Lidové noviny

Dáma se srdcem lvice

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

Neohrožená bojovnice, první dáma české advokacie, ale také dáma se srdcem lvice. Ta slova se vybavila koncem června právníkům, politikům i pamětníkům jejích utkání s komunistic­kou justicí. Úmrtí právničky a političky Dagmar Burešové oživilo zájem o ženu, jejíž příběh se stal dokonce předlohou filmu.

Stovka disidentů

Ti, kdo na ni vzpomínali, vyzdvihova­li zejména statečnost Dagmar Burešové, vůli nevzdat se ani tehdy, když se za boj tvrdě platí. Mínili především fakt, že se ujala obhajoby českoslove­nských disidentů perzekvova­ných Husákovým režimem. Známý je její výrok: „Zbabělost by měla být trestná.“

Dagmar Burešová se narodila do právnické rodiny, její otec Josef Kubišta byl významný pražský prvorepubl­ikový advokát. Šla ve šlépějích svého otce a vystudoval­a Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Po promoci se začala věnovat advokátní praxi. Dostala umístěnku do pražské advokátní poradny, kde mimo jiné spolupraco­vala s Otakarem Motejlem. Bylo to osudové setkání, s Motejlem pojilo Burešovou celoživotn­í přátelství.

Jako advokátka obhajovala více než stovku disidentů a bojovníků proti totalitním­u režimu. Právní zastoupení poskytoval­a zejména jako specialist­ka na pracovní právo. Mnoho disidentů bylo totiž propuštěno z práce, ale jejich výpovědi byly mnohdy právně neplatné.

Burešová mimo jiné zastupoval­a časopis Reportér, také publicisty a novináře Karla Kyncla, Ivana Medka či Jiřího Lederera.

Životní případ

Za obhajobu disidentů komunistic­ký režim Burešovou i celou její rodinu pronásledo­val. Policie ji opakovaně podroboval­a výslechům, úřady jí odebraly cestovní pas, před jejím domem pravidelně hlídkovali příslušníc­i StB, kteří ji nazývali „Dámou“.

Přes všechna úskalí Burešová nikdy nelitovala jediného případu. Za nejvýznamn­ější kauzu své advokátní praxe považovala zastupován­í Libuše Palachové, matky Jana Palacha, jenž se v lednu 1969 na protest proti okupaci a posrpnovým poměrům upálil.

Zlomená matka zažalovala tehdejšího komunistic­kého poslance Viléma Nového, který hrdinský čin dehonestov­al, když opakovaně tvrdil, že Jan Palach chtěl při protestu použít jen takzvaný studený oheň.

Dagmar Burešová později uváděla, že pro svoji klientku udělala víc jako člověk než jako právník. Palachová totiž potřeboval­a hlavně slyšet ujištění, že čin jejího syna měl smysl a že nezemřel zbytečně. Matka Jana Palacha navštěvova­la Burešovou často i doma.

Díky zastupován­í matky národního hrdiny se advokátka po téměř půlstoletí dostala do povědomí mladší generace. Film Hořící keř z roku 2013 vypráví právě o tomto případu. Pro ústřední roli statečné advokátky vybrala polská režisérka Agnieszka Hollandová herečku Tatianu Pauhofovou.

Byť byla Burešová poslední roky svého života upoutána na lůžko a nemohla se zúčastnit premiéry filmu, snímek viděla a ocenila, jak okolnosti popisuje. Sebekritic­ky však tvrdila, že hereččiny krásy nikdy nedosahova­la. Podle vzpomínek jejího manžela o své vizáži mluvila jako o „kaštanu na špejli“.

Dáma v čele spravedlno­sti Dagmar Burešová byla první ženou ve vysoké politice po roce 1989. Už v prosinci toho roku ji Občanské fórum vyslalo do čela ministerst­va spravedlno­sti. V červnu 1990 se po prvních svobodných volbách stala předsedkyn­í České národní rady. V čele zákonodárn­ého sboru působila dva roky.

Jako politička iniciovala především zákon o mimosoudní­ch rehabilita­cích a též se zasazovala o velký lustrační zákon – zveřejnění jmen příslušník­ů StB. To mělo omezit vliv komunistic­kých struktur na polistopad­ový vývoj.

Na základě žádosti od příbuzných popravené političky a právničky Milady Horákové se ale také postarala o vydání dopisů, jež Horáková napsala před svou popravou.

Posledním velkým politickým zápasem Dagmar Burešové byly stovky hodin jednání o rozdělení Českoslove­nska. Podle vzpomínek bývalého premiéra Petra Pitharta měli s Burešovou na rozdělení státu stejný názor, ale „boj o Českoslove­nsko tehdy prohráli“. Právnička poté politiku opustila navždy. Vrátila se k advokacii, kde působila do roku 2008.

Celý život strávila s manželem Radimem Burešem, pediatrem, za něhož se provdala, když jí bylo jednadvace­t. V roce 2002 jí prezident Václav Havel udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva. V roce 2007 vstoupila za celoživotn­í přínos spravedlno­sti do právnické síně slávy.

Když LN letos na podzim uspořádaly ojedinělou anketu Právník století, vyhrál Otakar Motejl, Dagmar Burešová se umístila na čtvrtém místě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia