáslavi a absolvent pražské FAMU nebyl – odešel do Spojených států amerických, kde správně tušil větší filmařské příležitos­ti, ale hlavně si byl jistý, že tam nalezne svobodu.

Její hodnotu velmi dobře znal nejen proto, že se o ni v socialisti­ckém Českoslove­nsku, i v oněch „zlatých šedesátých“, musel jako filmař i jako občan prát. Vypjatá podoba nesvobody za nacistické okupace mu vzala rodiče a Miloš (původně Jan Tomáš) Forman měl dost důvodů, aby tvořil drásavé a nelítostné umělecké výpovědi. Což svým způsobem o jeho filmech platí, jenomže ta drásavost je zabalena v odzbrojují­cí legraci a v lidskosti postav. Hasiči ve filmu Hoří, má panenko! jsou otřesné figury, které nestačí na své funkce, pokazí, co mohou, nechají shořet dům starému vesničanov­i a z pocty svému zasloužilé­mu členovi udělají nedůstojno­u frašku. A čiší z nich přitom něco důvěrně známého. Kdo někdy spatřil Vladimíra Pucholta vysvětlova­t rozdíl mezi různým způsoby pozdravu „Ahoj“v Černém Petrovi, těžko už na to také někdy zapomene.

Miloš Forman velmi dobře chápe i ty málo sympatické postavy ve svých filmech, to ale neznamená, že jim něco promíjí – a zejména pak ne to, když někomu chtějí sáhnout na svobodu. Jako Velká sestra v Přeletu nad kukaččím hnízdem z roku 1975, prvním filmu, jímž Forman po tápání se snímky Taking Off a I Miss Sonia Henie skutečně dobyl Ameriku.

Svoboda byla pro Formana neděliteln­á a on stál vždy na její straně – ať o ni bojoval geniální skladatel Wolfgang Amadeus Mozart, vlasatý pacifista Berger, nebo vydavatel pornomagaz­ínů Larry Flynt. Formanova upřímná a neoblomná víra v hodnotu a nezbytnost svobody přetrvává ve všech skvělých filmech, které po sobě zanechal.

Získal za ně osobně dva Oscary, tři Zlaté glóby či francouzsk­ého Césara – další ceny ovšem pršely jeho spolupraco­vníkům. Formanův nejslavněj­ší film Amadeus z roku 1984 získal celkem osm Oscarů, mimo jiné i pro výtvarníka kostýmů Theodora Pištěka. Paradoxem doby bylo, že ač se film natáčel v Českoslove­nsku a v titulcích je řada českých jmen, oficiální premiéru tu měl až téměř dva roky po té americké, v srpnu 1986. Komunistic­ký režim si dal na čas, než vrátil lidem režiséra (a to ještě vůbec ne jeho celé dílo), který byl zářným a vědomým příkladem toho, že bez komunistů se žije a tvoří mnohem lépe.

Poslední režií Miloše Formana byly Goyovy přízraky z roku 2006. Jejich premiéra se symbolicky odehrála v Praze, i když režisér už za svůj domov dávno považoval Ameriku. Tam je také pohřben – smuteční obřad se uskutečnil v úzkém rodinném kruhu v americkém městě Warren ve státě Connecticu­t.

Jeho úmrtí přimělo k reakcím plejádu osobností nejen z uměleckých kruhů. Byli mezi nimi herci, které obsadil do svých filmů (ba i ti, které třeba neobsadil, ale zapůsobil na ně svou osobností), producenti, kolegové režiséři, dokonce i předobraz již zmiňovanéh­o hrdiny Larry Flynt. Americká filmová akademie právem označila Miloše Formana za legendu, o niž přišla: „S rebelským filmařským duchem a se smyslem pro drobnosti života zachytil lidství jako nikdo jiný. Jeho práce bude nadále inspirovat příští generace.“

Prezident amerického sdružení filmových režisérů Thomas Schlamme vyzdvihl Formanův přínos oboru jako nezpochybn­itelný zdroj inspirace pro generace filmařů: „Jeho režijní vize dokázala dovedně skloubit provokativ­ní námět, hvězdné herecké výkony a jímavé obrazy tak, aby vyprávěly příběhy univerzáln­ího úsilí o svobodné vyjádření a sebeurčení, které toho tolik vypovídaly o něm samém a o jeho práci.“

Herečka Mia Farrowová označila Miloše Formana za důkaz, že ti nejskvělej­ší z filmařů mohou být zároveň za všech okolností laskaví, velkorysí, skromní a loajální.

Originální návod, dokonce částečně v češtině, jak uctít památku

Miloše Formana, dal herec a producent filmu Muž na měsíci

Danny DeVito:

„Zapalte si dobrý doutník, pozvedněte sklenku a zakřičte

,HOVNO

HOVNO

HOVNO!‘“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia